به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از اردبیل، مدیر بنیاد بین المللی رضوی و جمعی از دست اندرکاران و نمایندگان ادیان و شرکت کنندگان همایش بین المللی مناظرات رضوی امروز با حضور در دفتر نماینده ولی فقیه در استان اردبیل با حجت الاسلام و المسلمین سید حسن عاملی دیدار و گفتوگو کردند.
حجتالاسلام والمسلمین سید حسن عاملی در این دیدار ضمن استقبال از نفس موضوع گفتوگو میان ادیان، اظهار داشت: یکی از کارهای پر برکت آستان قدس این است که زمانی تصمیم گرفت به هر یک از استانها موضوعی از موضوعات مربوط به علی بن موسی الرضا(ع) را محول کند تا کار فرهنگی روی آن صورت پذیرد.
وی افزود: استان اردبیل در آن زمان موضوع پیشنهاد شده را نپذیرفت و خود استان موضوع مناظرات رضوی را انتخاب کرد، به اعتبار اینکه بزرگترین مناظره تاریخی توسط علی بن موسی الرضا(ع) صورت گرفته و در آن مناظره امام رضا(ع) در برابر چهار هزار متفکر، محقق و متفکر دنیا از مذاهب مختلف قرار گرفت، چنین حرکت فرهنگی برکات مضاعفی برای جامعه ما جهت رسیدن به یک مدنیت فاخر دارد.
امام جمعه اردبیل، تصریح کرد: مسئله مناظره بسیار خطیر است و اهمیت موضوع به گونهای است که نباید این برنامه تنها در اردبیل برگزار شود و بایستی در سطح کلان و در سطح کشور و بلکه به صورت بین المللی برگزار شود، چرا که نیاز اصلی بشریت امروز این است که اشخاص، گروهها و مشارب مختلف فکری با افکار و اندیشه همدیگر آشنا شوند.
وی خاطرنشان کرد: در مناظره بسیاری از گرههای ذهنی باز میشود و انسانها زمینه صلح جهانی را از این طریق فراهم میکنند، به همین جهت جشنواره مناظره رضوی در اردبیل بعضی سالها از کشورهای مختلف مهمان داشته است.
وی با بیان اینکه ما طی سالهای گذشته برکات، مقالات و تحقیقات خوبی در این زمینه داشتیم، ضمن تشریح مصادیقی از گرههای ذهنی ممکن بین ادیان مختلف، ابراز کرد: نماینده دیانت مسیحی در این مجلس حضور دارد، ممکن است با من به عنوان عالم مسلمان به مناظره برخیزد، در این مناظره میگوییم برخی از مسائل حرف اسلام نیست و عدهای در سوریه آن را درست کرده و به اسلام منتسب کردهاند، دین ما الزام به پذیرش دین اسلام ندارد، مسلمانها هرجا را فتح میکردند الزام به اسلام نمیکردند، بلکه اهالی منطقه مفتوحه را مخیر بین اسلام و جزیه میکردند، یک جا را نمیتوانید پیدا کنید که آنجا دین ما الزام به اسلام بکند.
وی یادآور شد: اسلام نمیگوید شمشیر را بالای سرتان گرفتهام باید مسلمان بشوید، اگر شمشیر را بالای سر من بگیرند و بگویند که بگو شمر باید برود بهشت و من از ترس بگویم که شمر باید بهشت برود، من در آن لحظه منافق شدهام نفاق از کفر بدتر است و لذا دین ما آیات بسیار زیبایی درباره پذیرش تعددیت دارد «لَکُمْ دِینُکُمْ وَلِیَ دِینِ» (پس اینک دین (شرک و جهل) شما برای شما باشد و دین (توحید و خدا پرستی) من هم برای من) «لَا إِکْرَاهَ فِی الدِّینِ» (در دین هیچ اجباری نیست) «فَذَکِّرْ إِنَّمَا أَنْتَ مُذَکِّرٌ لَسْتَ عَلَیْهِمْ بِمُصَیْطِرٍ» (پس خلق را (به حکمتهای الهی) متذکر ساز که وظیفه پیغمبری تو غیر از این نیست، تو مسلط و توانا بر (تبدیل کفر و ایمان) آنها نیستی.) ” لَنَا أَعْمَالُنَا وَلَکُمْ أَعْمَالُکُمْ ” (عمل ما بر ما و عمل شما بر شماست) ” وَإِنْ أَحَدٌ مِنَ الْمُشْرِکِینَ اسْتَجَارَکَ فَأَجِرْهُ حَتَّی یَسْمَعَ کَلَامَ اللَّهِ ثُمَّ أَبْلِغْهُ مَأْمَنَهُ ذَلِکَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَا یَعْلَمُونَ ” (و اگر یکی از مشرکان به تو پناه آورد (که از دین آگاه شود) بدو پناه ده تا کلام خدا بشنود و پس از شنیدن سخن خدا او را به مأمن و منزلش برسان، زیرا که این مشرکان مردمی نادانند.).
وی اضافه کرد: به پیغمبر ما میگوید اگر قرار بود الزام کنم چرا به تو میگفتم الزام کن، خودم الزام میکردم، «وَلَوْ شَاءَ رَبُّکَ لَآمَنَ مَنْ فِی الْأَرْضِ کُلُّهُمْ جَمِیعًا أَفَأَنْتَ تُکْرِهُ النَّاسَ حَتَّی یَکُونُوا مُؤْمِنِینَ» (و اگر خدای تو (در مشیّت ازلی) میخواست اهل زمین همه یکسره ایمان میآوردند، آیا تو میخواهی تا به جبر و اکراه همه را مؤمن و خداپرست گردانی؟) «أَنُلْزِمُکُمُوهَا وَأَنْتُمْ لَهَا کَارِهُونَ» (آیا (جهالت نیست که) ما شما را (به رحمت و سعادت) اجبار کنیم با آنکه شما تنفّر اظهار میکنید؟) این آیه در قصه حضرت نوح است حضرت نوح به امت خود میگوید من اعتقاداتی دارم که ذهن شما نسبت به آن پوشیده است، حالا آیا صحیح است که با این پوشیدگی بیایم شما را الزام بکنم؟ با الزام هیچ وقت گره ذهنی باز نمیشود، خداوند بعد از جمله «لا اکراه فی الدین» علت آن را این گونه بیان کرده که «قد تبیین الرشد» وقتی همه چیز روشن است ما دیگر احتیاج به اکراه نداریم، به همین جهت ادعای وهابیت در منسوخ شدن این آیه مردود است چون تا علت نسخ نشود معلول نسخ نمی گردد.
حجتالاسلام والمسلمین عاملی اضافه کرد: به طور مثال ممکن است از نماینده دیانت یهودی بپرسم که چرا یهودیها این همه جمعیت بیگناه را در غزه میکشند؟ صد در صد هم گره ذهنی ما را باز میکند و میگوید این دیانت موسوی و دیانت یهودی نیست، حاشا که حضرت موسی چنین سلوکی با بیگناهان داشته باشد، به همین جهت همه شاهدیم که در کشورهای مختلف دنیا مخصوصاً در اروپا و آمریکا، یهودیها تظاهرات عظیمی علیه اسرائیل راه انداختهاند، بنابراین به برکت مناظره یک مرز بندی بین یهودیت و کسانی که مصنوع استکبار جهانی هستند درست میشود، یعنی همان کسانی که برای هیچ امر قدسی، انسانی و قانونی حرمتی و احترامی قائل نیستند.
امام جمعه اردبیل گفت: میرویم سراغ نماینده اهل سنت که در این مجلس حضور دارد، ممکن است در مقام مناظره از ما بپرسد که شما چرا در حق زوجه النبی حرفهای نامناسب میزنید؟ ما هم میگوییم شواهد هر گروه نماینده آن گروه نیست، شما اعتقادات شیعه را باید از رئیس شیعه و امام شیعه اخذ کنید، حضرت امیرالمومنین(ع) در جنگ جمل بعد از اینکه غائله تمام شد و ۱۷ هزار نفر کشته شد، فرمودند که “اما بعد فلها حرمتها الأولی” یعنی بعد از جنگ عایشه همان حرمتی را دارد که قبل از جنگ داشت و هر کسی هم حرف بدی زده بود آنها را خواست و تأدیب کرد و با احترام تمام زوجه پیغمبر را با زنانی که در لباس مرد بودند به مدینه فرستاد طبعاً در اینجا گرههای ذهنی باز میشود و تقریب حقیقی و وحدت شکل میگیرد و دشمن غدار دست خالی برمیگردد.
وی تصریح کرد: در قضیه عراق وقتی وهابیها حرم عسگرین را در سامرا منفجر کردند، بعضی افراد عمداً یا از روی غفلت اهل سنت را نشانه گرفتند اما آنها تماماً انکار کردند که ما اهل این کار نیستیم و اصول ما این اجازه را نمیدهد، در همان زمان حضرت آیت الله سیستانی برای خواباندن فتنه تأکید کرد که اهل سنت برادران ما نیستند بلکه جان ما هستند و لذا رئیس اهل سنت عراق گفت که من عاشق آقای سیستانی هستم.
