پنجشنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۳ |۲۷ ربیع‌الثانی ۱۴۴۶ | Oct 31, 2024
یی

حوزه/ همایش بین المللی حضرت جعفر بن ابیطالب روز پنجشنبه ۱۷ آبان در سالن قدس مجتمع امام خمینی(ره) قم برگزار خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، در آستانه برگزاری همایش بین المللی حضرت جعفر بن ابیطالب «ذوالجناحین» (سلام الله علیه) گفتگویی با حجت الاسلام والمسلمین حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و دبیر علمی همایش انجام شده که آن را در ادامه می خوانید:

شخصیت جناب جفر بن ابیطالب را معرفی کنید

ابوعبدالله جعفر بن ابی‌طالب بن عبدالمطلب بن‌هاشم از شخصیت های برجسته تاریخ اسلام به شمار می آید. ایشان از خاندان بزرگ هاشمی می باشد. مادر جناب جعفر، فاطمه بنت اسد بن‌ هاشم است و از لحاظ خاندانی و ریشه و نسب، دارای شان بالایی بود.

فاصله سنی ایشان با امام علی (ع) چه مقدار بود؟

بنابر قول مشهور جناب جعفر ده سال از امام علی(ع) بزرگ‌تر بوده است. زمان تولد وی بیست سال پس از عام الفیل (حدود سال ۵۹۰م) بوده است.

زمان اسلام آوردن ایشان چه موقعی بوده است؟

در این مورد منابع تاریخی اقوال گوناگونی را آورده اند. ذهبی در «سیر اعلام النبلاء» و ابن اثیر در «اسدالغابه» او را سومین مرد مسلمان دانسته‌اندکه پس از امام علی(علیه‌السلام) و زید بن حارثه مسلمان شده است. اما ابن حجر در «الاصابه» وی را بیست و ششمین یا سی و دومین مسلمان، ذکر کرده است. با همه این تفاصیل و با نگاهی جامع به همه منابع می توان دریافت که ایشان در همان سال نخست بعثت و کمی پس از برادر بزرگوارش مسلمان شده بود.

یکی از فرازهای مهم حیات جناب جعفر، بحث هجرت به حبشه است. در این زمینه توضیحاتی بفرمایید

هجرت به حبشه واکنشی برای حفظ جان مسلمین و گسترش اسلام به شمار می آید که از تدابیر ارزشمند رسول خدا(ص) بوده است. جناب جعفر در سال چهارم یا پنجم بعثت سرپرستی مسلمانان مهاجر رابر عهده داشت. در واقع جناب جعفر اولین مبلغ اسلام در خارج از جزیرة العرب به شمار می آید. حضور ایشان در حبشه ثمرات فراوانی را به همراه داشته است. زمانی که فرستادگان قریش خواهان استرداد آنان از پادشاه حبشه شدند، جناب جعفر با تبیین منطقی عقاید اسلام و تبیین نگاه متعالی اسلام درباره حضرت مسیح، موجب ناکامی دشمنان و جلب نظر حبشیان شد. نقل شده است که بعد از پاسخ حماسی و عالمانه جناب جعفر، نجاشی مسلمانان را حزب ابراهیم خطاب کرد و با بی‌اعتنایی به اعتراض فرستادگان قریش که خود را حزب ابراهیم دانستند، آنان را با هدایایشان بازگرداند.

جناب جعفر در چه سالی از حبشه به مدینه بازگشت؟

ایشان در سال هفتم هجری به مدینه بازگشت. با رسیدن جعفر به مدینه، رسول خدا (ص) پیشانی او را بوسید و چون آمدن جعفر با فتح خیبر همزمان شده بود، فرمود: «نمی‌دانم به کدام یک از این دو: آمدن جعفر یا پیروزی در خیبر مسرور شوم». در همین هنگام نیز نماز جعفر طیار را به وی تعلیم داده و بخشی از غنایم خیبر را به جعفر داد و خانه‌ای نزدیک مسجد نبوی در اختیارش قرار داد.

درباره کیفیت شهادت ایشان نکاتی را بفرمایید

جناب جعفر در سال هشتم هجری از سوی رسول خدا(ص) به عنوان یکی از فرماندهان لشکر مسلمانان در سریه مؤته انتخاب شد و پس از رشادت‌های فراوان در حالی که دو دستش قطع شده و زخم‌های بسیاری برداشته بود به شهادت رسید. رسول خدا(ص) بعد از شهادتش فرمود خداوند به جای دو دست جعفر که در این نبرد قطع شد، به او دو بال عطا کرد که با آن‌ها در بهشت، هرجا که خواهد، پرواز کند. لقب طیار و ذوالجناحین برای جعفر، دقیقا برگرفته از این سخن حضرت است.

اهداف برگزاری همایش جعفر بن ابیطالب را بیان کنید

در مورد اهداف همایش باید به چند نکته اشاره کرد. اول؛ لزوم تجلیل و تکریم از شخصیت هایی است که در گسترش اسلام موثر بوده اند و در روزگار عسرت و سختی با جان و مال خود اسلام را یاری کرده و مورد تکریم رسول خدا(ص) نیز بوده اند. این مسئله امری متداول در بین همه ملل و دول بوده است به گونه ای که همه ملت ها از مفاخر خود یاد می کنند. در آیات متعدد قرآن خداوند متعال از انبیاء الهی یاد می کند.

گفتنی است، همایش بین المللی حضرت جعفر بن ابیطالب روز پنجشنبه ۱۷ آبا در سالن قدس مجتمع امام خمینی(ره) قم برگزار خواهد شد.

منبع: پایگاه مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی جامعه المصطفی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha