یکشنبه ۲۷ آبان ۱۴۰۳ |۱۵ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 17, 2024
دکتر مهدی گلشنی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی

چهره ماندگار علم و استاد دانشگاه شریف گفت: ما باید درخشندگی تمدن اسلامی را برای مردم و نسل جوان خودمان به درستی تبیین کنیم و در این جا لازم است که از رابطه تنگاتنگ علم و فرهنگ سخن بگوییم تا بعد بتوانیم به تدریج به اصلاح وضعیت فعلی بپردازیم.

دکتر مهدی گلشنی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با ابراز تأسف از این که علوم انسانی در کشور ما چندان شأن و جایگاه مناسبی ندارد، اظهار داشت: برای رفع این دغدغه و نگرانی در وهله نخست می بایست برای مسئولان کشور این قضیه جا بیفتد که علوم انسانی دارای چه اهمیتی است و از سوی دیگر مشکل سیاست زدگی و غرب زدگی را باید حل کنیم چه آن که در وضع فعلی معمولاً در انتخاب وزرا، مقامات و رؤسای دانشگاه ها بیشتر رفاقت بازی و گروه بازی مطرح است تا شایسته سالاری و در این شرایط ما به هدف مطلوب دست نمی یابیم.

وی همچنین افزود: از سوی دیگر گاهی اوقات ما از هر چه ادای زشت در غرب بوده تقلید کرده ایم بی آن که از چیزهای خوب غربی ها چه در دانشگاه و چه در خارج از دانشگاه به درستی بهره ببریم، از جمله بحث احیای علوم انسانی در غرب که امروز مساله‌ای بسیار جدی است و حال آن که ما به این مهم، کم توجه یا بی توجه بوده و هستیم.

عضو سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: حدود ۶۰ سال پیش که در دانشگاه برکلی بودم، آن موقع فلسفه محلی از اعراب نداشت اما امروز فلسفه در غرب و از جمله آمریکا احیا شده و توجه به آن روز به روز بیشتر هم می شود، کما این که در بین سران علم و فلسفه در غرب، توجه به دین نیز احیا شده به نحوی که می توان مدعی شد افکار برخی از دانشمندان و اندیشمندان آن‌ها به مباحث فلسفه اسلامی، بسیار نزدیک شده است.

وی خاطرنشان کرد: در غرب به این فهم رسیده اند که علم تجربی محدودیت هایی دارد و نمی تواند ارزش های اخلاقی را توجیه کند، ضمن آن که به برخی از مهم ترین پرسش های بنیادین بشر توانایی پاسخگویی ندارد و لذا در آن جا گرایش به فلسفه و علم بیشتر شده و برخی تأکید دارند که باید بسیاری از پاسخ ها را از آموزه های دینی استخراج و تبیین کرد.

گلشنی، یکی از مشکلات جدی امروز فضای علمی و دانشگاهی کشور را عدم شناخت درست مسائل و رویکرد جاهلانه نسب به آن‌ها دانست و افزود: کسانی که به علم دینی نقد وارد می کنند قبل از هر چیز باید مشخص کنند که منظور آن ها از علم دینی چیست و از سویی اینکه به طور کلی طب سنتی را نفی می کنند باید بدانند که در خود غرب نیز بسیاری از کارآمدی های طب سنتی محرز شده و لذا نباید جاهلانه نسبت به مسائل موضع گیری کرد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود پیشنهاد کرد که در همه رشته های دانشگاهی به علوم انسانی و از جمله فلسفه توجه شود و در همین زمینه گفت: همچنان شأن و جایگاه علوم انسانی نشان داده نشده و ما در این رابطه و برای رفع این مشکل باید از ظرفیت رسانه و به خصوص تلویزیون استفاده کنیم.

استاد دانشگاه صنعتی شریف همچنین بیان داشت: از سوی دیگر، ما باید درخشندگی تمدن اسلامی را برای مردم و نسل جوان خودمان به درستی تبیین کنیم و در این جا لازم است که از رابطه تنگاتنگ علم و فرهنگ سخن بگوییم تا بعد بتوانیم به تدریج به اصلاح وضعیت فعلی بپردازیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha