سه‌شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۹:۳۲
نشست «گفتمان راهبرد پیشرفت در حوزه هوش مصنوعی» برگزار شد

کارگاه دانش‌افزایی اساتید دانشگاه باقرالعلوم(:ع) با موضوع «گفتمان راهبرد پیشرفت در حوزه هوش مصنوعی» از سوی اداره پژوهش این دانشگاه و با مشارکت ستاد راهبری فناوری های هوشمند حوزه های علمیه در قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، در این نشست دکتر محمدرضا قاسمی دبیر ستاد فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه درخصوص الزامات پیشرفت در عرصه هوش مصنوعی با الگوی حکمرانی مشارکتی و دکتر رضا بنی اسد دانشیار وابسته دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام درباره برنامه و راهبردهای عملیاتی سازی سند ملی هوش مصنوعی به سخنرانی پرداختند.

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه در این نشست اظهار کرد: الگوی حکمرانی مشارکتی در حوزه پیشرفت هوش مصنوعی به مجموعه‌ای از اصول و شیوه‌ها اشاره دارد که در آن ذینفعان مختلف از جمله دولت‌ها، صنایع، دانشگاه‌ها و جامعه مدنی با یکدیگر به تعامل و همکاری می‌پردازند تا به توسعه و به کارگیری هوش مصنوعی به شیوه‌ای اخلاقی و مؤثر دست یابند.

قاسمی با بیان اینکه این الگو شامل چندین بعد کلیدی است، گفت: شمولیت ذینفعان یک بعد کلیدی است که در این الگو، تمامی ذینفعان از جمله محققان، توسعه‌دهندگان، کاربران، سیاست‌گذاران و نمایندگان جامعه مدنی در فرآیند تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری مشارکت دارند.

وی افزود: توسعه و به اشتراک‌گذاری استانداردها از دیگر الزامات است؛ همکاری بین سازمان‌ها و کشورها برای ایجاد استانداردها و پروتکل‌های مشترک در زمینه هوش مصنوعی، به نوعی تضمین‌کننده کیفیت، امنیت و اخلاقی بودن فناوری‌های هوش مصنوعی است.

وی با اشاره به اینکه آموزش و افزایش آگاهی بعد مهم دیگری در این زمینه است، گفت: ترویج آموزش‌های مرتبط با هوش مصنوعی در جامعه، به ویژه در بین جوانان، به افزایش درک عمومی و توانمندی‌های مرتبط با این فناوری کمک می‌کند.

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه با تاکید بر شفافیت و پاسخگویی گفت: دولت‌ها و سازمان‌ها باید در فرآیندهای تصمیم‌گیری خود شفاف باشند و نسبت به نتایج و پیامدهای استفاده از هوش مصنوعی پاسخگو باشند.

قاسمی عنوان کرد: توسعه قوانین و مقررات از ملزومات موفقیت در این عرصه است؛ ایجاد چارچوب‌های قانونی و مقرراتی که استفاده ایمن و مسئولانه از هوش مصنوعی را تضمین کند، اهمیت زیادی دارد. این قوانین باید منعطف بوده و قابلیت بروزرسانی در مواجهه با تغییرات سریع فناوری را داشته باشند.

وی بر مشارکت بین‌المللی در این عرصه تأکید کرد و گفت: به دلیل جهانی بودن فناوری‌های هوش مصنوعی، همکاری و هماهنگی بین کشورها برای مواجهه با چالش‌های جهانی مانند اخلاقیات، حریم خصوصی و امنیت سایبری ضروری است.

دکتر قاسمی اظهارداشت: پژوهش و نوآوری جمعی و در مجموع تشویق به تحقیق و توسعه مشترک در حوزه‌های مختلف مرتبط با هوش مصنوعی، منجر به یافتن راه‌حل‌های نوآورانه و هم‌افزایی در استفاده از این فناوری می‌شود.

وی افزود: موارد ذکر شده می تواند به عنوان الگو و چارچوب برای کشورهای مختلف در جهت توسعه و حکمرانی هوش مصنوعی با تأکید بر مشارکت و مسئولیت‌پذیری مورد استفاده قرار گیرد.

قاسمی بر لزوم طراحی نقشه جامع حکمرانی هوش مصنوعی، بررسی راه طی شده و مسیر پیش رو در کشور ناظر به سند ملی تأکید کرد.

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه به تبیین شاخص‌های مدنظر مقام معظم رهبری در راستای دستیابی به جایگاه ۱۰ کشور اول دنیا پرداخت و محورهایی که ایران در آنها دارای مزیت رقابتی است را بیان کرد.

وی گلوگاه‌های جهش و چالش‌های فوری کشور را برشمرد و گفت: ساختار حکمرانی و نحوه تنظیم روابط با دستگاه‌های دولتی مرتبط و بازیگران بخش خصوصی باید تعریف شود.

ویژگی های نهاد مطلوب راهبر، فرصت‌ها و تهدیدات بین‌المللی (کریدورها و ائتلاف‌ها)، برنامه‌های مدنظر ناظر به پرورش و سپس نگهداشت نخبگان و همچنین مهاجرت معکوس، سیاست‌های اتخاذشده حول تراشه‌ها مخصوص هوش مصنوعی از کلان مباحثی بود که در این نشست مطرح شد.

بحث تنظیم‌گری و مسائل حقوقی و اخلاقی مرتبط با هوش مصنوعی (حریم خصوصی، عدم تبعیض و ...) و توسعه آزمایشگاه‌ها و استانداردها برای مجوزدهی و مسائل مرتبط با کلان‌داده‌ها و داده‌های عمومی (مالکیت و حق بهره‌برداری) از دیگر مسائلی بود که دکتر قاسمی بر آن تأکید کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha