به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از گرگان، خانم حسینی واعظ در جمع مدیران مدارس علمیه خواهران استان گلستان که در مدرسه علمیه الزهرا(س) گنبدکاووس برگزار شد، بیان کرد: از دقت در مجموعه آموزه های قرآن کریم و رهنمودهای پیشوایان دینی درباره خرد و خردمندی، معلوم می شود که خردورزی، جان مایه دین و دینداری، و پایه اصلی جامعه آرمانی اسلام است؛ زیرا بر اساس آموزه های دینی، عقلْ پیامبر باطنی است و مهم ترین هدف برانگیخته شدن پیامبران الهی، شکوفایی آن می باشد.
وی گفت: اصلی ترین تکیه گاه اسلام در عقاید، اخلاق و اعمال است؛ یعنی از نظر آیین آسمانی، انسان حق ندارد آن چه را عقل نادرست می داند، باور کند و به صفاتی که عقلْ ناپسند می داند، متصف شود و کارهایی که عقل ناشایست می داند انجام دهد.
مدیر حوزه علمیه خواهران گلستان ادامه داد: از نظر اجتماعی و نظام تشکیلاتی، جامعه ای آرمانی-اسلامی نامید که از خرد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و خرد در عبادت و معاشرت برخوردار باشد؛ بر این اساس، وقتی به توصیف جامعه موعود جهانی پرداخته می شود، بر موضوع خرد و خردورزی تأکید شده و جامعه موعود را اینگونه معرفی میکند که از بالندگی و رشد عقلانی کامل برخوردار باشد.
حسینی واعظ در راستای ضرورت به کارگیری عقل خاطرنشان کرد: در آیاتی از قرآن کریم، انسان ها بر ضرورت خردورزی و به کارگیری عقل توصیه شده و از پیروی نکردن از ارشادهای آن به شدّت نهی شدهاند و به شدت مورد انتقاد قرار گرفتهاند؛ رسول اکرم(صلیاللهعلیهوآله) می فرماید: «از خرد راهنمایی بگیرید تا به رشد برسید و نافرمانی خرد مکنید که پشیمان می شوید».
وی، خرد را چراغ هدایت درونی و راه به دست آوردن نیکی ها دانست و به بیان رابطه دانش و خردورزی پرداخت و افزود: توصیه های روشنگرانه فراوانی در چگونگی استفاده مناسب از خرد و دانش در آیات و روایات وجود دارد؛ امیرمؤمنان علی(علیهالسلام) می فرماید: «بهترین چیزی که بر رشد خرد کمک می کند، آموختن است».
استاد حوزه به بیان برخی از ویژگی های خردمندان در کلام امام علی(علیهالسلام) پرداخت و عنوان کرد: پندآموزی از تجارب، کمال جویی، محکم کاری، مراقبت از زبان، حق محوری، پرهیز از آرزوهای طولانی و پرهیز از افراط و تفریط، احترام به دیگران، رازداری، پیروی از سخنان حق نمونههایی از آن است.
حسینی واعظ خاطرنشان کرد: در بینش اسلامی، اساس دین و جان مایه آدمی خرد اوست و اگر اصلیترین امتیاز انسان بر حیوان در ناحیه علم و ایمان دانسته شده، این دو بدون اندیشیدن تحقق نمییابد.
وی توضیح داد: انسان های بی خرد، نه میتوانند عالمی کامل باشند و نه مؤمنی شایسته؛ رسول اکرم صلی الله علیه و آله هم پشتوانه مؤمن را خرد او معرفی کرده، می فرماید: «هر چیزی پشتوانه ای دارد و پشتوانه مؤمن خرد اوست و به اندازه خردش پروردگارش را بندگی می کند».
انتهای پیام
نظر شما