دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ |۲۳ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 25, 2024
ستاد راهبری فناوری های هوشمند

حوزه/ ستاد راهبری فناوری های هوشمند حوزه های علمیه، در زمینه هوش مصنوعی به مناسبت روز وحدت حوزه و دانشگاه بیانیه ای صادر کرد.    

به گزارش خبرگزاری حوزه، ستاد راهبری فناوری های هوشمند حوزه های علمیه در زمینه هوش مصنوعی به مناسبت روز وحدت حوزه و دانشگاه بیانیه ای صادر کرد که متن آن به این شرح است:

بسمه تعالی

«الإسلامُ یَعْلوا و لایُعْلی عَلَیه»

«مسئولین با بهره‌گیری از ظرفیت‌های علمی حوزه‌های علمیه، در زمینه هوش مصنوعی گام‌ هایی فعالانه بردارند.»

امروزه اهمیت هوش مصنوعی و جایگاه آن در آینده جهان بر کسی پوشیده نیست. رشد تصاعدی مباحث علمی و تولیدات فنی مرتبط با هوش مصنوعی و نقش آفرینی آن در توسعه و پیشرفت جوامع، کشورهای زیادی را بر آن داشته است تا در این زمینه اقدام به طراحی چشم‌اندازهای کلان نموده و با اختصاص بودجه های هنگفت در این وادی گام بردارند.

در این میان از سال گذشته با تاکید مقام معظم رهبری(مدظله العالی) [۱] مبنی بر لزوم قرار گرفتن ایران در میان ۱۰ کشور برتر دنیا در زمینه هوش مصنوعی؛ دغدغه و تحرک دستگاه‌ها، دلسوزان و فعالین کشور ایران نیز وارد مرحله جدیدی گردیده است.

با توجه به حرکت دستگاه ها در زمینه توسعه هوش مصنوعی و همچنین وجود چالش هایی در کشور اسلامی‌مان در زمینه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و... که همگان مطلع از آن هستیم، ذکر نکات زیر که شالوده ی نگاه متخصصان عرصه مبانی هوش مصنوعی و علوم اسلامی و همچنین دانشمندان دغدغه مند کشورمان می باشد در روز وحدت حوزه و دانشگاه توجه به آن ضروری است:

  1. ضمن پذیرش این مهم که هوش مصنوعی از اساسی ترین فناوری های عصر حاضر بوده و با عنایت به ظرفیت های آن در بازسازی و رشد تمدن نوین اسلامی و رفع چالش های کلان کشور، تاکید می نماییم که ضروری‌ست همزمان با حرکت جهادی در زمینه توسعه هوش مصنوعی، مبانی و تاثیرات این فناوری نیز به طور ژرف و عمیق از ابعاد مختلف علوم اسلامی مورد بررسی قرار گیرد.
  2. به تأسی از آیه ی شریفه «و َلَنْ یَجْعَلَ اللَّهُ لِلْکَافِرِینَ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ سَبِیلًا[۲]» تاکید می کنیم با توجه به خاستگاه ظهور هوش مصنوعی در بستر تمدن غرب، تقلید منفعلانه و کورکورانه از کشورهای نظام سرمایه‌داری و توسعه‌ی[صرفاً] فنی این فناوری بدون توجه به مبانی فکری و فلسفی آن، کشور اسلامی را در ورطه‌ی تباهی قرار داده و فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی این مرز و بوم را مورد هدف قرار می دهد.
  3. از آنجا که جمهوری اسلامی ایران، در مقابل نظم نوین جهانی، «تمدن نوین اسلامی» را مطرح کرده است و بر این مفهوم در بیانیه‌ گام دوم انقلاب اسلامی توسط رهبر حکیم انقلاب (مدظله العالی) تأکید شده است، لازم است که در میهن اسلامی قرائتی اختصاصی مطابق چشم‌اندازهای تمدن نوین اسلامی از پدیده‌ی هوش مصنوعی ارائه گردد تا توسعه‌ی هوش مصنوعی با چشم اندازهای غیر بومی زمینه‌ای برای هضم نظام اسلامی در نظم نوین جهانی نشود و صد البته که با ایمان راسخ بر وعده‌های الهی معتقدیم که «یُرِیدُونَ لِیُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ کَرِهَ الْکَافِرُونَ»[۳]
  4. قدرت‌های جهانی همواره در تدارک افزایش سلطه شوم خود بر ملل و فرهنگ‌های دیگر با روش‌های مختلف از جمله تولیدات رسانه ای، جریان‌سازی‌های خبری، تهیه اسناد راهبردی و چشم اندازها ... بوده‌اند. تلاش برای اجرایی شدن سند ۲۰۳۰ نمونه ای از این موارد است. لذا تصریح می‌کنیم که بر مسئولین و فعالین عرصه‌های مرتبط با هوش مصنوعی در هر رده ای واجب است با هوشیاری و ریزبینی راه‌های نفوذ را بر دشمن بسته و مانع هر گونه ورود نگاه‌های غیر بومی در اسناد راهبردی و برنامه‌های اجرایی گردند.
  5. حوزه‌های علمیه به عنوان پایگاه اندیشه اسلامی و نهاد متصدی علوم دینی، دارای ظرفیتی عمیق در مباحثی همچون فلسفه هوش مصنوعی و علوم شناختی، اخلاق، الگوهای رفتاری و پیامدهای اجتماعی هوش مصنوعی و همچنین تعیین خط و مشی های کلان نظام مقدس جمهوری اسلامی می باشد. لذا تاکید می‌گردد گسترش حوزه فنی هوش مصنوعی بدون بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها در موجب خساراتی جبران نشدنی می‌گردد. لذا انتظار می‌رود مسئولین امر با توجه به ظرفیت‌های مذکور، در حوزه هوش مصنوعی گام هایی هوشمندانه، راهبردی و فعالانه بردارند.

والسلام علی من اتبع الهدی

محمدرضا قاسمی

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه


[۱] مقام معظم رهبری(مدظله العالی): باید کاری کنیم که ما در دنیا حدّاقل در [بین] ده کشور اوّل در مورد هوش مصنوعی قرار بگیریم. ۲۶/۰۸/۱۴۰۰

[۲] و خداوند متعال تا ابد اجازه نداده که کافران کمترین تسلطی بر مومنان داشته باشند. سوره نساء آیه ۱۴۱

[۳] آنها می‏خواهند نور خدا را با دهان خود خاموش سازند، ولی خدا نور خود را کامل می‏کند هر چند کافران خوش نداشته باشند. سوره صف آیه ۸

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha