به گزارش خبرگزاری «حوزه»، معاونت فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، در فصلنامه علمی-تخصصی «ره توشه» ویژه مبلغان با موضوع انتخابات ۱۴۰۰ به ارائه مقالات در موضوعات گوناگون پرداخته که در شماره های گوناگون تقدیم حضور علاقه مندان می گردد.
مقدمه
در آستانه ی برگزاری سیزدهمین دوره ی انتخابات ریاست جمهوری در نظام جمهوری اسلامی، جا دارد با نگاه قرآنی میزان اهمیت حضور در انتخابات و رفتن پای صندوق برای انتخاب فرد اصلح را مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهیم تا بیشتر به رسالت و تکلیفی که در این عرصه ی سیاسی بر دوش ماست آگاه شویم.
تدبر در آیات قرآن کریم بیانگر این معناست که به دلایل متعدد، حضور در انتخابات وظیفه و تکلیف شرعی است که تحت هیچ عنوانی نمی توان از انجام آن سر باز زد.
۱. حضور در انتخابات، تعاون در نیکی
از منظر قرآنی، آنچه حلقه ی مؤمنانه و متدینانه ی صالحین را از فاسقین متمایز می کند، تعاون بر نیکی و برّ و نیز فاصله گرفتن از تعاون بر اثم و همیاری با دشمنان است؛ از همین روست که می فرماید: «وَ تَعاوَنُوا عَلَی الْبِرِّ وَالتَّقْوی وَ لاتَعاوَنُوا عَلَی الْإثْمِ وَالْعُدْوانِ وَاتَّقُوا اللهَ إنَّ اللهَ شَدیدُ الْعِقابِ؛ [۱] و در انجام نیکی ها و دوری از ناپاکی ها یکدیگر را یاری دهید و هرگز در گناه و ستم، به هم یاری نرسانید و از خداوند پروا کنید که همانا سختکیفر است.»
ناگفته پیداست از آنجا که حضور در انتخابات به معنای تقویت نظام برخاسته از خون هزاران شهید است، تعاون بر تقوا و بِرّ است و حضور نیافتن در انتخابات، به معنای پاسخ دادن به خواست دشمنان نظام جمهوری اسلامی و مصداق تعاون بر اثم و همسو شدن با دشمنان؛ بنابراین قطعاً کسانی که دل در گرو نظام جمهوری اسلامی دارند و متعبد به قرآن اند، حاضر نمی شوند از حضور در انتخابات کوتاهی کنند.
۲. حضور در انتخابات، مصداق عمل صالح
لازمه ی باور مؤمنانه، داشتن رفتار و عمل مؤمنانه است و داشتن عمل و رفتار مؤمنانه، حضور جدی و شایسته در انجام عمل صالح است؛ چراکه این، پیام و درس قرآنی است: «فَمَنْ کانَ یَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْیَعْمَلْ عَمَلاً صالِحاً وَ لایُشْرِکْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَدا؛ [۲] پس هر که به دیدار پروردگارش (در قیامت و به دریافت الطاف او) امید و ایمان دارد، کاری شایسته انجام دهد و هیچ کس را در عبادت پروردگارش شریک نسازد.»
یکی از رفتارهای شایسته مؤمنانه، بدون شک که مصداقی از تعاون در برّ و نیکی نیز به شمار می رود، حضور در انتخابات است. این کار موجب تقویت نظام جمهوری اسلامی و یأس مستکبرین جهان و در رأس همه آمریکا خواهد بود.
