چهارشنبه ۲ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۰
"کمیل" که بود و "دعای کمیل" چگونه به ما رسید؟

حوزه / کمیل در ردیف خواص یاران امام علی (ع) و امام حسن (ع) قرار داشت. او از بهترین یاران، شیعیان و عاشقان امیرالمؤمنین (ع) بود و جزو اصحاب سِرّ آن حضرت به شمار می‌رفت و یکی از ده یار مورد اطمینان امام محسوب می‌شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام اکبر مظفری در کانال خود به انتشار مطالبی با عنوان «الو سلام حاج آقا» پرداخته که تقدیم نگاه شما خواهد شد.

- سلام بفرمایید.

+ حاج آقا کمیل که بود که امام علی (ع) دعای کمیل را به او یاد داد؟

- «کمیل بن زیاد بن نهیک نخعی» از قبیله نخع یمن بود. او هجده سال از عمر خود را در دوران رسول خدا (ص) زندگی کرد و از تابعین آن حضرت به شمار می‌رفت. کمیل در زمان عثمان از کوفه به شام تبعید شد و جزو نخستین کسانی بود که پیشنهاد خلع عثمان و خلافت امام علی (ع) را مطرح کرد. او در دوران حکومت امام علی (ع) در جنگ‌های آن حضرت شرکت نمود و مدتی نیز فرماندار منطقه هیت شد و عاقبت با شهادت از دنیا رفت.

+ کمیل چه فضایلی داشت که امام به او دعای کمیل را آموخت؟

- کمیل را علمای بزرگ شیعه و سنی به دلیل قوت ایمان، قدرت روح، اندیشه پاک، خلوص نیت، اخلاق حمیده و اعمال شایسته ستایش کرده‌اند و بر عدالت، جلالت، عظمت و کرامت او گواهی داده‌اند. او یکی از هشت عابد و زاهد معروف کوفه در زمان خود بود.

+ کمیل از چه جایگاهی در پیشگاه امام علی (ع) برخوردار بود؟

- کمیل در ردیف خواص یاران امام علی (ع) و امام حسن (ع) قرار داشت. او از بهترین یاران، شیعیان و عاشقان امیرالمؤمنین (ع) بود و جزو اصحاب سِرّ آن حضرت به شمار می‌رفت و یکی از ده یار مورد اطمینان امام محسوب می‌شد. سفارشات و وصایایی که امام به کمیل داشت از ایمان عظیم و معرفت فوق‌العاده او حکایت می‌کند. امام از چگونگی شهادت کمیل به او خبر داده بود.

+ چرا امام دعای کمیل را به کمیل آموخت؟

- مصاحبت و خدمت طولانی کمیل به امام همراه با روح مواج و معنوی او، کمیل را شایسته آموختن دعای کمیل کرد.

+ چگونه شد که امام دعای کمیل را به کمیل آموخت؟

- کمیل روزی در شهر بصره خدمت امام نشسته بود که سخن از شب پانزدهم شعبان به میان آمد. حضرت فرمود: هر که آن شب را به عبادت اِحیا بدارد و دعای حضرت خضر را بخواند یقیناً دعایش مستجاب می‌شود.

وقتی امام به منزل بازگشت، کمیل خدمتش مشرف شد. امام فرمود: برای چه کاری آمده‌ای؟ کمیل گفت: به طلب دعای خضر. امام فرمود: بنشین. ای کمیل! هنگامی که این دعا را حفظ کنی در هر شب جمعه یا ماهی یک بار یا سالی یک بار یا در طول عمر یک بار بخوان و سپس دعای شریف کمیل را به او انشاء کرد.

+ کمیل چگونه به شهادت رسید؟

- «حجاج بن یوسف» وقتی والی عراق شد به جستجوی کمیل پرداخت تا او را به جرم شیعه و دوستدار علی (ع) بودن از میان بردارد. کمیل خود را پنهان کرد و حجاج حقوق منسوبان و اقوام او را از بیت‌المال قطع نمود. وقتی کمیل از موضوع آگاه شد با خود گفت: از عمر من چیزی نمانده است، شایسته نیست، وجود من سبب قطع رزق و روزی گروهی شود، سپس به نزد حجاج رفته و خود را تسلیم کرد. حجاج گفت: برای کیفر دادنت در جستجوی تو بودم. کمیل گفت: آنچه از دستت برآید انجام بده، از عمر من جز زمانی اندک نمانده، بازگشت من و تو به زودی به سوی خداست، مولای من به من خبر داده که قاتل من تویی. آنگاه حجاج فرمان داد تا سر مقدس آن مرد الهی را در حالی که در سن نود سالگی قرار داشت از بدن جدا کنند. مرقد مطهر کمیل در منطقه ثویّه بین نجف و کوفه زیارتگاه اهل دل است.

+ ممنون حاج آقا


برداشتی از کتاب: شرحی بر دعای کمیل، (کمیل بن زیاد نخعی)، تالیف: استاد حسین انصاریان

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha