به گزارش خبرگزاری حوزه، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اخیراً در جلسه ای بیان داشته است که "باید به سینمای اندیشهورز توجه بیشتری کنیم" و در ادامه سخن افزوده است: "اگر دلایلی وجود دارد که سینمای فرهنگی و اجتماعی، کودک و نوجوان و... تضعیف شده باید با همفکری یکدیگر به حل آن بپردازیم. "
در این که دکتر سید عباس صالحی با نیت خیرخواهانه به بیان این نکات پرداخته شکی نیست اما روی سخن اینجاست که سکاندار فرهنگ و هنر در حاکمیت نظام جمهوری اسلامی به گونه ای در عرصه سیاست گذاری و برنامه ریزی برای پیشبرد امر مهم سینما اقدام کند که به تدریج شاهد تحقق این هدف در نوع عملکرد و تأثیرگذاری هنر هفتم باشیم.
نکته حائز اهمیت دیگر این که باید بپذیریم که هنر ـ صنعت سینما واجد وجه بسیار مهم دیگری به نام رسانه است و لذا باید سینما را به معنای دقیق کلمه، هنر-صنعت- رسانه بدانیم و از این منظر به تحلیل آن بپردازیم.
به تعبیر یکی از اساتید مطرح و دغدغه مند، سینما از همان نخستین روزهای اختراع سینماتوگراف تا به امروز، باعث روشنگری های مفهومی، بهگزینی های عقلانی و همچنین بلندپروازیهای خیال انگیز و شگفت آوری در مراتب مختلف کشف و شهود اندیشه انسانی شده است.
از این منظر است که معتقدیم فرهنگ و تمدن غربی در بسیاری از عرصه ها با ابزار سینما برای عموم جهانیان تئوریزه شده و این سخن یعنی محتوای اصلی فیلم های سینمایی غربی با فرم جذاب با همین رویکرد بسته بندی و بزک شده و برای مردم دنیا به شیوه ای باورپذیر بیان شده است.
در شرایط کنونی باید تأکید کرد که اگر سینمای ایران فاقد اندیشه باشد طبیعی است که آثار تولیدی چنین سینمایی بیش از پیش به سمت محتواهای نامناسب، لودگی، آثار سخیف و مبتذل گرایش پیدا کند، کما این که متأسفانه بخش قابل توجهی از فیلم ها به همین سمت و سو رفته و کمتر شاهد اثری در ژانرهای مختلف هستیم که در متن و بطن خود، ناظر به اندیشه جامعه اسلامی باشد.
سینما اگر به اندیشه برآمده از فرهنگ و مکتب اسلامی و ایرانی توجه کند بی شک مروج هویت ملی و مدافع منافع و مصالح ملی خواهد بود و طبعاً چنین سینمایی دغدغه و درد مردم را به سهم و وسُع خود روایت کرده و بر این اساس مورد توجه مخاطبان انبوه نیز قرار خواهد گرفت. همچنین سینمای مبتنی بر اندیشه ناب ایرانی و اسلامی در دنیا مورد توجه متفکران، اهالی رسانه و فرهنگ قرار خواهد گرفت نه این که صرفاً مورد پسند برخی جشنواره های کذایی با اغراض خاص سیاسی باشد.
مخلص کلام آن که تحقق اهداف مدنظر در رابطه با سینمای وطنی بخصوص ناظر به بُعد مهم اندیشه ورزی نیاز به هدفمندی، دغدغه مندی و صدالبته سیاست گذاری درست دارد.
سیدمحمدمهدی موسوی
نظر شما