پنجشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۰:۴۷
تاثیر سیاست‌های کلی تأمین اجتماعی در رفع فقر و تبعیض

حوزه/ ضرورت تدوین سیاست نظام جامع تأمین اجتماعی امر خیلی روشنی است، چراکه نظام تأمین اجتماعی‌مان تبعیض‌آمیز است، دستگاه‌های مختلف هر کدام برای خودشان جداگانه روش و نظامی برای تأمین اجتماعی دارند و یکپارچه نیستند؛ اما جمعیت قابل‌توجهی از مردم ما زیر پوشش تأمین اجتماعی نیستند.

خبرگزاری حوزه - تهران / فروردین ۱۴۰۱ حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در اجرای بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی و پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیاست‌های کلی تأمین اجتماعی را برای اقدام به رؤسای قوای سه‌گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ کردند. از همین رو، پایگاه KHAMENEI.IR برای اطلاع از جزئیات و ویژگی‌های این سند به گفت‌وگو با حجت‌الاسلام‌والمسلمین غلام‌رضا مصباحی‌مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام پرداخته است.

چه مسائلی باعث شد تا ابلاغ «سیاست‌های کلی تأمین اجتماعی» به‌عنوان یک ضرورت مطرح شود؟

ضرورت تدوین سیاست نظام جامع تأمین اجتماعی امر خیلی روشنی است، چراکه نظام تأمین اجتماعی‌مان تبعیض‌آمیز است. دستگاه‌های مختلف هر کدام برای خودشان جداگانه روش و نظامی برای تأمین اجتماعی دارند و یکپارچه نیستند، اما جمعیت قابل‌توجهی از مردم ما زیر پوشش تأمین اجتماعی نیستند و اگر هم در مواردی تحت پوشش حمایت کمیته امداد یا بهزیستی هستند، سطح حمایت از آن‌ها سطح نازلی است و به‌گونه‌ای نیست که تأمین اجتماعی همه‌جانبه‌ای را فراهم کرده باشیم. رهبر انقلاب پیش از این فرمودند اگرچه دستاوردهای ما در زمینه عدالت در کشور با دوره‌های گذشته قابل مقایسه نیست، اما متأسفانه در قضیه عدالت اجتماعی عقب مانده‌ایم و به نقطه مورد نظرمان نرسیده‌ایم.

این سند می‌خواهد نواقص را جبران کند. این سند بر اساس تجربه‌ای طولانی‌مدت برای اجرای سیاست‌ها تنظیم شده است. الزامات اجرایی‌شدن سیاست‌ها قبلاً لحاظ نمی‌شد. الآن در مقدمه‌ این سند آمده که دولت موظف است با ابلاغ این سیاست‌ها تا شش ماه با کمک مجلس قانون متناسب با این سیاست‌ها را تدوین و برای تصویب به مجلس ارائه کند. علاوه بر این، مجلس باید همه‌ قوانین مغایر و مخالف با این سیاست‌ها را تغییر بدهد و مطابق با این سیاست‌ها اصلاح بکند. این ابتکار برای اولین بار است که دارد اتفاق می‌افتد.

این بیان شما یعنی اجرای این سند الزام قانونی دارد.

بله؛ قبلاً هر قانونی که گذاشته می‌شد، سند و سیاست‌هایش هم ابلاغ می‌شد. این‌طور نبود که در نقطه‌ای این‌ها با هم تلاقی کند. اگر مجلس و دولت رعایت می‌کرد که می‌کرد، وگرنه باید با فشار هیئت‌عالی نظارت برمی‌گشت و اصلاح می‌شد. این کار موجب می‌شود که از اول وقتی که این سند تنظیم و ابلاغ شده، دولت برود لایحه‌ای را به مجلس بدهد که آن لایحه‌ در چارچوب این سند است. این خیلی مسئله را متفاوت می‌کند و دیگر مجمع و عضو هیئت‌عالی نظارت آن نگرانی‌های قبلی را نخواهد داشت که این‌ها بروند روند تصویب را طی کنند و با یک مانع روبه‌رو بشوند و بگویند هیئت‌عالی نظارت اینجاها را ایراد گرفته است. من تصورم این است که چنین اتفاقی دیگر نمی‌افتد. اگر هم بیفتد، به‌ندرت خواهد افتاد.

این سند ابلاغی چه اهدافی را مدنظر قرار داده است؟

این سند، سیاست‌های تأمین اجتماعی رده‌های مختلف حمایتی را هدف قرار داده است. حمایت‌هایی هست که حداقل است و ملی و الزامی است. منابعش هم عمومی است. یک رده‌ای هست که مربوط به دستگاه‌ها و کسانی است که شاغل‌ تحت پوشش دستگاه‌ها هستند. یک رده‌ای هم مثل بیمه‌ تکمیلی اختیاری و انتخابی است. همه‌ این‌ها را پوشش داده است.

نکته دیگری که رهبر انقلاب فرموده‌اند این است که باید فرابخشی دیده بشود. فرابخشی، یعنی تولید، صادرات و واردات در خدمت این سند باشد و هرگونه تصمیم‌گیری در هر جای دیگر در چهارچوب و قالب این سند باشد.

