به گزارش خبرگزاری حوزه از شیراز، حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد فقیه نی ریزی، نماینده مردم استان فارس در مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه نی ریز، به علت بیماری، دارفانی را وداع گفت.
امام جمعه نی ریز به علت عفونت داخلی از حدود دو هفته گذشته در بخش مراقبت های ویژه در بیمارستان شهید فقیهی بستری بود.
زندگی نامه
حجت الاسلام والمسلمین سید محمد فقیه در ۲۱ فروردین ۱۳۲۱ هجری شمسی در خانواده مذهبی و روحانی به دنیا آمد نامش را محمد گذاشتند. پدر او سید هدایتالله از علما و بزرگان نیریز بود که ۵۰ سال از عمرش را صرف تبلیغ کرده بود و جدش سید محمد پیشنماز هم از بزرگان شهر محسوب میشد. سید محمد از پنجسالگی وارد مکتبخانه شد و شروع به یادگیری قرآن کرد. او در همان دوران کودکی با تشویق پدرش به منبر رفته و به مرثیهخوانی و ذکر مصائب اهلبیت میپرداخت.
تحصیلات
سید محمد دوران ابتدایی تا کلاس ششم را در مدرسهٔ بختگان نیریز و دوران سیکل را در دبیرستان احمد نیریزی گذراند. سپس در سال ۱۳۳۷ خورشیدی به همراه پدر و برادرش مرحوم حاج سید علی فقیه به قم رفته و در مدرسهٔ حجتیه مشغول به تحصیل شد. ۷ سال در این مدرسه بود و پس از جریان فیضیه و تبعید حضرت امام (ره) حدود ۱۲ سال به مدرسهٔ مرحوم آیتالله بروجردی (خان سابق) نقل مکان کرد و تحصیلاتش را در آنجا ادامه داد.
اساتید
وی قسمتی از دروس مقدمات را نزد پدر و پدر بزرگش در نیریز خواند و بقیه دروس مقدمات را در قم و در خدمت حضرات آیات سید زینالعابدین مرندی، حاجآقا سید حسین درچه ای، حاج شیخ رحمتالله فشارکی، حاج میرزا محسن دوزدوزانی، میرزا هاشم تقدیری، شیخ عبدالله نظری مازندرانی، حاج شیخ حسین شبزندهدار جهرمی و شیخ یحیی انصاری و … استفاده کرد.
سیدمحمد همچنین دروس سطح را پیش حضرات آیات عظام نوری همدانی، مکارم شیرازی و سلطانی طباطبایی و… فراگرفت و دروس خارج فقه را در محضر مراجع بزرگواری چون امام راحل، فاضل لنکرانی، گلپایگانی، محقق داماد، میرزا هاشم آملی بهرهها برد ایشان فلسفه را از محضر حضرات آیات شهید دکتر مفتح ، استاد شهید مرتضی مطهری، جوادی آملی و حسنزاده و دیگر اساتید مشهور آن زمان فراگرفت..
شروع حیات سیاسی
وی، فعالیتهای سیاسی خود را از آغاز نهضت روحانیت و جریان انجمنهای ایالتی و ولایتی آغاز کرد و در تمامی مبارزات علیه رژیم پهلوی شرکت داشت.
او همچنین همهساله در ایام محرم و صفر و ماه مبارک رمضان و در زمان تعطیلات حوزه با حضور در مجالس مذهبی و سخنرانی به ارشاد و آگاهسازی نسل جوان اقدام میکرد و پایه گزار حرکت ضد رژیم در نیریز محسوب میشد. فعالیت ضد رژیم او به حدی بود که ساواک در سال ۱۳۶۴ قمری او را بازداشت کرد و چندین روز او را در زندان شهربانی شیراز حبس و پس از محاکمه آزاد کرد در سال ۱۳۵۳شمسی نیز به علت مبارزات پیگیر به فردوس تبعید گردید و در همان زمان پس از تبعید با مقام معظم رهبری( مدظلهالعالی )دیدار کرد.
بعد از انقلاب
سید محمد با پیروزی انقلاب و در آن شرایط حساس ضمن تأسیس کمیتۀ انقلاب مسؤولیت آن را شخصاً بر عهده گرفته و سعی کرد تا نظم و امنیت عمومی را برقرار کند. سپس در دیماه ۱۳۵۸ شمسی مطابق با ماه صفر ۱۴۰۰ هجری قمری از سوی امام (ره) بهعنوان امامجمعه و نماینده خویش در نیریز منصوب شد.
وی همچنین بهعنوان نماینده ائمه جمعه، عضو شورای کشاورزی استان و از اعضای شورای مرکزی ائمه جمعه استان فارس بود.
سیدمحمد در سالهای بعد از پیروزی انقلاب ضمن عهدهداری امامت جمعه، در دوره دو مجلس خبرگان، یکی از نمایندگان استان فارس بود.
خدمات
از نخستین اقدامات او در اوایل انقلاب تشکیل نهادهای انقلابی نظیر جهاد سازندگی، کمیته امداد، سپاه پاسداران، عقیدتی سیاسی شهربانی، سازمان تبلیغات، اوقاف، نهضت سوادآموزی بود.
تأسیس و احداث چندین مسجد، حسینیه، حوزههای علمیه خواهران و برادران، صندوق قرضالحسنه قائم(عج)، کتابخانه، دانشگاه آزاد اسلامی مشارکت در تجدید بنای امام زادگان واجبالتعظیم و گلزار مطهر شهدای شهر، انجام فعالیتهای فرهنگی نظیر تدریس در حوزۀ علمیه، دانشگاه آزاد، علمی کاربردی ، تلاش در جهت حفظ آثار علمی و فرهنگی گذشتگان، تشکیل ستاد کمکرسانی به آسیب دیدگان سیل و زلزله، تلاش در جهت ایجاد وحدت بین اقشار مردم، تشکیل جلسات تفسیر قرآن کریم و تبلیغ دین مبین اسلام در سنگر جمعه و جماعت، تلاش در جهت حفظ و احیاء موقوفات، رسیدگی به شکایات، نامهها و سؤالات گوناگون مردم تشکیل سمینارهای مختلف، اعزام مبلغین به روستاها، تشکیل ستاد کمکرسانی به جبهههای جنگ تحمیلی، شرکت در تشییع تدفین و ترحیم شهدای دفاع مقدس، نظارت بر عملکرد مسئولین و تذکر به ایشان و … گوشهای از خدمات آن مرحوم در طول سالهای بعد از انقلاب است.
تدریس
وی از نظر علمی به درجهٔ اجتهاد رسید و به همین جهت کمیتهٔ تخصصی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد معادل دکتری را به او اعطا کرد. وی عضو هیأتعلمی رسمی و تماموقت دانشگاه آزاد بود و دروس مختلفی مثل تفسیر قرآن، فقه، اصول فقه، فلسفه، اخلاق، معارف اسلامی، اندیشهٔ اسلامی، تفسیر نهجالبلاغه و ... را در حوزه و دانشگاه تدریس کرد.
زمانی که در قم بود به توصیه آیتالله العظمی جوادی آملی در مدرسهٔ حاج سعادت، جوهرالنضید و شرح تجریدالاعتقاد تدریس میکرد. البته دروسی نظیر نهایهالحکمه، بدایهالحکمه و قسمتی از شرح منظومه را نیز تدریس کرده است.
او بعد از انقلاب در جایگاه امامجمعه شهر نیریز به زادگاهش برگشت و خدمات ارزندهای را به مردم و انقلاب ارائه کرد و به نمایندگی از مردم استان فارس به عضویت مجلس خبرگان رهبری درآمد.
انتهای پیام
نظر شما