حجتالاسلاموالمسلمین عبدالجواد ابراهیمی فر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه درباره اهمیت اخلاق در حوزه گفت: الآن نگاه حوزویان و بیرون از حوزه بر اساس کارکرد حوزه این است که حوزه، حوزه علمیه است، درحالیکه رسالت حوزه و حوزویان علاوه بر تعلیم و مسائل آموزشی، تهذیب و مسائل پرورشی است.
وی با بیان اینکه حوزه باید به این دو عرصه بهصورت همزمان اهتمام داشته باشد، گفت: طلاب و اساتیدی که در حوزه علمیه مؤثر هستند باید بدانند که تلاش و فعالیتهای آنها باید بخشی در عرصه آموزش و بخش دیگر در عرصه تهذیب باشد.
عضو خبرگان رهبری با اشاره به آیه ۲ سوره جمعه افزود: در این آیه میخوانیم: «هُوَ الَّذِی بَعَثَ فِی الْأُمِّیِّینَ رَسُولاً مِنْهُمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ إِنْ کانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِی ضَلالٍ مُبِینٍ» مشاهده می کنیم که «یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ» در کنار هم آمده ولی امروز در حوزه صبغه غالب را تعلیم کتاب میبینیم؛ به این معنی که مقدمات فهم کتاب در حوزه فراهم است، آموزشهای خوبی ارائه میشود و امکانات زیادی در این عرصه هزینه میشود، ولی تهذیب از امکانات و زمان کمتری در حوزه برخوردار است.
حجتالاسلاموالمسلمین ابراهیمی فر بابیان اینکه اساتید اخلاق در این عرصه حضور پررنگتری داشته باشند، گفت: کسانی که میتوانند از معارف اهلبیت علیهمالسلام در تزکیه و پرورش نفوس استفاده کنند، نباید این زمینه را خالی کنند.
* شکستهنفسی و تواضع بزرگان حوزه؛ بشارت یا خسارت؟
استاد اخلاق حوزه ادامه داد: امروز شاهدیم که بسیاری از بزرگان حوزه به دلیل شکستهنفسی و تواضع، این سنگر را بدون متولی رها کردهاند که در نتیجه شاهد خسارتهای زیادی در این عرصه هستیم.
وی با تأکید بر اینکه حوزه باید برای ترویج اخلاق و تهذیب نفوس برنامهریزی داشته باشد، خاطرنشان کرد: امروز فعالیتهای حوزه در این عرصه بیشتر در حد تئوری و فرضیه و بهعنوان بخشنامه و مصوبات مطرح است، ولی در میدان عمل، اینها جاری نیست و چهبسا میتوان گفت که حوزه را از نظر اخلاقی تنگدست میبینیم.
* پیشنهاداتی برای مسئولان حوزه
حجتالاسلاموالمسلمین ابراهیمی فر درباره راهکارهای عملی در این عرصه گفت: پیشنهاد میشود هر درسی که در حوزه ارائه میشود، طلبهها و دانشپژوهان باید زیر نظر اساتید، تحت پوششِ برنامههای اخلاقی باشند؛ البته این مهم باید در میدان روابط حوزویان نیازسنجی و برنامهریزی گردد، نه اینکه در پشت درهای بسته به نیازهای طلاب در عرصههای اخلاقی و پرورشی بپردازیم.
وی با بیان اینکه بهترین کسی که میتواند به نیازهای اخلاقی و تهذیبی طلاب رسیدگی کند، اساتید حوزه هستند، افزود: در حوزه عمل اساتید باید در ارتباط با طلاب باشند و با نیازسنجی، خودشان عهدهدار تأمین این نیازها و جبران خسارتهای وارده باشد؛ باید بدانیم که درستترین راهکار این است که خود اساتید باید کمر همت بسته و این نیازها را جبران سازند و منتظر دیگران نباشند.
عضو خبرگان رهبری ادامه داد: در این عرصه باید از اتاق فکر مرکز مدیریت حوزه بهره جست؛ آنها مباحثی که نیازسنجی شده را طبقهبندی و اولویتبندی نموده و آنها را به دروس اساتید حوزه تزریق کنند و از آنها بخواهند که در هفته یک روز را به برطرف کردن این نیازها بپردازند؛ در کنار این در طی هفته و ماه اساتید با دانشپژوهان برنامهها و جلسات مشترک داشته باشند و در قالب برنامههای اردویی، از نزدیک طلاب را بهتر بشناسند و موجب انس طلاب با همدیگر شوند.
* اهمیت ورزش در کنار تحصیل و تهذیب
حجتالاسلاموالمسلمین ابراهیمی فر توجه به برنامههای ورزشی و جسمانی را در کنار توجه به برنامههای اخلاقی مفید و مؤثر دانست و گفت: اساتید باید بدانند که توجه به برنامههای تربیتبدنی طلاب میتواند نسبت به شادابی و از انزوا در آمدن طلاب مؤثر باشد که حوزه میتواند برنامههایی را برای آن در نظر بگیرد.
گفت و گو از: علیرضا سهلانی
نظر شما