به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حجتالاسلام کندری، در نشست علمی «تأثیر پژوهش در جهش علم» که حاشیه نمایشگاه پژوهش و فناوری استان برگزار شد، به بررسی ضرورتهای جدید در پژوهش و راهکارهای علمی پرداخت.
وی با بیان اینکه موضوعاتی مانند مهندسی رایانه و هوش مصنوعی دیگر صرفاً در حیطه متخصصان فنی نیست، افزود: حوزههای علمیه باید به بررسی عمیق مسائل اخلاقی و فقهی مرتبط با هوش مصنوعی بپردازند. اگر روزی مشاهده شود که سیستمهای هوش مصنوعی بدون نیاز به هدایت انسانی، تصمیمگیری میکنند، این وظیفه ماست که مجاری اخلاقی و شرعی این فرآیندها را مشخص کنیم.
حجتالاسلام کندری بر لزوم ورود حوزه علمیه به مسائلی تأکید کرد که آینده علم و جامعه اسلامی را تحت تأثیر قرار میدهند، و بیان داشت: چالشهای پیش روی ما نه تنها در مسائل فنی و مهندسی، بلکه در حوزههای فقهی و اجتماعی نیز نیازمند تحقیق و تفکر عمیق است. همانگونه که مرحوم شیخ انصاری نیازهای فقهی روز جامعه را دریافت و پاسخگو بود، لذا ما نیز باید قادر به ارائه راهکارهای معاصرین باشیم.
حجتالاسلام کندری همچنین به اهمیت روشهای آموزشی و تبلیغی مدرن پرداخت و اظهار داشت: پژوهش به طور مستقیم به بهبود روشهای آموزشی کمک میکند. تبلیغات گسترده مؤسسات آموزشی در زمینهای چون کنکور، نشانگر نیازی است که حوزه علمیه نباید از آن غفلت کند. ایجاد جذابیت در محتوای علمی و روشهای آموزش برای نسل جوان از ضروریاتی است که باید با همت بیشتر پیگیری شود.
وی افزود: روش تدریس فعال یا همان مکتب سامرایی که از دیرباز در حوزههای علمی به کار گرفته میشود، همچنان میتواند به عنوان یک الگوی پیشرو نه تنها در ایران بلکه در محافل علمی جهانی مطرح شود. بررسی، پیشنهاد و پیادهسازی روشهای نوین یادگیری میتواند به تقویت برنامهریزیهای آموزشی و ارتقای علمی طلاب کمک کند.
مدیر مجموعههای علمی حوزه علمیه خراسان با اشاره به سیاستگذاریهای کلان، بیان کرد: ما باید با استفاده از نتایج پژوهشی، در سیاستگذاری و تصمیمسازی مرتبط با نهادهای علمی و اجتماعی نقش فعالی ایفا کنیم، مرکز پژوهشهای مجلس و مراکز تحقیقاتی اسلامی نمونههایی از نهادهایی هستند که میتوانیم با آنها همکاری داشته باشیم تا اطمینان حاصل شود که قوانین و مقررات با اصول و آموزههای دینی همسو هستند.
وی ابراز امیدواری کرد که با ورود جدی و فعالانه حوزویان به عرصههای جدید علمی و پژوهشی، توانایی پاسخگویی به نیازهای جامعه اسلامی و بینالمللی را خواهیم یافت.
نظر شما