وی ابراز کرد: نه تنها انقلاب اسلامی و شیعه، بلکه اسلام مشکلی با ادیان ندارد و دین ما به این خاطر نیامده که بین انسانها، ادیان و اقوام ایجاد اختلاف بکند، خداوند هر پیغمبری را فرستاد فرمود ” أَنْ أَقِیمُوا الدِّینَ وَلَا تَتَفَرَّقُوا فِیهِ “عجیب است که پیامبر ما به مسیحی گفته برادر من! وقتی نماینده قیصر آمد محضر حضرت، حضرت دو بار فرمودند:” یا اخاتنوخ” برادر من یعنی چی؟ یعنی ما یک خانواده را تشکیل میدهیم، خانوادهای که بزرگی دارد و آن خداست اصلاً پایه گذار خانواده واحد جهانی پیغمبر ماست، مسئولین کشور ما متاسفانه این توان را ندارند که بیایند و این را توضیح بدهند و خانواده واحد جهانی را در سازمان ملل ثبت جهانی کنند، این موضوع باید ثبت جهانی شود “الخلق کله عیاله “خلق همه عیال خدا هستند، “واحبهم الیه انفعهم للناس” یعنی خداوند از این خانواده کسانی که انفع الناس هستند و به درد مردم می خورند و گره آنها را باز میکنند، بیشتر دوست دارد.
نماینده ولی فقیه در استان اردبیل، گفت: اولین منشور زندگی مسالمت آمیز را پیغمبر ما در مدینه نوشتند، وقتی به مدینه وارد شدند بخش بزرگ از اهالی مدینه یهودی بودند، حضرت منشور زندگی مسالمت آمیز نوشتند که هر کس آن را بخواند آن قدر که به نفع یهودیها است خیال میکند که این را یهودیها نوشتهاند، میگوید ما و یهودیها یک ملت را تشکیل میدهیم شاید الان خیلیها نمیدانند که بسیاری از آیات ما در مدینه و در مدرسه یهودیها نازل شده، پیامبر(ص) میرفتند و در مدارس آنها مینشستند و با آنها مباحثه و به کریمه “جادلهم بالتی هی احسن ” عمل میکردند، شاید برای عدهای تعجب آور باشد که وقتی نصارا و مسیحیان نجران جهت مباحله به مدینه آمدند و دنبال جایی برای عبادت روزانه خود بودند، پیامبر(ص) فرمودند که بیایید و در مسجد ما عبادت کنید و مسجد خود را برای عبادت در اختیار مسیحیان قرار دادند.
وی اظهار کرد: حضرت وقتی برای یمن فرماندار میفرستند میفرمایند “لا یرد اسقف عن اسقفیته” حق ندارید به یک اسقف بگویید که تو باید از اسقفیتت برگردی و مسلمان شوی، “ولا راهب عن رهبانیته” حق ندارید به یک راهب بگویید باید از راهبیتت برگردی و مسلمان بشوی بنده با این سخنان در اروپا تحدی کردم که ما هزار و چهارصد سال پیش این گونه بودیم شما در آن زمان نسبت به این اصول که ناظر به تکریم ذاتی انسان است کجا بودید؟ همه این ارزشها وقتی مشخص میشود که ما با هم مناظره کنیم تا تضارب آرا بشود.
نماینده ولی فقیه در استان اردبیل، خاطرنشان کرد: همه ما انسانها یک هدف مشترکی داریم آن هم این است که دنیا یک فضای تربیتی و امنیتی سالم داشته باشد و کرامت و حقوق انسانها حفظ گردد، خداوند فرموده “و لقد کرمنا بنی آدم” یعنی انسان ذاتاً کرامت و احترام دارد و باید همه حرمت او را نگه دارند خداوند فرمود: بنی آدم و نفرمود که کرمنا مسلمانها، یا کرمنا متقین بلکه میفرمایند کرمنا بنی آدم.
رئیس شورای فرهنگ عمومی استان اردبیل در تشریح لزوم اتحاد و تمرکز بر مشترکات میان ادیانها، گفت: در دنیای معاصر قدرتهای اهریمنی منافع نامشروع خود را در اختلاف میبینند همه ما دشمن مشترک داریم و لذا باید دست به دست دهیم و در مسیر اخوت انسانها و خانواده واحد جهانی حرکت کنیم، بسیاری از سازمانهای استخباراتی و سرویسهای اطلاعاتی به وحدت ادیان و اقوام راضی نیستند به خاطر اینکه منافع آنها در این است که یک تعارضی بین اقوام و بین ادیان درست بشود، یعنی حیات آنها در این تعارض است، نخبگان جامعه باید خیلی تلاش کنند که اولاً جلوی شیطنتها را بگیرند ثانیاً خودشان طوری صحبت نکنند که ایجاد اختلاف شود.
عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: زندگی مسالمت آمیز بین ادیان، اقوام و مذاهب در ایران یک الگوی آرمانی برای دنیاست، ملاحظه فرمودید مقام معظم رهبری به خانه شهدای مسیحی تشریف مبرند و چه قدر با صمیمیت کامل با آنها صحبت میکنند، در ایران ما مشکلی با ادیان نداریم اما بدخواهان مترصد این هستند که به هر طریق ذهنیت درست بکنند و لذا این مناظرهها خیلی راهگشاست، مناظره فقط مربوط به ادیان نیست بلکه به طور مثال دختر خانمی میخواهد مکشفه باشد یک دختر خانم دیگری میخواهد محجبه باشد، چه ایرادی دارد که در دانشگاه یک مناظرهای ایجاد شود و این دو با همدیگر صحبت کنند، هر دو طرف نظر خود را بگویند و یک حَکَم متخصص بین آنها حُکم کند.
وی تأکید کرد: در این مناظره یک مربی نیز با ذهنیت هر دو آشنا میشود و کاملاً واقف میشود بر اینکه یک دختر مکشفه چرا کشف حجاب را انتخاب کرده، در آن صورت با اشراف بر رموز رفتاری با علمیت تمام با او صحبت میکند، هکذا در مسائل سیاسی هم مناظره راهگشاست یک جناح سیاسی میگوید باید همه چیز را بدهیم دست آمریکا و یک جناح سیاسی نظر دیگری دارد وقتی که با یکدیگر صحبت میکنند خیلی از گرهها باز میشود.
وی یادآور شد: مناظرهای که به جایی نرسد در دین اسلام حرام است، به عنوان مثال اگر من با کسی وارد یک مناظره بشوم و بفهمم که هر چه حرف بزنم طرف مقابل نمیپذیرد دین ما میگوید که اسم این “مراء” است، رسول خدا(ص) فرمود “اترک المراء ولو کنت محقا” دین ما میگوید که این نوع مناظره حرام است، چرا؟ چون فقط کینه را زیاد میکند دین ما راضی نیست که یک ذره کینه زیاد شود، دین ما از اول و از اساس میخواهد که تبسم بر لب همه انسانها باشد و آن روزی هم که ما به دنیا آمدیم خداوند تصریح کرد که من این فکر را کردهام که شما در دنیا غم و غصه نداشته باشید، خداوند در این خصوص فرمود: «فَمَنْ تَبِعَ هُدَایَ فَلَا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلَا هُمْ یَحْزَنُونَ» (آنان که پیروی او کنند هرگز بیمناک و اندوهگین نخواهند شد.)، معلوم میشود که خدا از اول به فکر این بوده که انسانها خوف و حزن نداشته باشند یعنی من برای شما برنامه تدارک دیدهام که اگر به آن عمل کنید دیگرخوف و حزن ندارید.
وی با نقل یک رویداد تاریخی، تصریح کرد: مردی از اصحاب امام صادق(ع) گرفتار بود و هرچه دعا میخواند مشکل وی حل نمیشد و خیلی گرفتار بود، بعد از مدتی این گرفتاری حل شد بعد از آن یک کلی دعا، ختوم و توسلات خود را جمع و همه را آورد و جلوی امام صادق(ع) قرار داد و عرض کرد: کدام یک از اینها کار من را درست کرد؟ حضرت فرمودند: هیچ کدام! عرض کرد: پس کار من چطور درست شد؟ فرمودند: یادت هست که یک خانم و آقایی میخواستند از هم جدا بشوند و شما رفتید آنها را آشتی دادید؟ وقتی که زن و مرد با هم آشتی میکردند دختر کوچک آنها در لحظه آشتی پدر و مادر از خوشحالی خندید، خداوند به خاطر تبسم لبهای آن دختر کار تو را درست کرد! این نگاه در تمامی ادیان است.
حجتالاسلام والمسلمین عاملی بیان کرد: پیشنهاد میکنم مراکز مهم فرهنگی کشور فراخوان بدهند که عصاره ادیان آسمانی چیست؟ یعنی اگر بخواهیم ادیان آسمانی را در یک جا قرار داده و فشار بدهیم، قطرهای که چکیده خواهد شد، اگر تمام ادیان را خلاصه بکنید چهار نظریه میشود، یک نظریه مهم این که آن قطره عبارت است از یک جمله از امیر المومنین که ” هرچه برای خودت میخواهی برای دیگران هم بخواه” اگر این اصل بزرگ در متن زندگی و مدنیت ما وارد شود، تمام مشکلات زندگی ما حل میشود.
انتهای خبر/
نظر شما