با تأمل در آیه ی مبارکه، به آسانی می توان به این نتیجه رسید که حضور در انتخابات به معنای پیوستن به حلقه ی مؤمنانه و تعاون و همیاری بر تقوا و برّ است. شرکت نکردن و حضور نیافتن در این امر نیز به معنای تعاون بر اثم و راضی شدن به ستم مستکبرین است؛ از همین رو رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) می فرماید:
انتخابات، سرمایه گذاری عظیم ملت ایران است؛ مثل اینکه شما سرمایه ی سنگین و عظیمی را در بانک می گذارید، بانک با آن کار می کند و شما از سودش استفاده می کنید. ملت ایران سرمایه گذاری عظیمی می کند، سپرده گذاری بزرگی انجام می دهد و سود آن را می برد. آرای یکایک شما مردم، سهمی است از همان سرمایه گذاری و سپرده گذاری. هر رأیی که شما در صندوق می اندازید، مثل این است که دارید بخشی از پول آن سپرده را تأمین می کنید. یک رأی هم اهمیت دارد. هرچه انتخابات پرشورتر باشد، عظمت ملت ایران بیشتر در چشم مخالفان و دشمنانش دیده خواهد شد، برای ملت ایران حرمت بیشتری خواهند گذاشت و دوستان شما هم در دنیا خوشحال می شوند. [۳]
۳. حضور در انتخابات، مبارزه با سلطه دشمنان
از الفبای فرهنگ و باور قرآنی، این است که کفار تحت هیج عنوانی حق ندارند بر مؤمنین استیلا پیدا کنند و آنها را تحت سلطه قرار دهند؛ از همین رو قرآن کریم به عنوان یک ضابطه و اصل می فرماید: «وَ لَن یَجْعَلَ اللهُ لِلْکافِرینَ عَلَی الْمُؤْمِنینَ سَبیلا؛ [۴] و خداوند هرگز کافران را بر مؤمنان تسلّطی نداده است»
امام علی(ع) نیز می فرمایند: «اِتَّقُوا اللهَ فی عِبادِهِ وَ بِلادِهِ فَاِنَّکُم مسؤولونَ حَتّی عَنِ البِقاعِ وَ البَهائِمِ وَ أطِیعوا اللهَ وَ لاتَعصُوهُ؛ [۵] از خدا نسبت به بندگان و شهرهایش پروا کنید که دارای مسؤولیّت هستید. حتّی نسبت به زمینها و حیوانات و خداوند را اطاعت کنید و از نافرمانی او بپرهیزید.»
شرکت نکردن در انتخابات، حضور نیافتن پای صندوق رأی و شانه خالی کردن از این تکلیف، قطعاً به معنای زمینه سازی سلطه ی کفار و مستکبرین خواهد بود. امتی که پیام قرآنی (سلطه ناپذیری) را دریافته و با نفس مسیحایی رهبر عارف و سالکی چون امام خمینی(ره) و خلف صالحش رهبر معظم انقلاب، حضرت آیت الله خامنه ای(مدظله العالی) رشد معنوی و سیاسی یافته، هرگز چنین خطایی نمی کند که پس از چهل سال مبارزه با سلطه طلبان، با حضور نیافتن در انتخابات راه سلطه ی کفار را فراهم نماید.
۴. حضور در انتخابات، زمینه سازی برای نصرت خدا
هرچند ممکن است با محاسبات مادی و ظاهری دشمنان از نظر «عِده»، یعنی تعداد نفر و جمعیت نظامی و «عُده»، یعنی تسلیحات برتری داشته باشند، امروز جمهوری اسلامی بهصورت معجزه آسایی در اوج اقتدار نظامی قرار دارد و همین موجب وحشت استکبار جهانی شده است. اگر هم در جهاتی آسیب پذیر باشد، آنچه در محاسبات دشمنان قرار نمی گیرد امدادهای غیبی و نصرت حق تعالی است؛ از همین رو قرآن کریم خطاب به سپاه اسلام و همه ی کسانی که دنبال نصرت رساندن حق اند، وعده داده و می فرماید: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إن تَنصُرُوا اللهَ یَنصُرکُم وَ یُثَبِّت أَقدامَکُم؛ [۶] ای کسانی که ایمان آوردید، اگر خدا را یاری کنید، شما را یاری می کند و گامهایتان را استوار می سازد.» بی تردید شرکت در انتخابات، به معنای نصرت و یاری رساندن به جبهه ی حق و مستضعفین است. اگر چنین نصرت خالصانه ای انجام گیرد، نباید شک کرد که نصرت الهی نصیب امت اسلامی خواهد شد.
۵. حضور در انتخابات، مصداق تغییر در سرنوشت
انتخاب رئیس قوه ی مجریه، به معنای مسلط ساختن وی بر سرنوشت کشور در حوزه ی مدیریتی، سیاسی و فرهنگی است و این سرنوشت، با رأی مستقیم مردم رقم می خورد. حال که این چنین است، نباید اجازه بدهیم هر کسی سرنوشت کشور را برعهده گیرد. باید با حضور اکثریت و انتخاب اصلح، سرنوشت سیاسی، اقتصادی، نظامی و فرهنگی، به شایسته ترین فرد محول شود؛ چراکه این پیام قرآنی است: «إنَّ اللهَ لایُغَیِّرُ ما بِقَوْمٍ حَتَّی یُغَیِّرُوا ما بِأَنْفُسِهِمْ وَ إذا أَرادَ اللهُ بِقَوْمٍ سُوْءاً فَلا مَرَدَّ لَهُ وَ ما لَهُمْ مِنْ دُونِهِ مِنْ والٍ؛ [۷] همانا خداوند حال قومی را تغییر نمی دهد تا آنکه آنان حال خود را تغییر دهند و هرگاه خداوند برای قومی آسیبی بخواهد، پس هیچ برگشتی برای آن نیست و در برابر او، هیچ دوست و کارساز و حمایت کننده ای برای آنان نیست.»
