سمیه حاجی اسماعیلی مدیر گروه مطالعات زن و خانواده جامعة الزهرا سلام الله علیها در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه ضمن بررسی مسئله چندهمسری بیان داشت: برای پذیرش چنین مسئله ای بستر اجتماعی و فرهنگی جامعه ما فراهم نمی باشد؛ یعنی اگر ما نگرش افراد جامعه را در این زمینه جویا شویم به هیچ عنوان این موضوع را نمی پذیرند.
وی افزود: گاهی برای حل مشکل ازدواج زنان بیوه یا دختران مجردی که از سن ازدواج آنها گذشته یکی از راهکارهایی که به عنوان یک ضرورت اجتماعی مطرح می شود موضوع چندهمسری است.
حاجی اسماعیلی گفت: کسانی که در پاسخ مسئله مذکور بحث چند همسری را بیان می کنند به نظر می رسد به ابعاد دیگر قضیه توجه ندارند.
وی ضمن اشاره به این سؤال که آیا آماری در رابطه با خانواده های چندهمسره در دست داریم اظهار داشت: متأسفانه در این موضوع آمار دقیقی در دست نیست؛ ولی با استفاده از تجربه هایی که مشاهده یا شنیده شده خانواده های چندهمسره به طور معمول دارای اختلافات درونی متعددی می باشند.
حاجی اسماعیلی خاطرنشان کرد: متأسفانه گاهی به نظر می رسد که جامعه بخصوص کارشناسان می خواهند از طرف خود برای این مسئله تصمیم گیری کنند؛ آنان موضوع چند همسری را به عنوان یک راهکار ارائه می دهند ولی هیچ وقت از منظر خودِ آن دسته از افراد که شامل دختران مجرد و زنان بیوه می شود این مبحث مورد واکاوی قرار نگرفته است.
وی اضافه کرد: ممکن است در جامعه عده زیادی از دختران تن به ازدواج با مرد دارای همسر ندهند.
مدیر گروه مطالعات زن و خانواده جامعة الزهرا (س) گفت: این موضوع به عنوان یک ضرورت اجتماعی مطرح می شود و از منظر درون دینی راهکاری است که دین بیان نموده است.
وی ادامه داد: این مسئله از نگاه برون دینی محل اختلاف است.
حاجی اسماعیلی بیان داشت: کارشناسان موافق و مطرح کننده این مسئله به پیامدها و مشکلاتی که برای خانواده های اول و همسر اول به وجود می آید توجه چندانی ندارند.
وی افزود: آنها صرفاً معتقدند که برای حل مسئله مطرح شده ترویج چندهمسری راهکار است؛ در حالی که گاهی این راهکار به قیمت اختلاف و تنش های جدی در خانواده اول تمام می شود.
مدیر گروه مطالعات زن و خانواده جامعة الزهرا (س) اظهار داشت: متأسفانه طی مشاهداتی که داشتیم دیدیم که در جریان چندهمسری خانواده اول و همسر اول به طور کلی رها شده و در حاشیه قرار می گیرد.
وی اضافه کرد: در بسیاری از مواقع همسر اول به دلیل روبه رو شدن با آسیب های روحی و روانی ناشی از ازدواج مجدد شوهرش دچار سردی شده و علاقه خود را نسبت به گذشته از دست می دهد؛ در این شرایط به نوعی طلاق عاطفی در خانواده اول اتفاق می افتاد.
حاجی اسماعیلی با اشاره به حکم شرعی مسئله چند همسری گفت: گرچه مسئله چند همسری در شرع پذیرفته شده و مشروع می باشد ولی پذیرش این مسئله شرعی در جامعه امروز ما با چالش هایی روبه رو است.
وی افزود: به نظر می رسد این موضوع نیازمند کاوش و پژوهش است و نیازمند بررسی دقیق است. به نظر می رسد باید مشکلات و مسایل خانواده هایی که درگیر تعدد زوجات هستند مورد بررسی قرار گیرد و منشا مشکلات و اختلافات مشخص شود.
مدیر گروه مطالعات زن و خانواده جامعة الزهرا (س) اظهار داشت: در این زمینه به آمار دقیقی نیازمندیم تا منشأ مشکلات در این گونه خانواده ها را به طور دقیق و علمی پیدا کنیم. بنابراین تجویز این مساله بدون در نظر گرفتن پیامدها و مشکلاتی که به دنبال دارد، با توجه به شرایط فرهنگی اجتماعی جامعه ایرانی راهکار مناسبی به نظر نمی رسد.
نظر شما