دکتر سارا طالبی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» از تهران، پیرامون اهمیت نقش مادری، گفت: هر زنی وقتی که مادر میشود به صورت مستقیم در جامعه و به صورت غیرمستقیم در نسل آینده اثرگذار است، برخلاف مردان که تنها در زمان خود اثرگذار هستند. از این جهت نقش مادری اهمیت بسیار زیادی دارد. تربیت فرزندان به صورت جدی تحت تأثیر مادر است به همین دلیل زنها انسانساز اصلی هستند. هر چه مادر بتواند به لحاظ کمی و کیفی فرزندانش را بیشتر کند، ارزش خودش نیز بیشتر میشود. هر کدام از بچهها یک پشتیبان جدی برای مادر هستند. ارج و قرب مادر با فرزندان زیاد، بسیار بیشتر از مادری است که یک فرزند دارد.
وی ادامه داد: خداوند متعال مادری را یکی از صفات و وظایف اصلی زن قرار داده است. اگر زن در این زمینه کوتاهی کند به طور قطع به جایگاه او ضربه میخورد و از نظر جسمی و روحی دچار آسیب میشود. امروز به لحاظ پزشکی نیز اثبات شده است زنهایی که به دفعات فرزندآوری دارند، از بیماریهایی همچون سرطان و افسردگی کمتر لطمه میخورند. به دنیا آوردن هر فرزند به مادر نشاط بسیاری میدهد. در روایات آمده است وقتی فرزندی به دنیا میآید مادر از گناه پاک میشود، گویی مادر نیز با فرزند خود متولد شده و زندگی دوباره یافته است.
طالبی یادآور شد: معنای این سخن که فرزندآوری محسنات بسیاری دارد این نیست که دشواری و مشکلات در آن نیست. مسلم است که هر عملی ممکن است همراه با مشکلات و سختیهایی باشد اما این سختی نباید باعث کنار گذاشتن اصل قضیه و چشمپوشی از محاسن بسیار آن شود. اینکه زن یک گوشه بنشیند و خود را از مادری یا فرزندان بیشتر محروم کند، عوارض بدتری دارد و حالت رکود و افسردگی را برای زن رقم میزند. به دنیا آوردن هر فرزند برای مادر احساس ارزشمندی بیشتر ایجاد میکند.
مدیر مؤسسه آموزش عالی حوزوی رفیعه المصطفی (ع)، افزود: نکتهای که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که ما در کشور ۱۰ میلیون نفر دختر و پسر مجرد داریم، این مسئله نیز باید به صورت جدی مورد توجه مسئولین قرار بگیرد و این طور نباشد که همه فشار بر روی زنان متأهل باشد. اگر شرایط ازدواج جوانان تسهیل شود و این ۱۰ میلیون مجرد ازدواج کنند و هر خانواده جدید دارای یک یا دو فرزند شود، ۱۰ میلیون نفر به جمعیت کشور اضافه میشود.
طالبی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به طرح جوانی جمعیت، گفت: این طرح، طرح خوبی است. وامها، حمایتهای مالی و کمکهایی که در طرح به آنها اشاره شده بسیار خوب است. اما با توجه به بحران اقتصادی که در کشور وجود دارد، به طور قطع دولت نمیتواند به حجم عظیمی از جمعیت خدمات مالی ارائه کند. از این جهت علاوه بر پشتیبانی اقتصادی، فعال شدن بخش فرهنگی نیز باید به صورت جدی از سوی مسئولین دنبال شود.
ایشان افزود: تبلیغات فرهنگی نباید به گونهای باشد که تنها خانمهای مذهبی و متدین مخاطب قرار بگیرند، بلکه این مسئله باید با ادبیات ملی صورت بگیرد از این قبیل که مادر از جهات مختلف به فرزندآوری نیاز دارد، این جهات باید تقویت شود. طرح جوانی جمعیت طرح لازمی است که بسیار تأخیر دارد و باید زودتر از این به آن پرداخته میشد.
مدیر مؤسسه آموزش عالی حوزوی رفیعه المصطفی (ع) با اشاره به نقش آموزش و پرورش در مسئله جمعیت، مطرح کرد: پیش نیاز اصلی حل بحران جمعیت را باید در نظام آموزش و پرورش جستجو کرد. دختران و پسران باید از مدرسه برای مسئولیت مادری و پدری آماده شوند. یکی از دلایلی که امروز سبب افزایش طلاق و کاهش آمار ازدواج میشود این است که دختر با وظایف زنانه و پسر با وظایف مردانه خود آشنا نیست.
وی افزود: در این حوزه وزارت آموزش و پرورش و وزارت ارتباطات وظایفی دارند و بسیار میتوانند اثرگذار باشند. امروز متأسفانه در فضای مجازی حاکمیت دشمن کاملاً مشهود و محقق است و فرهنگ غرب در این فضا حالت تجاوزگرانه دارد. از این جهت وزارت ارتباطات به ویژه در بخش راه اندازی شبکه ملی اطلاعات مسئولیت سنگینی بر عهده دارد. تأثیر فضای مجازی و وزارت ارتباطات در بحث جمعیت اگر بیشتر از سازمان تبلیغات و متولیان فرهنگی کشور نباشد، کمتر نیست.
طالبی ادامه داد: در طرح جوانی جمعیت بیشترین مسئولیت به عهده وزارت بهداشت گذاشته شده است، اما وزارت بهداشت متولی فرهنگ نیست. امروز متولی فرهنگ در کشور حتی بیشتر از وزارت فرهنگ و ارشاد، وزارت ارتباطات است. دلیل آن هم این است که مردم به ویژه جوانان زمان زیادی را در فضای مجازی میگذرانند و از این فضا خوراک فکری و فرهنگی دریافت میکند. از این جهت فضای مجازی بیشترین تأثیر را در فرهنگ جامعه دارد. یک شبهه و تحقیر در فضای مجازی درباره طرح جمعیت کافی است که کار این طرح را تمام کند.
مدیر مؤسسه آموزش عالی حوزوی رفیعه المصطفی (ع) افزود: تشویق در مسئله فرزندآوری بهتر است از سنین پایینتر آغاز شود. باید دختران را با هویت زنانهشان آشنا کرد. متأسفانه امروز آموزش و پرورش دختر و پسر را با یک روش پرورش میدهد به گونهای که بزرگترین ارزش برای دختران این است که یک رشته خوب در دانشگاه قبول شده و از لحاظ مالی مستقل شوند. این نگاه باید اصلاح شود. همانطور که ضرورت دارد درباره حقوق مالی زن در خانواده کار شود باید در مسئله کرامت زن نیز کار فرهنگی صورت بگیرد. ارزش و کرامت زن باید برای خانوادهها به خصوص مردان تبیین شود، البته این زمینهها در فرهنگ ایرانی وجود دارد. اما این ارزش گذاری به دلیل فرهنگ سطحیگرایی و لذتمحوری که در رسانهها ترویج میشود، تضعیف شده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در مسئله جمعیت فضای مجازی، مدارس، خانههای بهداشت و حتی پزشک زنان بسیار تأثیرگذار هستند. برخی از پزشکان به دلیل اینکه خود اعتقادی به فرزندآوری ندارند با توجیه و تفسیرهای شخصی خود بانوان را از این کار منصرف میکنند. وزارت بهداشت باید در این موضوع مشاورانی معین کند و ابتدا پزشکان را درباره این مسئله توجیه کند. حوزههای علمیه نیز میتوانند در این زمینه مبلغانی تربیت کرده و به پیشبرد این طرح کمک کنند.
نظر شما