خبرگزاری حوزه | مادر موسی(علیهالسلام) در پیشینه تمدنیِ ما ایرانیها نقش داشته است.
یادم نمیرود مادرم از قول مادرش میگفت قدیمیها اگر پشت دری میماندند، دست بر در بسته میگذاشتند و مادر حضرت موسی(علیهالسلام) را صدا میزدند. این موانست فرهنگی، نشان از اثرگذاری تاریخ اجتماعی دارد که میتوان گفت همین مقدارش به ما رسیده است. این حرف گوشه ذهنم مانده بود بیآنکه نام مادر موسی(علیهالسلام) را بدانم، تا رسیدم به فیلم جشنواره...
◽️◽️◽️
تمام لحظات فیلم، حس مادری را با جانم درک میکردم. به یوکابد حق میدادم، غصه بخورد، به عزیزانش از حاملگی نگوید، تنها به استقبال آمدن فرزندش برود، حتی به او در لحظهای که طفلش را به نیل سپرد هم حق دادم. یقین او برایم زیبا بود. یقین به خدایی که قطعا از مادر مهربانتر است.
ساخت این فیلم به سوال یکی از اساتید تاریخ که گوشه ذهنم تلنبار شده بود پاسخ داد.
فهمیدم که چرا باید ما برای پیامبران بنیاسرائیلی فیلم بسازیم.
گفتمان درست تاریخ جز در ادبیات شیعی نیست. نگاه مهدویت، آمدن موعود، خیزش بر علیه ظلم، همه اینها با گفتمان شیعه به تجلی خودش نزدیک میشود. این خیزش اما در زمانه ما فرق دارد و فقط مرتبط به یک قوم نیست، همانگونه که پیامبرِ ما(صلاللهعلیهوآله)ختم رسل است و شریعتش جهانی، منجی دین خاتم نیز جهانی است؛ پس برای آمدن این منجی، باید جهانی به پاخیزد.
تفسیر درست از منجی، روزنه امید است برای فهم بشر که چقدر نیازمند آمدنش است.
داستان یوکابد و فرزندش و فرزندانش، یک قیام درونی است برای آمادگی پذیرش منجی، پس باید خودش و خانواده را مهیا کند. خانواده در فیلم موسی کلیمالله نقش گرفتهاست. تمام ارکان خانواده برای طفل نورسیده مفید هستند. خواهر موسی که افعال و حرکات بیشتر او قطعا در ادامه مجموعه موسی(علیهالسلام) خودنمایی میکند.
هارون که در سیر زندگی حضرت موسی(علیهالسلام) حضورپررنگی دارد. این قشنگی خانواده است که باید همه با هم برای آمدن منجی تلاش کنند.
یک نکته بینظیر فیلم سخن گفتن یوکابد با حیوانات است. گویی آنها را میفهمد و برای حضور آنها در زندگی دلیلی و حکمتی مییابد. مثل حرف زدن با مرغ خانه و اجازه خواستن برای استفاده از ثمره آن روزش، یا سخن گفتن با مار که او هم وظیفهای دارد.
این بخش نهیب میزند که بسیاری از عوامل اعم از سختی و راحتی که در اطراف زندگیات پراکنده است، دلیلی دارد و حکمتی که شاید ندانیم و غافل باشیم. اما کارکرد مهم این بخش آمادگی ذهن مخاطب برای الهام الهی به مادر موسی(علیهالسلام) است. الهامی که آنقدر یقین آور بود که هیچ سرزنشی او را عقب نراند.
◽️◽️◽️
توی سینما با فاصله کمی از پسرم نشسته بودم. او میتوانست حدس بزند که کجای فیلم ممکن است مادرش گریه کند و برمیگشت تا شک خود را یقینی کند. انگار توی دل خودش هم چیزی تاب میخورد. این هنر فیلم بود که رابطه مادر و فرزندی را خوب نشان میداد. همانجا بود که به ابراهیم حاتمیکیا احسنت گفتم.
فاطمه میری طایفهفرد
نظر شما