به گزارش خبرگزاری حوزه، کتاب «سیره همسرداری امامان معصوم(ع)» اثر حجت الاسلام والمسلمین یدالله مقدسی است که در پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه و به همت نشر این پژوهشگاه در ۵۰۷ صفحه به چاپ رسید.
تعامل درست با همسر، خوشبختی خانواده را در پی دارد و این بر پایه اصول و شیوه هایی است که از عقلانیت وحیانی ریشه می گیرد و اجرای صحیح آنها در سیره همسرداری امامان معصوم(ع) قابل مشاهده است.
اثر حاضر پس از تبارشناسی همسران امامان معصوم(ع) به سیره یاد شده در محورهای گوناگون می پردازد؛ از قبیل: چیستی اصول راهبردی همسرداری، شاخص های درون خانگی و برون خانگی تحکیم روابط همسری در سیره امامان، نقش اصول بر شاخصهای یادشده، نقش اصول و شاخص های یاد شده در شکل گیری ازدواج امامان(ع)، وظایف همسرداری در دو محور حقوق و وظایف مالی و غیرمالی، و بررسی نوع رفتار امامان(ع) در موضوع جدایی به لحاظ ریشه ها و شیوه ها با فرض وجود آن.
ساختار اثر
این کتاب در شش بخش تألیف شده است؛ بخش اول که در دو فصل به رشته تحریر درآمده، در اولین فصل مباحث مقدماتی شامل: شناخت هدف و ضرورت، معرفی منابع و مفهوم شناسی مورد بحث قرار گرفته و در فصل دوم به ازدواج در عصر امامان(ع) پرداخته است.
نویسنده در بخش دوم که با عنوان «گونه شناسی همسران امامان(ع)» به نگارش درآمده، در فصل اول به تبارشناسی همسران امامان متقدم (همسران امیر مؤمنان(ع)، امام مجتبی(ع)، امام حسین(ع)، امام سجاد(ع)، امام باقر(ع)، و امام صادق(ع)) پرداخته، در فصل دوم تبارشناسی همسران امامان متأخر(همسران امام کاظم(ع)، امام رضا(ع)، امام جواد(ع)، امام هادی(ع) و امام عسکری(ع)) را تبیین کرده و در فصل سوم گرایشهای فکری همسران را مورد تأکید قرار داده است.
«اصول راهبردی همسرداری و شاخصهای تحکیم روابط همسری در سیره امامان(ع)» عنوان بخش سوم از این کتاب است که در فصل اول این بخش، اصول راهبردی همسرداری(تعهد ایدئولوژیک، مسئولیت پذیری و گریز از خشونت) مورد بررسی قرار گرفته و در فصل دوم شاخصهای درون خانگی تحکیم روابط همسری در سیره امامان(ع) (حسن روابط و رعایت آداب، تأمین نیازهای عاطفی، پوشش آمیزشی و فرهنگ سازی و تقویت تعاملات اخلاقی) بیان شده و در فصل سوم شاخص های برون خانگی تحکیم روابط همسری در سیره امامان(ع) (رعایت حریم، مراقبت رفت و آمد های بیرونی و تکریم خویشاوندان و دوستان) به رشته تحریر در آمده است.
در چهارمین بخش از کتاب حاضر با عنوان «نقش اصول راهبردی و شاخصهای تحکیم روابط همسری در سیره همسرداری امامان(ع)» نویسنده در اولین فصل آمادگی برای ازدواج (آمادگی لازم و توانایی مالی) و در فصل دوم آداب و مراسم ازدواج (خواستگاری و مراسم عقد، جهیزیه، ولیمه و جشن ازدواج و اتاق حجله) را مورد تأکید قرار داده است.
نویسنده در بخش پنجم از این کتاب با عنوان «امامان(ع) در ادای حقوق همسران و وظایف همسرداری» در فصل اول به بیان حقوق و وظایف غیر مالی (تأمین آرامش محیط زندگی، رعایت آراستگی و پاکیزگی و ارضای منظم نیاز جنسی) پرداخته و در فصل دوم حقوق و وظایف مالی (مهریه، نفقه و کارکردهای استقلال مالی همسران) را به نگارش درآورده است.
«طلاق در سیره امامان(ع)» عنوان ششمین و آخرین بخش از کتاب مذکور است که در آن نویسنده در فصل اول به مسئله جدایی دو همسر (گونه ها و شروط طلاق) و در فصل دوم به بررسی سیره امامان(ع) با طلاق پرداخته است.
برشی از اثر
* تکریم رفتاری
تأکید در برابر توهین است. تکریم رفتاری به معنای حرمت گذاری، گرامی داشتن، رفتار محترمانه داشتن با شخص و ارزشمند دانستن اوست. اینگونه رفتار با همسر از شاخص های درون خانگی تحکیم روابط همسری و به تعبیر امیر مؤمنان(ع) مایه آبادانی محیط زندگی است.
تکریم رفتاری با همسر ناشی از کشش های جنسی، منفعت طلبی و قرارداد حقوقی نیست، بلکه ناشی از کرامت انسانی و محبت درونی است که در پرتو آن کشش های جنسی و منافع آدمی نیز تأمین می شود؛ زیرا از محبت درونی و ریشه دار بودن آن، حرمت گذاری، فداکاری، تحمل و ایثار بر می خیزد که نقشی بنیادین در تحکیم روابط همسری دارند، نه صرفاً از کشش های جنسی و منفعت طلبی.
علاقه مندان برای خرید اینترنتی این کتاب می توانند به نشانی اینترنتیhttp://shop.isca.ac.ir/ مراجعه کنند.
نظر شما