ارزیابی خودتان از زمان اجرایی‌شدن سیاست‌های کلی در این سند چیست؟

آن بخشی که مربوط به مجلس است احتمالاً حدود شش ماه زمان نیاز دارد. اگر مشکلی پیش نیاید، علی‌القاعده اجرایش می‌تواند یک‌سال بعد باشد. البته روند اجرا و تحقق آن زمان‌بر خواهد بود.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • منتشرشده: ۲
  • در صف بررسی: ۰
  • غیرقابل‌انتشار: ۰
  • جعفر محمدی/1 IR ۱۴:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۱
    «برای ما اولویت در تامین ارز کالاهای اساسی است؛ این‌که مجلس به دنبال این است که راهی را برای واردات خودرو باز کند با این تصور که خودروهای خارجی وارد و موجب رقابت داخلی و کاهش قیمت می‌شود، به نظر من دور از آبادی است و هدف را تامین نمی‌کند. چرا که خودروهایی که وارد می شوند در کلاس عمومی نیست بلکه خودروهای با کلاس بالا است و این خودروهای با کلاس بالا در رقابت با خودروهای کلاس عمومی برای مردم ما نیست. واردات خودرو نوعی مانور تجمل را در جامعه ما دامن می‌زند.» آنچه خواندید، اظهارات حجةالاسلام غلامعلی مصباحی‌مقدم، عضو مجمع تشخیص نظام است در مخالفت با واردات خودرو. در این‌باره نکات زیر را باید به جناب ایشان و همفکران‌شان تصریح کرد: 1. این‌که خودرو وارد شود یا نشود، اساساً ارتباطی به وظایف مجمع تشخیص مصلحت نظام ندارد. طبق قانون اساسی، مجمع صرفاً در موارد خاص اختلاف بین مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان حق ورود دارد و لاغیر. گسترش دامنه اختیارات مجمع به حوزه‌های اقتدار دولت و مجلس، خلاف قانون اساسی و جمهوریت نظام است. 2. واقعاً باید تأسف خورد که حق عمومی مردم، یعنی برخورداری از خودروی مناسب، امن و با قیمت مناسب، به مانور تجمل تعبیر می‌شود! اگر واقعاً نگران مانور تجمل هستید، چرا به جای این‌که صرفاً مانع واردات خودروهای لوکس شوید، مانع از ورود همه خودروها شده‌اید؟ مگر عموم ملت انتظار میباخ و S-500 و پورشه و رولزرویس و نظایر این‌ها دارند که پشت واژه مانور تجمل پنهان می‌شوید! آیا خودروهای متعارف دنیا مثل رنو، تویوتا، هوندا، هیوندایی و مانند این‌ها که در همه‌جای دنیا خودروی طبقه متوسط و حتی تاکسی هستند هم، تجملی هستند؟ اگر این‌ها را تجملی می‌دانید که وای بر شما که حتی ساده‌ترین خودروهای جهان را برای ملت خودتان تجملی می‌دانید و در واقع، شأنی برای مردم قائل نیستید. اگر هم این‌ها مصداق مانور تجمل نیستند، چرا مانع هستید؟! واقعاً تا کی باید برای مردم ایران که عمری را در انقلاب و جنگ و تحریم و گرانی و تورم و انبوه مشکلات گذرانده‌اند، داشتن یک ماشین معمولی حسرت باشد؟! اصلاً معنی حسرت را می‌فهمید؟ ... ادامه دارد
  • جعفر محمدی/2 IR ۱۴:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۱
    ... 4. ایشان به محدودیت ارز اشاره کرده و گفته است که برای ما اولویت در تأمین ارز کالاهای اساسی است. اولاً این مردم هستند که قرار است خودروها را بخرند و نه دولت؛ ثانیاً این‌همه سال که به بهانه کمبود ارز مانع از واردات خودرو شدید، در تأمین و مناسب‌سازی قیمت کالاهای اساسی چه گُلی به سر مردم زدید که روز به‌روز بر قیمت‌شان افزوده می‌شود؟! مثلاً الان که نمی‌گذارید خودرو وارد شود، قیمت دارو که جزو کالاهای اساسی است، سر به فلک نکشیده است؟! بقیه کالاها چه؟! راستی چرا ارز برای واردات یا مونتاژ خودروهای چینی کم‌کیفیت هست ولی برای خودروهای روز دنیا نیست؟ چینی‌ها مفت می‌دهند؟! 5. الان با پول بالای یک میلیارد تومانی که مردم بی‌نوای ایران باید برای خرید یک ماشین چینی دهند، می‌توان خودروهای روز دنیا را خرید. چطور وقتی مردم برای خرید یک خودروی چینی باید بالای یک میلیارد تومان پول بدهند، نمی‌گویید مانور تجمل، ولی اگر با همان پول خودروی روز دنیا را بخرند، اسم‌اش می‌شود مانور تجمل؟! آیا این ظلم آشکار به مردم نیست که با پولی که می‌توانند محصول بهتری بخرند، مجبورند خودروی کم‌کیفیت تهیه کنند؟! اگر ظلم نیست، لطفاً خودتان بگویید چیست؟ 6. در پایان توجه جناب مصباحی‌مقدم را به تصاویری از مانور تجمل در تصادفات روزانه جاده‌ها جلب می‌کنیم که این مانور، ناشی از تفکرات بسته اقتصادی حاکم بر کشور است؛ مانوری که هر روز جان افراد زیادی را می‌گیرد. قطعاً اگر سرنشینان این خودروها، به جای پراید و پژو و سمند و ... خودروهای روز دنیا را که ایمنی بیشتری دارند سوار می‌شدند، شانس بیشتری برای زندگی داشتند. البته احتمالاً به نظر جناب مصباحی‌مقدم، کشته‌شدن در خودروهای بی‌کیفیت داخلی، بهتر از این است که خدای‌ناکرده خودروی روز سوار شوند و مانور تجمل دهند. خون کسانی که در خودروهای بی‌کیفیت داخلی کشته می‌شوند، بر گردن کسانی است که این ملت را از داشتن خودروی ایمن محروم کرده‌اند... / عصر ایران