حجت الاسلام محمودی در گفتگو با خبرنگارخبرگزاری حوزه،با اشاره به موضوع عفاف و حجاب، گفت: برای این که این واژه را درست بشناسیم، باید تعریف مشخصی از آن داشته باشیم. حجاب در لغت بهمعنای مانع، چیزی که بین دو چیز جدایی افکنَد، پوشاندن و پوشش (سِتر) است. به پرده حائل میان قفسه سینه و شکم، «حجاب حاجز» میگویند. امروزه واژه حجاب در زبان عامه مردم و متون فقهی بهمعنای پوشش شرعیِ زنان بهکار میرود.
مدیر مدرسه علمیه امام مهدی موعود(ع) با بیان این که چرا حجاب؟ ادامه داد: اما حجاب، بیش از آنکه جنبه فردی داشته باشد، رفتاری اجتماعی است، یعنی انسان عاقل مکلف، در جمع و هنگام مواجهه با دیگران، از حیث پوشش، الزامات و محدودیتهایی را میپذیرد که میزان آن در فرهنگها و ادیان و جوامع، متفاوت است. در باور دینداران، علی الاصول، الزامات و محدودیتها و هنجارهای حضور در اجتماع را دین تعیین میکند.
وی بیان داشت: استعمال این کلمه، بیشتر بهمعنی پرده است. در قرآن این کلمه در هفت مورد بهکار رفته که بیشتر بهمعنای حاجز، مانع، حایل و پرده است. این کلمه از آنجهت مفهوم پوشش میدهد که پرده، وسیله پوشش است، ولی هر پوششی حجاب نیست؛ بلکه آن پوششی حجاب نامیده میشود که از طریق پشت پرده واقع شدن صورت گیرد.
حجت الاسلام محمودی گفت: حجاب نوع پوشش اسلامی است، و مراد از پوشش اسلامی زن، بهعنوان یکی از احکام وجوبی اسلام، این است که زن، هنگام معاشرت با مردان، بدن خود را بپوشاند و به جلوهگری و خودنمایی نپردازد.
مدیر مدرسه علمیه امام مهدی موعود(ع) اضافه کرد: بنابراین، حجاب، بهمعنای پوشش اسلامی بانوان، دارای دو بُعد ایجابی و سلبی است. بُعد ایجابی آن، وجوب پوشش بدن و بُعد سلبی آن، حرام بودن خودنمایی به نامحرم است؛ و این دو بُعد باید در کنار یکدیگر باشد تا حجاب اسلامی محقق شود؛ گاهی ممکن است بُعد اول باشد، ولی بُعد دوم نباشد، در این صورت نمیتوان گفت که حجاب اسلامی محقق شده است.
وی با بیان این که پوشیده بودن زنان در ادیان و اقوام پیش از اسلام نیز وجود داشته، اظهارداشت: مسیحیان و یهودیان به پوشیده بودن موی زنان اهمیت میدادند و آن را از نشانههای عفت زنان برمیشمردند.
مدیر مدرسه علمیه امام مهدی موعود(ع) افزود: قرآن هم در مورد پوشش می فرماید« «قُلْ لِلْمُؤْمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ؛ ای رسول ما به مردان مؤمن بگو تا چشمها را از نگاه ناروا بپوشند.». «قُلْ لِلْمُؤْمِناتِ یَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصارِهِنَّ؛ ای رسول به زنان مؤمن بگو تا چشمها را از نگاه ناروا بپوشند.» نوع دیگر حجاب و پوشش قرآنی، حجاب گفتاری زنان در مقابل نامحرم است: «فَلا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیَطْمَعَ الَّذِی فِی قَلْبِهِ مَرَضٌ؛ پس زنهار نازک و نرم با مردان سخن نگویید؛ مبادا آنکه دلش بیمار (هوا و هوس) است به طمع افتد.»
وی با بیان این که پوشش، معرّف شخصیت و عفت زن مؤمن است و موجب میگردد که افراد لاابالی جرأت نکنند به او جسارت کنند، عنوان کرد: دلیل این مسئله بیان قرآنی است بیان میدارد :زنان مؤمن برای اینکه مورد آزار افراد هرزه قرار نگیرند،به گونهای خود را بپوشانند که زمینهای برای بیحرمتی به آنها فراهم نگردد.
حجت الاسلام محمودی گفت: در اینجا، میتوان نتیجه گرفت که برای ایجاد فرهنگ حجاب و پوشش مناسب در جامعه، باید ابتدا پایههای اعتقادی و بینش افراد را نسبت به این موضوع،محکم کنیم و این، یعنی نهادینه سازی باورهای درست و فرهنگسازی دقیق.
وی با بیان این که هر پدیدهای،آثار و پیامدهایی را به دنبال خواهد داشت.حجاب نیز، به عنوان یک راهکار عملی، آثار فردی و اجتماعی مختلفی را به دنبال خواهد داشت، اظهار داشت: از جمله آن اثر فردی و اجتماعی است.
نظر شما