به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، کتاب «تأثیرپذیری قرآن از فرهنگ زمانه» به قلم سیدمحمدعلی موسوی در ۲۳۹ صفحه از سوی مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی تهیه و به همت مؤسسه بوستان کتاب منتشر و روانه بازار نشر شد.
قرآن برترین هدیه نازل شده الهی است که برای راهنمایی و دستگیری انسان از جانب پروردگار هستی فروفرستاده شده است؛ این هدیه گرانبها راهگشای چالش، مشکلات و پرسش های بشر است.
کتاب حاضر درباره بازشناسی تکثیر فرهنگ زمانه در بیانات قرآن است. از دیرباز با توجه به برخی آیات که به نحوی به آداب، رسوم و اعتقادات سرزمین حجاز اشاره دارند، شبهاتی را متوجه قرآن نموده اند که قرآن کریم تحت تأثیر فرهنگ و موقعیت جزیره العرب در آن زمان نازل شده است.
این اثر تلاش کرده است با توجه به ظاهر آیات قرآن و توضیح و تفسیر ایات مورد سؤال و شبهه و با استفاده از تجربیات و اثار محققان این حوزه، در مسیر پاسخ گویی به این شبهات و سؤالات گامی بردارد.
در این نوشتار، برخی از پرسش های مربوط به این مسئله در منظر دینی و از منظر قرآن مورد کاوش قرار گرفت، به همت حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمدعلی موسوی، بخشی از این پرسش ها در قالب کتاب حاضر تدوین یافت.
این اثر در ۵ فصل تهیه و تنظیم شده است: در فصل اول این اثر مفهوم شناسی کلماتی اعم از قرآن، فرهنگ، زمانه، شبهه، تأثیر در لغت و اصطلاح پرداخته شده است.
نویسنده در فصل دوم این اثر، به دیدگاه های قائلین به تأثیرپذیری قرآن از فرهنگ زمانه پرداخته است که سه دیدگاه مطرح در این فصل عبارتند از: دیدگاه «تأثیرپذیری کامل(رابطه انفعالی)»، دیدگاه «قبول عناصر مثبت فرهنگ و طرد عناصر منفی (فرهنگ آفرینی)» و دیدگاه «تأثیرناپذیری مطلق، تصدیق و فرهنگ سازی نه تأثیر(نظر مختار)».
سومین فصل از کتاب «تأثیرپذیری قرآن از فرهنگ زمانه» به مهم ترین مظاهر فرهنگی عصر نزول قرآن می پردازد که «مظاهر اعتقادی در عصر نزول(بت پرستی، پرستش ماه و خورشید و ستاره، انکار معاد، جبرگرایی و...)»، «رفتارهای جاهلی(زنده به گور کردن دختران، کشتن فرزندان از ترس گرسنگی، قماربازی و میگساری، رباخواری)»، «رفتارهای حقوقی(اهانت به زنان و عدم رعایت حقوق آنان)»، «احکام و قوانین جاهلی(ظهار، فرزند خواندگی، نسی، احکام جاهلی)»، «اخلاق جاهلی» از آن جمله اند.
فصل چهارم این اثر با عنوان «قران و فرهنگ زمانه در بوته نقد و نظر» تدوین شده است که در این فصل، علل جلوه گر شدن فرهنگ و اصطلاحات عصر نزول در قرآن، پیامدهای قبول نظریه تأثیرپذیری قران از فرهنگ زمانه، شرایط تفسیر و مفسر، دلایل اشتباه مدعیان تأثیرگذاری قرآن از فرهنگ زمانه، چرایی توجه قرآن به فرهنگ زمانه، نزول تاریخی و حضور فراتاریخی، مفاهیمی دالّ بر اتقان محتوا و عدم راهیابی باطل در قرآن، جامعیت قرآن، جامعیت قرآن در روایات، جهانی و جاودانه بودن آن تبیین گردیده است.
پنجمین و آخرین فصل از کتاب «تأثیرپذیری قرآن از فرهنگ زمانه»، به بررسی شبهات قرآن و فرهنگ زمانه می پردازد؛ شبهات زبانی(ادبی)، شبهات حقوقی، شبهات تأثیر پذیری قرآن از نظریه های علمی زمانه(شبهات علمی) عناوین برخی از مباحث این فصل است.
علاقه مندان با خرید اینترنتی این کتاب از طریق نشانی www.bustaneketab.com می توانند از تخفیف ۲۰ درصدی اثر مذکور بهره مند شوند.
نظر شما