به گزارش خبرگزاری حوزه، سومین جلسه از سیزدهمین دوره سلسله کُرسیهای آزاداندیشی با موضوع «وفاق ملی؛ پیشران گام دوم انقلاب اسلامی» به همت مجمع هماهنگی پیروان امام و رهبری استان قم و اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی طلوع مهر در دانشگاه طلوع مهر قم به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین محسن مهاجرنیا، استاد حوزه و دانشگاه و پژوهشگر علوم سیاسی در این نشست سخنان خود را با تبیین ماهیت وفاق ملی آغاز کرد و گفت: وفاق ملی به معنای اتحاد و انسجام میان مردم و نهادهاست که بر اساس ارزشهای اسلامی، عدالت و حقوق شهروندی شکل میگیرد. این مفهوم نهتنها ریشه در انقلاب اسلامی دارد، بلکه در متن قانون اساسی نیز بهعنوان یکی از اصول محوری تعریف شده است.
وی به شعار «وحدت کلمه» که امام خمینی (ره) در دوران انقلاب مطرح کردند، اشاره و تأکید کرد: این اتحاد باعث پیروزی انقلاب اسلامی شد و امروز نیز وفاق ملی میتواند در برابر چالشها، عامل تقویت انسجام اجتماعی و تحقق اهداف ملی باشد.
استاد فلسفه سیاسی، یکی از موانع اصلی وفاق ملی را امنیتیسازی مسائل اجتماعی و محدود کردن آزادی بیان دانست و تصریح کرد: یکی از بزرگترین مشکلات، امنیتی کردن بیرویه مسائل است. این رویکرد نهتنها مانع گفتمان آزاد میشود، بلکه اعتماد مردم به نظام را کاهش میدهد. وی به دیدگاه شهید بهشتی اشاره کرد که تأکید داشت اگر به اصول دینی مسلح باشیم، نباید از بیان افکار مخالف هراس داشته باشیم. مهاجرنیا بر ضرورت گفتمان آزاد در چارچوب قانون اساسی تأکید کرد و گفت که این امر به تقویت وفاق ملی کمک خواهد کرد.
مولف کتاب گفتمان انقلاب اسلامی با تحلیل جایگاه وفاق ملی در نظام جمهوری اسلامی، این مفهوم را تلفیقی از دو رویکرد «دولت ملت» و «امت اسلامی» دانست و افزود: در جمهوری اسلامی، وفاق ملی از یک سو بر پایه مرزهای جغرافیایی و حقوق شهروندی ملت ایران تعریف شده است و از سوی دیگر، مسئولیت اتحاد و حمایت از امت اسلامی را نیز بر عهده دارد. وی تأکید کرد که این تعادل باید با دقت و پرهیز از سوءبرداشتها حفظ شود تا وفاق ملی بهدرستی تحقق یابد.
رئیس اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی طلوع مهر در ادامه بر اهمیت وفاق ملی بهعنوان یکی از ارزشهای بنیادین و فراجناحی انقلاب اسلامی تأکید کرد. وی با بررسی ابعاد مختلف این مفهوم در قانون اساسی و سیاستهای جمهوری اسلامی، وفاق ملی را بهعنوان راهبردی اساسی برای تحقق عدالت، تقویت قدرت ملی، تأمین منافع عمومی و حفظ مصالح اسلامی معرفی کرد.
وی هشدار داد: سوءبرداشتهای افراطی نباید این مفهوم مهم را به سرنوشت مفاهیمی چون اصولگرایی، اصلاحطلبی و اعتدالگرایی دچار کند؛ وفاق ملی نباید وجهالمصالحه جناحهای سیاسی شود.
حجت الاسلام والمسلمین مهاجرنیا در ادامه نشست، چند راهکار برای تقویت وفاق ملی ارائه کرد:
۱.تبیین مفهوم وفاق ملی: این مفهوم باید در چارچوب قانون اساسی و بر پایه ارزشهای اسلامی تعریف و از تفسیرهای جناحی دور نگه داشته شود.
۲.گفتمان آزاد: ایجاد فضای گفتگو و تبادل نظر در چارچوب قانون، بدون امنیتی کردن مسائل، یکی از الزامات تحقق وفاق ملی است.
۳. توجه به حقوق شهروندی: تضمین حقوق برابر برای همه اقشار جامعه، از اقلیتها گرفته تا اکثریت، میتواند زمینهساز عدالت اجتماعی و اتحاد ملی باشد.
۴. حفظ تمامیت ارضی: پایبندی به اصول غیرقابل تغییر قانون اساسی در زمینه تمامیت ارضی و هویت ملی، پایه اصلی وفاق ملی است.
وی در پایان با تأکید بر این نکته که وفاق ملی یکی از اصول اساسی انقلاب اسلامی و پایهای برای انسجام ملی است، گفت: حفظ وفاق ملی در مسیر اصلی انقلاب نهتنها ضامن وحدت داخلی است، بلکه بستری برای تحقق عدالت اجتماعی و اهداف انقلاب اسلامی را فراهم خواهد کرد.
انتهای پیام