به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از بوشهر، مساجد در استان بوشهر قدمتی تاریخی دارند و احداث برخی از آنها بیش از چند قرن پیش برمی گردد. شهرت برخی مساجد بوشهر به گونه ای است که بخش مهمی از تاریخ این دیار هستند و حتی از آنها به عنوان یک آثار باستانی و محلی برای بازدید گردشگران و توریست ها در طول سال هستند. خبرگزاری حوزه در پرونده ای ویژه، به معرفی مساجد مهم استان بوشهر با هدف شناساندن بهتر آن به مخاطبان می پردازد.
مسجد شیخ سعدون و محله کوتی
واژه کوت به معنی قلعه یا حصار یک واژه هندی است که شاید به علت حضور نظامیان هندی و کنسولگری و کمپانی هند شرقی انگلیس به آن گفته شده است. محله کوتی به سبب اینکه در زمان زندیان محل حاکم بوشهر بوده و موارد بالا یکی از اشرافیترین محلههای بوشهر محسوب میشده است. بعدها هم ادارات دولتی از جمله مدرسه سعادت و دیگر کنسولگریها در همین محله قرار گرفتند.
مسجد محوری این محله شیخ سعدون نام دارد؛ شیخ سعدون برادر شیخ نصر حاکم بوشهر بوده است. دیگر نیازی به گفتن نیست که در کنار مساجد محوری چندین مسجد نیز در محلات بوشهر وجود دارد. مسجد شیخ سعدون یکی از جاذبه های استان بوشهر است. این بنا متعلق به قاجاریه است که به دستور شخصی به نام شیخ سعد آل مذکور فرزند شیخ ناصر ابومهیری آل مذکور ساخته شده است. مسجد شیخ سعدون گنبد و مناره ندارد. دلیل آن را می توان در تاریخچه معماری بوشهر دانست در زمان های گذشته بوشهر اکثراً در معرض حمله دزدان دریایی و بریتانیایی بوده است به همین خاطر این مسجد حالت دفاعی دارد.
این بنای مذهبی دوره قاجار بر اساس معماری رایج در همان دوره ساخته شده و ساختارهایی برای مقابله با گرما در آن تعبیه شده است. گردشگران معمولا آن را نمونهی خوبی برای معماری دوره قاجار خانههای بوشهر میدانند.
محله شیخ سعدون (محله کوتی) با ۳۰۰ سال قدمت
این محله که در جنوب غربی بوشهر و قسمت زیادی از آن در امتداد ساحل دریا قرار دارد نیز از محله های بزرگ و قدیمی بوشهر است. نام این محل به سبب قرار گرفتن ساختمان کمپانی هند شرقی که از زمان کریم خان زند در بوشهر تأسیس شده و به عمارت کوتی معروف است گرفته شده است.
بیشتر نمایندگی تجاری و کنسولگری های کشورهای خارجی در این محله قرار داشت. عکاسخانه میرزا حسن چهره نگار که بعدا به عکاسخانه حاج یحیی فیروزی تبدیل شد. چاپخانه میرزا یوسف اخوت و دفتر روزنامه او (پست خلیج) ، عکاسخانه میرزا علی اکبر چهره نما عکاس بوشهری، خانه و تجارتخانه بسیاری از تجار بوشهری و غیره بوشهری در محله کوتی واقع بودند.
آغاز فاز نخست احیای گذر تاریخی شیخ سعدون بوشهر
در تابستان گذشته فاز نخست احیای گذر تاریخی شیخ سعدون بوشهر برای آسفالت برداری، بهسازی و کفسازی گذر مسجد شیخ سعدون واقع در بافت قدیم بوشهر در فاز نخست تا مدرسه ۱۳ آبان با برآورد هزینه ۱۰ میلیارد ریال آغاز شد و این کار تا شهریور ماه همان سال به اتمام رسید.
بافت تاریخی بوشهر به عنوان بخشی از هویت این شهر ۳۸ هکتار مساحت دارد و بیش ۴۰۰ بنای با ارزش تاریخی را در خود جای داده است.
نوجوانان کانون فرهنگی هنری نینوا مسجد شیخ سعدون بوشهر در ماه رمضان امسال براساس سنتهای قدیم این استان، آیین دُم دُم سحری را در کوچه پس کوچههای بوشهر پیش از اذان صبح برگزار میکنند. «دُم دُم سحری»، «آبی بنوش» ،«گلی گشو»، «عید تلخک» و «سینه زنیسنتی» از سنتهای آیینی مردم بوشهر است که هنوز هم با وجود پیشرفتهای تکنولوژی و مدرن شدن زندگیها حفظ کردهاند و ادامه میدهند. یکی از سنتهای قدیمی مردم بوشهر که بیشتر در محلات قدیمی و چهار محل قدیمی این شهر برگزار میشده، سنت قدیمی «دمُ دمُ سحری» است. واژه دُم دُم سحری در اصل دَم سحری است، یعنی دَم سحر، وقت سحر یا نزدیک به سحر است.
انتهای پیام/
نظر شما