پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ |۱۹ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 21, 2024
فکرت

کارشناس و پژوهشگر رسانه با تأکید بر این که فیلم" پلتفرم ۲" ضدسرمایه داری نیست بلکه مروج و توجیه گر آن است، تصریح کرد: امروزه محتوا و مبانی فرهنگ و تمدن غربی با ابزار سینما در دنیا تئوریزه می شود.

به گزارش خبرگزاری حوزه، محمدرضا نصیری منتقد سینما در ادامه سلسله نشست‌های تخصصی نقد فیلم های سینمای ایران و جهان با عنوان "آینه جادو" که به همت موسسه رسانه‌ای "فکرت" و با مشارکت"معاونت هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی" در سالن سینما اشراق برگزار شد به معرفی اجمالی فیلم سینمایی "پلتفرم۲" به کارگردانی گالدر گازتلو-اوروتیا، محصول سال ۲۰۲۴ کشور اسپانیا پرداخت و گفت: برای تحلیل این فیلم باید به بحث نمادشناسی و نشانه شناسی در سینما توجه ویژه ای کرد، هر چند که معتقدم به طور کلی، "پلتفرم۲" فیلم خوبی دست کم به لحاظ فرمی نیست و کارگردان نتوانسته در بُعد شخصیت پردازی، اثری را فراروی مخاطب قرار دهد که برایش باورپذیر باشد.

خشونت غلیظی که باعث زدگی مخاطب شده است

وی افزود: خشونت بیش از حد در این فیلم که به هر بهانه ای نیز غلظت پیدا می کند در کنار شخصیت پردازی ناقص و نادرست موجب زدگی مخاطب شده است.

کارشناس ارشد علوم سیاسی و روابط بین الملل همچنین گفت: بیننده اثر باید حس تعلیق را از خشونت درک و فهم کند نه این که فیلمساز بدون قاعده و اصول خاصی بخواهد با بهره گیری بیش از حد از خشونت برای فیلمش، جاذبه ایجاد کند و به اصطلاح بیننده را پای فیلم بنشاند.

وی بیان داشت: البته فیلمساز در جایی بیان داشته که هدف من از ساخت این فیلم، نقد اجتماعی نبوده بلکه ناظر به فردیت افراد به دنبال نکوهش جامعه بابت برخی رفتارها و مناسبات بوده ام.

لزوم توجه به لایه های ظاهری و باطنی فیلم

رسول لطفی، فعال رسانه ای و دانشجوی دکتری ارتباطات نیز در این نشست با تأکید بر لزوم توجه به لایه های ظاهری و باطنی اثر به منظور تحلیل درست و دقیق آن گفت: برای فهم بهتر فیلم پلتفرم باید هر دو قسمت فیلم را مورد توجه قرار داد و با عنایت به لایه های ظاهری به عمق پیام موجود در لایه های باطنی کار پی بُرد.

وی افزود: این فیلم گرچه در لایه ظاهری خود به نقد نظام سرمایه داری حاکم بر دنیا می پردازد اما واقعیت آن است که در بطن خود ضد سرمایه داری نیست بلکه شاید بتوان گفت حتی مروج و توجیه گر آن است.

تئوریزه کردن مبانی تمدن غرب با ابزار سینما

وی با بیان این که سینما، مدیوم اثرگذاری به منظور بررسی محتوای علوم انسانی روز دنیا خاصه با نگاه به تمدن غربی است، گفت: به تعبیر استادمان مرحوم آقای فرج نژاد، باید برای تحلیل دقیق فرهنگ و تمدن غربی به آثار سینمایی غرب و آمریکا توجه کنیم چرا که خیلی از مبانی تمدن غربی با ابزار مؤثر سینما در جوامع مختلف، تئوریزه می شود و این نکته بسیار مهمی است که نباید از آن غفلت شود.

سردبیر رسانه"فکرت" خاطرنشان کرد: فیلم پلتفرم ۲ به لحاظ فرمی اثری به شدت ضعیف اما پرسروصداست و باید توجه داشت که فیلم پلتفرم ۱ در سال ۲۰۱۹ و در ایامی ساخته شد که به جهت شرایط کرونایی دنیا، دو فیلم شاخص دیگر یعنی انگل و جوکر نیز تولید شده و مورد توجه مخاطبان عام و خاص قرار گرفتند و لذا همزمانی این سه فیلم بی دلیل و اتفاقی نبوده است.

وی همچنین گفت: در پلتفرم ۱، زندان عمودی را شاهد هستیم که با یک سکو یا پلتفرم برای زندانیان از طبقات بالا به سمت پایین غذا آورده می شود و در اینجا این وضعیت استعاره از نابرابری اجتماعی است و کارگردان می خواهد نظام ناعادلانه توزیع منابع را به چالش بکشد اما در پلتفرم ۲ این بار راه حل های گروهی برای برون رفت از چالش مطرح می شود و لذا مساله اصلی به نظر می رسد که بحث تغییر سیستم است.

از توجه به نمادها و استعارهای فیلم غافل نشویم

لطفی با تأکید بر لزوم توجه جدی به نمادها و استعاره های فیلم برای درک عمیق پیام های متنی و فرامتنی آن ابراز داشت: در جامعه شناسی مدرن، فهم طبقه از اهمیت بسزایی برخوردار است و در این فیلم نیز زندان طبقاتی برای تفسیر جامعه انسانی مورد توجه قرار گرفته است.

وی افزود: ایده فیلم البته شعارزده است به نحوی که مفاهیم را به شکل شعاری مطرح نموده به عنوان مثال ارجاعی دارد به فلسفه سیاسی "هابز" که می گوید انسان، شر انسان است و در این میان البته ارجاعات دیگری به بحث نزاع انسان در جهت بقا می کند اما با این حال این مباحث را شعاری با مخاطب خود در میان می گذارد.

کارشناس و پژوهشگر رسانه همچنین ادامه داد: سازنده اثر می خواهد بگوید که دعوا و رقابت برای بقا در ذات بشر وجود دارد و در این میان، گاه انسان به حیوانی در جنگل دنیا تبدیل می شود و حال آن که باید توجه داشت که حتی در جنگل حیوانی نیز اصل بر تعاون است نه نزاع و جدال صرف برای بقا.

حمله به ارزش های دینی در یک اثر نامفهوم و ضعیف

وی گفت: سازندگان این فیلم به دنبال القای این پیام هستند که در چنین سیستم اختلاف طبقاتی با این سطح از خشونت، کتاب که نماد و استعاره ای از دانش و فرهیختگی است به کار نمی آید بلکه چاقو کاربرد پیدا می کند و البته در انتها می گوید که چاره کار نیز شورش کمونیستی نیست و از سوی دیگر در این اثر به طور خاص به ارزش های دینی نیز حمله می شود ولی در مجموع با یک اثر ضعیف به لحاظ فرمی و در یک جهان بی معنا و نامفهوم روبرو هستیم.

لازم به ذکر است نشست های هفتگی "آینه جادو هر هفته در سالن سینمای اشراق واقع در خیابان شهداء قم (صفائیه)، نبش کوچه ١۷ برگزار می گردد و حضور در این محفل به همراه تماشای آثار روز سینمای ایران و جهان برای علاقه مندان رایگان است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha