به گزارش خبرگزاری حوزه، حسن فدایی در «سلام تهران» با اشاره به مواد قانونی درباره تکالیف بین زوجین، گفت: ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی اشاره میکند هنگامیکه ازدواج بهطور صحیح واقع شود، تکالیف و حقوقی بر زوجین بار میشود؛ یکی از تکالیف مشترک که امروز شاید حلقه مفقوده بین برخی خانوادهها باشد، بحث حسن معاشرت است. این دستور اخلاقی رنگ و لعاب حقوقی و قضائی گرفته است یعنی اگر فردی حسن برخورد و حسن خلق نداشته باشد و خوشرفتار نباشد، قانون برای آن ضمانت اجرایی تعیین کرده است. آنچه در قوانین ما درج میشود، اخلاقی صرف نیست بلکه برای آن ضمانت اجرا قرار میدهند.
وی با اشاره به مواد قانونی مرتبط با حسن معاشرت و ضمانت اجرای عدم رعایت آن، عنوان کرد: در ماده ۱۱۰۳ قانون مدنی زوجین مکلف به حسن معاشرت هستند. در تمام مواد حتی تکالیف مالی نیز باید با حسن خلق انجام شود؛ بنابراین قانون گذار اشاره کرده است که اگر مردی سوء رفتار یا سوء خلق یا سوء معاشرت داشت به نحوی که زندگی دیگر قابلتحمل نباشد حقوقی به زوجه میدهند که در راستای تسهیل طلاق است. از طرفی اگر زن حسن معاشرت یا سءو رفتار داشت، حق مالی که در قباله ازدواج امضا کرده بود که در مواردی نیمی از اموال مرد به نام وی شود، از او گرفته خواهد شد.
فدایی با بررسی مسئله حسن معاشرت در منابع دینی و قرآن، اظهار داشت: آیه قرآن در سوره نساء میگوید، و عاشروهن بالمعروف، شاید در ظاهر خطاب آیه به مردان باشد اما در زندگی هم مردان و هم زنان باید باهم معاشرت نیکو داشته باشند. اصطلاح حسن معاشرت، معاشرت جمیل و حسن خلق آمده است. امام صادق (علیهالسلام) میفرمایند باید خوشخو، خوشگو و خوشرو باشید؛ یعنی هم زمانی که صحبت میکنیم باید وجه منبسط و چهره باز و خندان داشته باشیم، هم حرفی که میزنیم حرف خوبی باشد و هم باید با مردم مدارا کنیم.
وی با بیان مثالی در مورد اهمیت مدارا با یکدیگر، گفت: امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب هنگام انعقاد عقد نکاح همیشه جملهای میگفتند که بروید و باهم بسازید. این جمله شاید کوتاه باشد اما دنیایی مطلب دارد یعنی باهم مدارا و وفاق داشته باشید و شقاق نداشته باشید. شقاق یعنی جدایی و اینکه هر دو طرف سر ناسازگاری میگذارند یا اینکه نشوز دارند. این موارد اکتسابی است و باید آنها را یاد بگیریم.
کارشناس حقوق با اشاره به خاطرهای از امام خمینی (ره) درباره حسن معاشرت با خانواده، اظهار داشت: در کتاب درسهایی از اخلاق در خانواده از امام خمینی (ره) آمده است که فرزندان امام (ره) نقل میکردند، مادامیکه مادرمان سر سفره غذا حاضر نبود امام (ره) لب به غذا نمیزدند؛ این یعنی تکریم و احترام جایگاه مادر. امام خمینی (ره) در زمانی که لبنان بودند نامههای بسیار عاشقانه نیز دارند. پیامبر اعظم (صلیالله علیه و آله و سلم) نیز چنین نامههایی داشتند و حضرت زهرا (س) و امام علی (علیهالسلام) نیز سرآمد هستند.
گفتنی است: برنامه «سلام تهران» برنامه صبحگاهی گروه اجتماعی شبکه پنج سیما است که از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۶:۳۰ تا ۹ صبح با بخشهای مختلفی چون سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی ورزشی با اجرای مصطفی امامی و صدیقه مرادی روی آنتن شبکه پنج میرود.