۶ . حضور در انتخابات، مصداق شکر نعمت
بدون شک نظام جمهوی اسلامی، نعمتی است که به برکت رهبری فقیه بلندمرتبه، عارف و سالک، حضرت امام خمینی(ره) در کشور ما استقرار پیدا کرده و سی سال پس از وی، همان راه با صلا بت و قدرت بیشتر، توسط مقام معظم رهبری(مدظله العالی) ادامه پیدا کرده است. براساس آموزه ی وحیانی و قرآنی، کمترین وظیفه شکر این نعمت است. یکی از راههای شکر نعمت، حضور در انتخابات است که تأیید دیگری بر مشروعیت و مقبولیت نظام جمهوری اسلامی است؛ چرا که قرآن می فرماید: «لَئِن شَکَرْتُمْ لَأَزیدَنَّکُمْ وَ لَئِنْ کَفَرْتُمْ إنَّ عَذابی لَشَدیدٌ؛ [۸] اگر شکرگزاری کنید، (نعمت خود را) بر شما خواهم افزود و اگر ناسپاسی کنید، مجازاتم شدید است.»
۷. حضور در انتخابات، سپردن امانت به اهلش
از منظر قرآن، حکومت امانت الهی است و باید آن را به دست فردی سپرد که شایستگی عملیاتی کردن محتوایش (همان اوامر و نواهی الهی و اجرای عدالت) را داشته باشد؛ از همین رو می فرماید: «إنَّ اللهَ یَأْمُرُکُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَماناتِ إلی أَهْلِها وَ إِذا حَکَمْتُمْ بَیْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْکُمُوا بِالْعَدْلِ إنَّ اللهَ نِعِمَّا یَعِظُکُمْ بِهِ إنَّ اللهَ کانَ سَمیعاً بَصیراً؛ [۹] همانا خداوند فرمانتان می دهد که امانتها را به صاحبانش بدهید و هرگاه میان مردم داوری کردید، به عدل حکم کنید. چه نیک است آنچه خداوند شما را بدان پند می دهد. بی گمان خداوند شنوای بیناست.»
حضور امت اسلامی در پای صندوق انتخابات و انتخاب شخص شایسته، به معنای سپردن حکومت و امانت به اصلح است که وظیفه ی شرعی و تکلیف دینی است و آیه ی مبارکه برعهده ی همه گذاشته است. کسی که تعهد دینی دارد، نمی تواند شانه از انجام این تکلیف خالی کند؛ از همین رو رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) می فرمایند:
یقیناً ورودی های میدان سیاست باید کنترل شود. میدانِ اداره ی کشور و مدیریت کشور است؛ مگر شوخی است؟ یک کشور را می خواهند دست یک نفر بسپرند؛ لذا باید ورودی های این میدان کنترل شود و معلوم گردد کسی که دارد می آید، کیست؛ اصلاً عُرضه ی این کار را دارد یا ندارد؛ بعد، اعتقاد به این کار دارد یا ندارد؛ بعد، اصلاً می فهمد در کشور چه کار باید کرد یا نه. ملاک هایی وجود دارد. باید کسانی باشند که این ملاک ها را ببینند و بسنجند. قانون اساسی این را پیش بینی کرده است. شما معیارها را می دانید. خوشبختانه کشور ما کشور جوانی است؛ لذا چهره ی جوان کشور اقتضا می کند، نشاطی خوب و قوی و جوانانه در کل دستگاه اجرایی وجود داشته باشد. نگاه کنید و ببینید واقعاً چه کسی طرفدار انقلاب، طرفدار دین، طرفدار عدالت و طرفدار عدم تبعیض بین فقیر و غنی است؛ چه کسی کفایت و دنبال گیری و نشاط لازم را دارد؛ چنین کسی را پیدا کنید. [۱۰]
به قلم: حجت الاسلام والمسلمین میرتقی قادری
پی نوشت ها:
[۱]. مائده: ۲.
[۲]. کهف: ۱۱۰.
[۳]. بیانات مقام معظم رهبری؟ مد؟، ۰۱/۰۱/۱۳۸۸
https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=۲۲۳۵۱
[۴]. نساء: ۱۴۱.
[۵]. محمد دشتی؛ ترجمه ی نهجالبلاغه؛ خ۱۶۶.
[۶]. محمد: ۷.
[۷]. رعد: ۱۱.
[۸]. ابراهیم: ۷.
[۹]. نساء: ۵۸.
[۱۰]. بیانات مقام معظم رهبری؟ مد؟ در دیدار با دانشجویان بسیجی، ۵/۳/۱۳۸۴
https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=۳۲۹۲
نظر شما