به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، با حضور جمعی از فیلمسازان و مستندسازان جوان، تور بازدید «راویان دانش» ویژه ایدهپردازی برای عینیسازی علوم انسانی به همت دبیرخانه پنجمین جشنواره فیلم دینی اشراق و با همکاری استارتاپ مدیاپ مجری جایزه عینی سازی علوم انسانی و دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شد.
این رویداد با هدف برقراری ارتباط موثر بین فیلمسازان جوان و فعالان حوزه دانش و با حضور و سخنرانی کارشناسان و صاحبنظران برگزار شد و مقرر شد طرح مستند، پژوهش فیلمنامه یا فیلمنامه های حاصل از روایت های این رویداد، برای جایزه عینی سازی علوم انسانی ارسال شود.
در ابتدای برگزاری این تور، فیلمسازان جوان با حضور در مزاری دو تن از شهدای گمنام مدفون در محوطه دانشگاه باقرالعلوم(ع) یاد وخاطره شهدا را گرامی داشتند و با قرائت فاتحه به مقام شامخ شهدا ادای احترام کردند.
حصاری قائم مقام دبیرخانه جشنواره فیلم اشراق در ابتدای برگزاری برنامه به تبیین اهداف تور راویان دانش پرداخت و گفت: بخش ویژه جشنواره امسال “بازنمایی مقاومت اسلامی” است که ویژه عموم هنرمندان در نظر گرفته شده و به صورت خاص دیده خواهد شد. هدف از برگزاری این تور، پیوند زدن میان دانش و هنر فیلمسازی است، چرا که رسالت جشنواره و فیلم دینی همین پژوهش های قبل از نگارش فیلمنامه است که امسال به صورت ویژه این بخش مهم وارد جشنواره شد و با کمک و همکاری تیم مدیاپ در همین راستا ۶ نشست کارگاهی برگزار شده است که تاثیر خوبی بر ارتقای کیفی آثار خواهد داشت.
وی افزود: مهلت ارسال اثر به پنجمین جشنواره «فیلم دینی اشراق» تمدید شده و علاقهمندان برای شرکت در این جشنواره می توانند تا ۲۵ آبان ماه ۱۴۰۳ آثار خود را در سایت جشنواره بارگذاری کنند.
قائم مقام دبیرخانه جشنواره فیلم دینی اشراق با بیان اینکه داوری اصلی از ابتدای دی ماه انجام می شود، خاطرنشان ساخت: اختتامیه پنجمین جشنواره «فیلم دینی اشراق» ۲۰ دی ماه ۱۴۰۳ با حضور مقامات کشوری و حوزوی برگزار میشود.
همچنین محمد سلیمی مدیر استارتاپ مدیاپ به عنوان راهنمای این تور و مجری جایزه عینی سازی علوم انسانی در حین بازدید ضمن معرفی استارتاپ مدیاپ به عنوان یکی از واحدهای خلاق فرهنگی مستقر در خانه نوآوری اشراق دفتر تبلیغات اسلامی گفت: فیلمسازان، جشنواره اشراق، دانشگاه باقرالعلوم(ع) و استارتاپ مدیاپ هرکدام حلقه های زنجیره ارزش در زیست بوم سینمای فاخر، دانشپایه و تمدن ساز هستند که امیدواریم ارزش ایجاد شده بتواند طرح هایی خوب برای تولیداتی فاخر باشد.
در ادامه رویداد "تور راویان دانش"، میزگردی علمی با موضوع «روایت های علم؛ از تئوری تا تصویر» با حضور فیلمسازان و تنی چند از اساتید و پژوهشگران صاحبنظر در این عرصه در تالار شهید بهشتی (ره) دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شد.
حجت الاسلام محمدعلی رنجبر مدیر گروه علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم(ع) در این میزگرد گفت: علی رغم اینکه در طی این سالها اقدامات و فعالیت های خوبی در عرصه فیلمسازی و ساخت مستند صورت گرفت و آثار خوبی نیز عرضه شده است اما هنوز هم یک سریال و اثر فاخر راجع به آینده آرمان شهر و ضد آرمانشهر نداریم.
وی افزود: امروزه شاهد هستیم که علی رغم تبلیغات وسیعی که در مورد آزادی بیان و لیبرال دموکراسی آمریکا در دنیا توسط رسانه های غربی صورت می پذیرد اما در واقع سنگین ترین نظارت ها و سختگیری ها بر مردم این کشور انجام می شود؛ سؤال اساسی این است که ما چقدر توانسته ایم در آثار خود در عرصه های مختلف به مخاطبان لااقل کشور خودمان نشان دهیم که آمریکا چقدر بر شهروندانش نظارت دارد و همه اینها را رصد می کند و اجازه آزادی عمل را به مردم خودشان نمی دهد؛ نشان دادن این واقعیت جامعه آمریکایی کجای فیلمسازی ماست؟
این محقق و پژوهشگر حوزوی خاطرنشان ساخت: نشان دادن آرمانشهر نه به صورت تخیلی البته بسیار مهم است، مثلا ما در یک سریال سال ۱۴۴۰ را به تصویر بکشیم و در سکانس آغازین این اثری که تولید می کنیم نشان دهیم قدس را آزاد کرده ایم و حالا شخصیت های اصلی سریال ما در صدد کشف و خنثی سازی سایر موانع و توطئه هایی است که آمریکا در سایر نقاط دنیا انجام می دهد.
رنجبر با بیان اینکه جهت دهی به افکار نسل امروز در مورد آینده بسیار مهم است، تاکید کرد: ما وظیفه داریم در قالب های مختلف و عرصه های هنری به آیندگان نشان دهیم که نظام لیبرال آمریکا به کجا رسیده است و چه سرنوشت شومی برای مردم کشور خودشان و سایر ملت ها رقم زده اند، این وظیفه ما فیلمسازان است که آن را به خوبی تصویر بکشیم.
مدیر گروه علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم(ع) گفت: یکی از مهم ترین قالب های موثر برای عموم جامعه، مستند سازی و فیلمسازی است، امیدوارم ایده های خوبی به شما منتقل شود و شما با پردازش این ایده ها رمان و فیلمنامه های خوبی به نگارش درآورید.
رنجبر افزود: روایت نظم ظالمانه آمریکا باید آگاهانه انجام شود، لازم است ما سوژه های متعدد را دربیاوریم و روایت کنیم و جایگاه آن نظام ظالمانه را ما به تصویر بکشیم و به همگان نشان دهیم آیا نمی شود نظام جهانی همراه با عدالت و برابری و صلح و آرامش باشد؟
وی در پایان سخنان خود با اشاره به جنایات هولناک رژیم غاصب صهیونیستی و لزوم روایت درست این خوی وحشیگری به مردم، تاکید کرد: اسرائیل با یک روایت دروغین ساخته شد و در طی این سالهای نکبت باری که از عمر این رژیم خبیث می گذرد همواره با روایات دروغ توانسته خود را سرپا نگه دارد و اکنون وظیفه ماست این روایت های دروغ را برملا کنیم و با روایات صحیح ماهیت ننگین و جنایتکار این رژیم جعلی را به همگان نشان دهیم.
حجت الاسلام اکبر روستایی مدرس دانشگاه باقرالعلوم علیهالسلام نیز در ادامه این میزگرد علمی با اشاره به لزوم برملا ساختن هویت اصلی و ماهیت واقعی وهابیت از طریق ساخت مستند و سریال های هنری، گفت: ما اگر بخواهیم فرهنگ رقیب و در واقع دشمنان خود را بشناسیم باید قبل از انجام هرکار دیگری نقطه ضعف های آنان را بدانیم و آنها را در قالب های مختلف به جامعه نشان دهیم که این خود یک سوژه مناسب برای خلق آثاری است که می توانید انجام دهید.
وی افزود: اگر به آثار وهابیها نگاه کنیم متوجه می شویم که آنان در مدارس ابتدایی و حتی قبل از آن از کودک سه ساله تا سنین بالاتر را با مفاهیمی که می خواهند آشنا می سازند؛ آنها از کودکی برنامه ریزی میکنند و مباحث مدنظر خودشان را در سیستم آموزشی بچه ها و کودکان وارد میکنند. البته در عرصه های علمی نیز کتب آنان به زبان های مختلف ترجمه می شود و در دسترس سایر مردم دنیا قرار می گیرد؛ سؤال این است که باید ببینیم ما برای کودکان و آشناسازی آنان با مفاهیم دینی و ایرانی چه کرده ایم و اگر بخواهیم وهابیت را به یک کودک معرفی کنیم چه کارهایی می شود کرد؟
روستایی خاطرنشان ساخت: یکی از ضعف های وهابیت که می تواند دستمایه خوبی برای خلق آثار برای ما باشد مسئله کودکان است و ما می توانیم در قالب انیمیشن و البته عرصه های دیگر در این مقوله ورود کنیم.
وی گفت: مسئله دیگر که می توانیم ورود کنیم و ماهیت وهابیت را به خوبی نشان دهیم مسئله زنان است؛ وقتی وارد مسائل وهابیت می شوید متوجه می شوید که آنان زن را اساسا انسان نمی دانند و شیء می دانند که البته بسیاری از مردم دنیا از جمله مردم کشور ما نیز از این حقیقت آنگونه که لازم است آگاه نیستند، وظیفه ما را سنگین تر می کند.
این پژوهشگر حوزوی خاطرنشان ساخت: اگر واقعا آنگونه که شایسته است بتوانیم آموزه های مکتب اهل بیت(ع) به ویژه در مورد زن و خانواده را تبیین کنیم می شود حتی فمنیست ها را هم جذب مکتب اهل بیت(ع) کنیم.
مدرس دانشگاه باقرالعلوم علیهالسلام گفت: امروزه وهابیت به شدت دارد در عرصه بانوان کار می کند، اساساً ما داده های زیادی در فرهنگ اهل بیت(ع) داریم که می توانیم در قالب های گوناگون آن را عرضه کنیم و حال آنکه رقیب ما در این عرصه زن را انسان نمی داند؛ خیلی ها هنوز اعتقادات وهابیت راجع به زنان را نمی دانند لذا تولید مستند و فیلم در این عرصه بسیار مهم است.
وی در بخش بعدی سخنان خود با اشاره به نقاط ضعف وهابیت، گفت: نقطه ضعف دیگر وهابیت مسئله برده داری است که می توان آن را به مردم نشان داد. در حال حاضر در کشور سعودی نظام برده داری را مشاهده می کنیم و در کتبشان نیز این امر فراوان است؛ چقدر ما آن را به تصویر کشیده ایم؟
روستایی در پایان سخنان خود گفت: تبیین نقش وهابیت در گذشته، اکنون و آینده فلسطین بسیار مهم و روشنگر است. شما می توانید در این عرصه نیز ماهیت وهابیت را به تصویر بکشید، این نقطه ضعف وهابیت است، تبیین نقش خاندان سعودی و وهابیت در غصب فلسطین را در قالب مستند، فیلم کوتاه و سایر عرصه های هنری به تصویر بکشید.
حجت الاسلام مهدی سلطانی معاون آموزشی و فرهنگی دانشگاه باقرالعلوم(ع) نیز در ادامه این میزگرد علمی در سخنانی به ضرورت گفت و گو و بحث درباره سوژه یابی پرداخت و تاکید کرد: ما باید خیلی با هم گفت وگو کنیم تا در خلال این گفت و گوها تئوری هایی که امکان و قابلیت دیده شدن و تاثیرگذاری دارند استخراج شود و به مرحله عملیاتی برسند.
وی افزود: اگر صرفا در این حد متوقف شویم که جلسه ای گرفته شود و تنها کلیاتی بیان شود، مسلما کافی نیست بلکه باید در این عرصه مهم و تاثیرگذار گفت و گوهای زیادی صورت پذیرد تا از این بحث ها به نحوه هایی از دیدن برسیم و بتوانیم سوژه ها را رویت پذیر کنیم.
در پایان این میزگرد علمی که به صورت مجازی نیز پخش می شد، اساتید و کارشناسان حاضر پاسخگوی سؤالات و پرسش های فیلمسازان و مستندسازان جوان بودند و راجع به سوژه های مختلف به بحث و تبادل نظر پرداختند.
انتهای پیام
نظر شما