به گزارش خبرگزاری حوزه، دکتر مهدی اسلامی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه امام صادق(ع) با بیان این که ما برای ترویج فرهنگ و تفکر فاطمی در جامعه امروز بیش از هر چیز نیازمند رویکردی جامع، خلاقانه و بهره گیری درست و هوشمندانه از ابزار رسانه و هنر هستیم، اظهار داشت: خوشبختانه در سال های اخیر چه با برگزاری نمایشگاه های فرهنگی و هنری در رابطه با فاطمیه(س) و چه با تولید کلیپ های جذاب درباره شهادت حضرت زهرا(س) گام های خوبی در این راستا برداشته شده اما به هیچ وجه نباید به همین میزان اکتفا کرد.
وی افزود: اهمیت توجه به مکتب و دستگاه انسان ساز حضرت صدیقه کبری(س) به گونه ای است که باید خیلی بیشتر از این ها به ترویج معارف و آموزه های ناب این مکتب و فرهنگ پرداخت چه آن که حضرت فاطمه(س) نه تنها اُسوه و الگوی بی مثال برای زنان بلکه الگوی همه مردان تاریخ نیز به شمار می روند، کما این که در کلام معصوم داریم که ایشان حتی حجت بر سایر معصومین(ع) بوده اند.
شاخص ها را برای مردم بخصوص بانوان تبیین کنیم
وی همچنین گفت: حضرت صدیقه طاهره(س)، الگوی ابدی بانوان جهان از ابتدای خلقت تا روز قیامت است و باید شاخصه های این الگو بودن را به زبان ساده و قابل فهم برای همه مردم به خصوص نسل جدید تبیین کنیم.
وی افزود: سبک زندگی بی بی دوعالم حضرت فاطمه(س) از ابعاد و زوایای مختلف اعم از زندگی فردی و خانوادگی تا فعالیت های فرهنگی و اجتماعی و حتی در بحث مبارزه سیاسی حائز اهمیت است. ایشان چه در مقام بندگی در عبادت خدای متعال و چه زندگی خانوادگی و چه به خصوص با استقامت در دفاع از حق و حقیقت، الگوی والای همه انسان های حق طلب و خداباور هستند.
مدرس دانشگاه همچنین بیان داشت: در حدیثی داریم که رسول الله(ص) در بیانی نورانی خطاب به سلمان فرمودند:"خداوند متعال، چنان دل و جان و تمام جوارح دخترم فاطمه(س) را از ایمان پر کرده که یکسره برای عبادت و فرمانبرداری حق تعالی، خود را از همه چیز فارغ ساخته است. این قبیل عبارات البته تنها بخشی از عبادات مادر سادات است و حال آن که ما از فهم کامل این قضیه عاجز هستیم که ایشان چه جایگاهی در نزد خدای متعال دارند.
وی افزود: حضرت در همین عبادات نیز از دعا برای خلق خدا غافل نبودند و این عبارت "الجار ثم الدار" از سوی ایشان از جمله ماندگارترین و بهترین درس ها برای همه شیعیان و محبان است که از توجه به حال دیگران غافل نبوده و همواره دغدغه مند و دلسوز برای مردم باشند.
اهمیت تولید محتوا برای نسل جدید
نرجس شکرزاده، پژوهشگر حوزه علمیه خواهران نیز با بیان این که یکی از مؤثرترین شیوه ها در کار فرهنگی، تولید انیمیشن و محتوای تصویری برای کودکان و نوجوانان آن هم به زبان ساده اما جذاب در خصوص سیره و فرهنگ فاطمی است، گفت: هر چند که همچنان تولید و انتشار کتاب و جزوه و نگاشتن مقاله کار بسیار خوب و لازمی است اما امروز در دنیایی بسر می بریم که فیلم و کلیپ کوتاه و در خیلی از مواقع نماهنگ و سرود و از این دست تولیدات رسانه ای بیشتر متقاضی دارد و لذا نباید از اهمیت فعالیت در این عرصه ها نیز غافل شد.
وی همچنین افزود: آنچه مهم است این که در بهره گیری از ابزار هنر و رسانه به منظور معرفی جنبههای مختلف زندگی حضرت فاطمه(س) بهعنوان الگوی زن مسلمان باید به اصل خلاقیت و روزآمدی توجه ویژه ای داشت و در تولیدات رسانه ای و هنری بر نقش الگویی زهرای مرضیه(س) در امر همسرداری، تربیت فرزند، مدیریت خانواده و نیز انجام مسئولیتهای فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی تأکید کرد و البته برای هر طیف مخاطبی یکی از این رویکردها را برجسته تر ساخت اما نباید نگاه تک بُعدی به مساله داشت.
لزوم توجه به فناوری های نوین در انتقال معارف فاطمی
وی خاطرنشان کرد: به هر صورت آنچه به نظر بنده مهم است این که تولید محتوا باید با توجه به سلیقه و ذائقه نسل جدید باشد و به خصوص در این زمینه نیاز به استفاده از فناوریهای نوین برای افزایش دسترسی به پیامهای فاطمی کاملاً احساس می شود.
این پژوهشگر حوزوی همچنین گفت: هم حضرت امام (ره) و هم رهبر معظم انقلاب تأکید داشته اند که زنان جامعه باید با تأسی به سیره حضرت زهرا (س)، نقش مؤثری در تربیت نسل آینده و حضور در جامعه ایفا کنند. این بحث تربیت و آموزش با رویکرد محوری سبک زندگی اسلامی اهمیت زیادی دارد به خصوص در زمانه کنونی که تحت تأثیر رسانه ها و هنر غیر اسلامی شاهد رواج سبک زندگی غربی در جوامع مختلف هستیم و این زنگ هشداری برای ماست که اگر خدای ناکرده در تبیین و ترویج معارف حقه اهل بیت(ع) و کلام نورانی قرآن کریم کوتاهی و سستی داشته باشیم، دشمن فرهنگ مورد نظر خود را در جامعه ما و از جمله در بین نسل جدید ترویج می دهد.
موسمی ارزشمند برای جهاد تبیین
حجت الاسلام حبیب بابایی، طلبه جهادی و فعال فرهنگی نیز با بیان این که ایام فاطمیه یکی از بهترین ایام سال به منظور اهتمام نسبت به جهاد تبیین است، اظهار داشت: حضرت فاطمه(س) خود الگوی بزرگ و حقیقی جهاد تبیین و نشر معارف الهی هستند و تلاش ایشان در جهت جهل زدایی از جامعه و هدایت امت به سمت نور و روشنایی و حقیقت محض که تجلی در ولایت امیرالمؤمنین(ع) داشته بهترین درس برای همه ماست که در مسیر و خط نورانی ام ابیها(س) به وظیفه شرعی و تکلیف دینی و انقلابی خود عمل کنیم.
وی همچنین گفت: یکی از مهم ترین نیازها در جهت انجام فریضه جهاد تبیین بحث تولید محتوا و انتقال آن ها برای گروه های مختلف از مخاطبین است که در این رابطه روضه های خانگی و هیئات مذهبی بستر خوبی را فراهم آورده اند. باید از این فضای تبیینی در ترویج فرهنگ فاطمی برای توجه دادن اذهان عمومی به اهمیت تبعیت از شاخصه های سبک زندگی فردی و اجتماعی استفاده لازم را بکنیم و در عین حال در فرآیند جهاد تبیین به سوالات و شبهات روز جامعه نیز پاسخ دهیم.
بهترین الگو برای همه مردان و زنان تاریخ
این مبلغ و فعال فرهنگی افزود: یکی از رویکردهایی که به اشتباه به تفکر شیعه نسبت داده میشود، این است که مخاطب پیام حضرت صدیقه طاهره(س)، تنها زنان میباشند و حال آن که مردان نیز مخاطب فرهنگ فاطمی هستند. البته با وجود مورد مخاطب قرار گرفتن مردان و زنان در فرهنگ فاطمی، زنان نقش مهمتری در بسط و اعتلای جامعه فاطمی از طریق ترویج صحیح ارزشهای اسلامی و فاطمی در راستای تحقق دولت مهدوی دارند.
وی بیان داشت: خانوادهای که حضرت زهرا(س) به دنیا معرفی میکند، آنگونه که در حدیث شریف کسا مشاهده میکنیم، کامل ترین، بی نقص ترین، متخلقترین و مؤدبترین خانواده است و مهم این است که مؤلفه ها و شاخصه های چنین خانواده ای به درستی با زبان روز و بهره گیری از ابزار رسانه و هنر برای مردم و نسل جوان تبیین و تشریح گردد.
گزارش: سید محمد مهدی موسوی
نظر شما