به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام خدابخش عبدلی در یادداشتی با اشاره به سند چشمانداز حوزههای علمیه خواهران نوشت:
چشمانداز، یک سند بالادستی و کلان است که تصویری واقعنگرانه، مطلوب و مورد انتظار از آینده را ترسیم میکند.
از آنجا که سند چشمانداز در پی ترسیم یک فضای آرمانی است، تبدیل آن به یک عمل جامع و مجموعه انتظارات متقابل مدیران یک سازمان و مخاطبینش، نیازمند طی مراحلی است که در نهایت به طراحی یک نقشه راه منتهی شود.
عامل حیاتی موفقیت سند چشمانداز
در فرایند ترجمان چشمانداز به یک نقشهی راه، شاخصسازی یک عامل حیاتی موفقیت است و آنچه مهم است اینکه سند چشمانداز در نهایت باید تبدیل به برنامه اقدام برای همگان شود، به گونهای که تکلیف آحاد حقیقی و حقوقی، در دوره زمانی چشمانداز، به خوبی از آن برآمده باشد.
نقشه راه باید واجد سه محور اساسی باشد که عبارتند از؛
یک مسیر ارتباطی دو سویه بین سلسلهای از مدیریت و جامعه هدف آن ترجمان سند به شاخصها و سازوکار سنجش شاخصها، به گونهای که عرصه عملکرد را بتوان تا متن سند رصد کرد و تحقق اجزای سند را سنجید؛ یک نظام جامع تقسیم وظایف برای تحقق سند برای تمامی مکلفین.
اگر چشمانداز نتواند در عرصه عمل تحقق یابد در واقع فاقد ارزش کارکردی خواهد بود. تحقق اهداف، نیازمند طی یک فرایند صحیح است که باید ضمن اهتمام به طراحی، اجرا و کنترل، با فرایندی صحیح و عادلانه، نتایج حاصل از چشمانداز نیز به صورت مستمر رصد شود، یعنی فرایندگرایی و نتیجهگرایی توأم، لازمه تحقق چشمانداز است. فرایند فوق در بخش مدیریتی در نهایت مجموعهای از قوانین شکلدهنده رفتار را پدید خواهد آورد که ضمن فرهنگسازی، چشمانداز را هدف اساسی و اولویت اول تمامی جوارح و ارکان سازمان خواهد کرد.
چرا چشمانداز مهم است؟
یک چشمانداز قوی، چهارچوب فکری مشترکی را برای همه فراهم میکند تا تصویر یکسانی از آنچه در آینده میخواهیم برسیم به وجود آید. باید توجه داشت که برنامهریزی راهبردی زمانی باارزش است که به تصمیمگیرندگان کمک کند تا به صورت بلندمدت و چندبعدی فکر و عمل کنند یعنی آثار و تبعات رفتارهای خود را در بلندمدت و در ابعاد مختلف مورد ملاحظه قرار دهند.
راهبرد
نگاههای مختلفی به راهبرد شده است. یک نگاه انطباق شرایط درونی با بیرونی است، نگاه دیگر نگاه چندبعدی و چندمعنایی به راهبرد است که راهبرد را به معنای طراحی و نقشه، الگو، جایگاه، دیدگاه و عمل میداند که مهمترین کارکرد اسناد راهبردی در یک نظام بزرگ و پیچیده ایجاد همسویی است.
حال، به گوشه چشمی بر چشم انداز حوزه علمیه خواهران و برنامه پنج ساله میاندازیم و در طلیعه این سند ارزشمند نیز، به ماموریت های حوزه های خواهران پرداخته شده که به برخی از آنها اشاره می شود؛
تبلیغ، ترویج، تثبیت و تعمیق فرهنگ و معارف اسلامی و ارزش های انقلابی در سطح ملی و فراملی با تاکید بر عرصه زن و خانواده
زمینه سازی برای تحقق تمدن نوین اسلامی به ویژه در عرصه زن و خانواده
تبیین و تثبیت الگوی زن مسلمان برای حضور در عرصه های فردی، خانوادگی
دفاع از نظریه و اندیشه اسلام و مکتب اهل بیت(ع) در حوزه خانواده و زن در برابر اندیشه های رقیب
نظریه پردازی در حوزه های مختلف علوم اسلامی_انسانی و... به ویژه عرصه زن و خانواده
تبیین روش مند و صاحبنظری در آموزه های اسلام ناب با تاکید بر فقه زن و خانواده
ملاحظه می کنیم پارامترهای مختلف و بسیار مهمی در زمره مأموریت های حوزه های خواهران دیده شده که از آن جمله می توان به ترسیم افق های ملی و فراملی در عرصه تبلیغ و تثبیت ارزش های انقلابی اشاره کرد.
به راستی، چه راه های بهتری برای تبلیغ ارزش های انقلاب می توان جست؟ برنامه پنج ساله چه پاسخی می دهد؟ آیا عملکرد چهارساله، بر ریل مطلوب چشم انداز و برنامه قرار داشته است؟
توجه به موضوع تمدن نوین اسلامی دیگر فراز این بخش چشم انداز می باشد مخصوصا اینکه بایستی با شناسایی همه گام های لازم در عرصه نظر و عمل، بالاخص در عرصه زن و خانواده، مولفه ها و عناصر تمدن ساز را استخراج کرده و در جهت تحقق آنها، برنامه ریزی و برنامه پردازی صورت گیرد.
ارائه الگوی جامع و روزآمد که پوشش دهنده همه شقوق و مسائل این عرصه بوده باشد و بتواند در مقابل همه تعددها و تلون های نظری و عملی در میدان جهانی، در موضوع زنان، عرض اندام نماید نیز از دیگر مقولات مهم شمرده شده است و شناسایی نظریاتِ اکنونِ جهان، می تواند با ابتنای بر معارف غنی اسلامی، به تولید نظریات بدیع و پاسخگو و الهی در عرصه زن و خانواده بینجامد.
فتح قله های تعالی و پیشرفت
در سند می خوانیم، حوزه های علمیه خواهران در افق ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ نهادی متعالی و پیشرو در ارائه جامع و متقن اسلام ناب محمدی(ص) در سطح ملی و فراملی، محور در فهم، تبیین و ترویج دین و اندیشه اسلامی در عرصه زن و خانواده خواهد بود.
ادامه دارد ...
انتهای پیام/
نظر شما