به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از یزد، حجتالاسلام مسلم خاطری، استاد حوزه و دانشگاه و مبلغ بینالملل، در جمع طلاب مدرسه علمیه حضرت زینب (سلام الله علیها) یزد، با تأکید بر اهمیت علم و آگاهی، جهل را مهمترین عامل گمراهی بشر از آغاز تاریخ تاکنون دانست و به تبیین ابعاد مختلف آن پرداخت.
وی با اشاره به روایت امام علی (علیه السلام) که فرمودند: «هیچ فقری سختتر از جهل نیست»، افزود: جهل دشمن عقل و منطق است و به معنای بیمنطقی، بیشعوری و کجفهمی است.
حجتالاسلام خاطری با اشاره به تاریخ بشر، اظهار داشت: از زمان حضرت آدم (علیه السلام) تا به امروز، جهل عامل اصلی بسیاری از انحرافات و گمراهیها در جوامع انسانی بوده است.
وی همچنین بر این نکته تأکید کرد: قرآن کریم نیز در آیات مختلفی به پیامدهای جهل و گمراهی پرداخته است و در مکالمات اهل جهنم در قیامت، اشاره به پشیمانیها و آرزوهای کسانی که به جهل خود ادامه دادند، کرده است.
استاد حوزه و دانشگاه سپس به داستان حضرت صالح )علیه السلام) پرداخت و گفت: حضرت صالح (علیه السلام ) حدود صد سال برای مردم خود تبلیغ کرد، اما هیچکدام از آنان ایمان نیاوردند.
وی به مثالی از درخواستهای مردم از حضرت صالح (علیه السلام) اشاره و بیان کرد: برای نشان دادن صداقت در ایمان خود از خداوند خواستند شتری از دل کوه بیرون بیاورد، حضرت صالح ابتدا از خداوند خواست تا درخواست آنان را برآورده کند و پس از اجابت درخواستهای متعدد آنان، حتی زمانی که شتر حاضر شد و مردم همچنان به معجزه اعتراض کردند، پیامدهای انکار حقیقت را برایشان بیان کرد و در نهایت گفت: «این شتر را نکشید تا زمانی که زنده است، عذاب بر شما نازل نمیشود»، اما آنان به کشتن شتر اقدام کردند و در نتیجه عذاب الهی نازل شد.
کارشناس مذهبی در ادامه به بررسی دلایل ماندگاری جهل در جوامع پرداخت و تصریح کرد: یکی از دلایل اصلی گسترش جهل در طول تاریخ، نقش رسانهها، سلبریتیها و بزرگان در ترویج آن است.
وی با اشاره به شرایط اجتماعی و فرهنگی دوران امام علی (علیه السلام) و حضرت فاطمه (سلام الله علیها) افزود: در آن زمان نیز دشمنان با استفاده از رسانهها و ترویج فرهنگهای ضد اسلامی، سعی در گمراه کردن مردم داشتند.
استاد دانشگاه در این زمینه به چهار روش؛ استهزا و مسخره کردن پیامبران، مادیگرایی و انکار آموزههای الهی، ترویج باستانپرستی و نژادپرستی، انکار معجزات و دلایل قطعی اشاره و بیان کرد: در قرآن آمده است که هیچ پیامبری نبوده که از سوی دشمنانش مسخره و تحقیر نشده باشد، دشمنان پیامبران با تمسخر و استهزای آنان، سعی داشتند جایگاه پیامبران را در نظر مردم کاهش دهند.
وی ادامه داد: در برابر پیامبران و سخنان الهی، دشمنان بر مادیگرایی و دنیامداری تأکید میکردند و میگفتند که باید به دنیای فعلی توجه کرد و از معاد و آموزههای دینی غافل شد.
حجتالاسلام خاطری افزود: در قرآن آمده است که خداوند انسانها را به شکلهای مختلف آفرید تا یکدیگر را بشناسند، نه برای اینکه باعث تفاخر و نژادپرستی شود، این نوع تفکرات در طول تاریخ موجب بسیاری از انحرافات و درگیریهای اجتماعی شده است.
وی در توضیح روش انکار معجزات و دلایل قطعی به داستان خاخامهای یهودی که معجزات حضرت عیسی (علیه السلام) را مشاهده کرده و به رغم دیدن معجزه، از پذیرفتن آن خودداری کردند، اشاره نمود.
مبلغ بین الملل با بیان اینکه گاهی اوقات، مردم در زمان مشکلات اجتماعی و سیاسی به جای پرداختن به مسائل اصلی، درگیر مباحث بیفایدهای همچون جبر و اختیار یا مسائلی مانند خلقت قرآن میشوند، یادآور شد که اینها همه از نشانههای گسترش جهل در جامعه هستند.
وی در ادامه به اهمیت بیداری عقل و احساس در مقابل جهل اشاره و بیان کرد: عقل بالاترین گوهر انسان است که خداوند به او عطا کرده و در کنار آن، احساس و عاطفه قرار داده است که اگرچه به خودی خود هدایتگر نیست، اما میتواند عقل را بیدار کند.
حجتالاسلام خاطری با اشاره به واقعه کربلا و رفتار حضرت زینب (سلام الله علیها) در شام، گفت که یکی از اهداف امام حسین (علیه السلام) از قیام عاشورا، بیدار کردن عقل و احساس مردم بود. امام حسین (علیه السلام) به خوبی آگاه بود که کشته شدن در کربلا حتمی است، اما هدفش از این حرکت، بیدار کردن وجدان و عقل مردم بود.
وی در ادامه سخنان خود، با تأکید بر اینکه باید ابتدا جهل را از خود و سپس از جامعه دور کنیم، گفت: تنها در این صورت است که میتوانیم به بصیرت و آگاهی دست یابیم.
مبلغ بین الملل با اشاره به جریان اربعین و حضور میلیونها نفر در این مراسم، اظهار داشت: حرکت عاشورا و قیام امام حسین (علیه السلام) همچنان برای بسیاری از مردم جهان به ویژه در ایران، سبب بیداری عقل و آگاهی در برابر ظلم و فساد است.
استاد حوزه در خاتمه تصریح کرد: بیداری عقل و احساس میتواند جامعه را از جهل رهایی بخشیده و به سوی آگاهی و بصیرت هدایت کند و به رغم تمامی تلاشهای دشمنان برای گمراه کردن مردم، مردم باید به سوی حقیقت و آموزههای دینی حرکت کنند تا در برابر انحرافات اجتماعی و فکری ایستادگی کنند.
نظر شما