حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا عصمتی، مدیر مدرسه علمیه هراتی تربت حیدریه، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد، بهمناسبت فرا رسیدن شب یلدا، به مفاهیم فرهنگی مرتبط با آن پرداخت، و ضمن اشاره به معنای اجمالی این شب، بر اهمیت آن از دیدگاه اجتماعی و معنوی تأکید کرد و گفت: شب یلدا یک مناسبت عرفی به شمار میرود که ریشههای آن در مفهومهای فرهنگی و اجتماعی نهفته است. نباید فراموش کرد که این برنامه بر اساس باورهای دینی و ملی ما پایهگذاری نشده و به عنوان حرکتی دینی نباید به آن توجیه کرد.
صله رحم؛ سنتی ارزشمند
مدیر مدرسه علمیه هراتی تربتحیدریه به اهمیت صله رحم اشاره کرد و اظهار داشت: در احادیث آمده است که صله رحم عمر را طولانی کرده و شهرها را آباد میکند. این روایت دینی نشاندهنده تأثیر مثبت ارتباطات خانوادگی بر جامعه است.
وی بیان داشت: اگرچه گاهی ممکن است افرادی بدون نیت معنوی به این عمل بپردازند، ولی آثاری وضعی بر این عمل مترتب است، لذا ما باید در صله رحم نیت و هدفی معنوی داشته باشیم تا ارتباطات خود را در راستای تقویت پیوندهای اجتماعی و خانوادگی معنا ببخشیم.
لزوم تغییر نگرش به مناسبتها
حجتالاسلام والمسلمین عصمتی با تأکید بر نیاز به تغییر نگرش در خصوص شب چله، عنوان کرد: امروز برخی افراد با رویکردی مادیگرا به این شب نگاه میکنند و بیشتر به مسائل خوردنی و تفریحات آن توجه دارند. این در حالی است که غافل شدن از ابعاد معنوی این مناسبت میتواند آثار نامطلوبی داشته باشد.
وی با اشاره به رویههای جدیدی که در برگزاری مراسمها شکل گرفته، تصریح کرد: تکیه بر خوراکیها و تفریحات به جا مانده از سنت خانوادگی، میتواند ما را از هدف اصلی که همانا نزدیکتر شدن به خداوند است، دور کند.
استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان همچنین به جالب بودن رویکرد گذشتهگان اشاره کرد و گفت: گذشتگان ما این سنت را بهعنوان فرصتی برای دید و بازدید و تقویت روابط خانوادگی لحاظ کردند و با سمت و سوی معنوی به آن توجه داشتند. در حالی که امروزه به نظر میرسد این توجه کمرنگ شده است و ما باید نسبت به احیای این دیدگاه تلاش کنیم.
واکنش به فرهنگ غربی
حجتالاسلام والمسلمین در بخش دیگری از سخنان خود به تأثیرات منفی فرهنگ غرب بر جامعه اشاره کرد و گفت: فرهنگ غربی که ناهنجاریها و بیادبیها را ترویج میدهد، نیازمند احیای مجدد فرهنگ ملی ماست که شامل احترام به بزرگترها و محبت به یکدیگر است.
وی افزود: این امر به عنوان یک بافت اجتماعی و فرهنگی کهن باید دوباره در جامعه ما ریشهدار شود. ما باید بفهمیم که بیتوجهی به این نکات میتواند به زوال ارزشهای اخلاقی و اجتماعی در جامعه منجر شود.
ولادت حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیها یک مناسبت معنوی
مدیر مدرسه علمیه هراتی همچنین به اهمیت ولادت حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیها به عنوان یک مناسبت معنوی و الهی پرداخت و خاطرنشان کرد: این شخصیت بزرگ اسلامی نه تنها در بعد فردی بلکه در بعد اجتماعی نیز تاثیر عمیقی داشته است. آنقدر پیامبر(ص) به حضرت زهرا ارادت داشتند که فرمودند: «فاطمه روح من است» و این نشاندهندهٔ عظمت مقام این بانوست.
وی ادامه داد: اگرچه روز ولادت این شخصیت بزرگ به عنوان روز زن و مادر نامیده شده است، نباید موجب شود که ما از اهمیت این ولادت غافل شویم. شخصیت حضرت زهرا(سلاماللهعلیها) الگو و سمبل تمامی زنان مؤمن است و تمام زنان و مادران ایرانی باید به این موضوع افتخار کنند.
پیوندهای فرهنگی و اجتماعی
حجتالاسلام والمسلمین عصمتی به اهمیت پیوندهای فرهنگی و اجتماعی در دوران معاصر اشاره کرد و گفت: ما در دنیایی زندگی می کنیم که به سرعت در حال تغییر است و این تغییرات میتواند تهدیدی برای هویت فرهنگی ما به حساب آید. لذا باید بهوسیلهی تربیت صحیح و حفظ ارزشهای مذهبی و اخلاقی، انتقال این ارزشها به نسلهای آینده را تضمین کنیم.
وی افزود: اگر ما بتوانیم این پیوندها را حفظ کنیم، نه تنها وحدت ملی خود را تقویت میکنیم بلکه از فرهنگ غنی خود نیز محافظت خواهیم کرد.
حجتالاسلام والمسلمین عصمتی با بیان اینکه شب یلدا و مناسبتهای ملی باید با نیت پاک و در راستای تقرب به خداوند برگزار شود، گفت: امیدوارم که همه ما بتوانیم در کنار هم، حرکات و مراسممان را به سمت معنویتر کردن هدایت کنیم.
وی اضافه کرد: با توجه به اهمیت شدت این مناسبتها، مطالبات معنوی و اجتماعی را درونی کنیم و از فرصتی که اینگونه مناسبتها فراهم میکنند، بهترین بهره را ببریم، تا با این رویکرد، ارتباطات ما در سطح خانواده و جامعه تقویت شود و فاصلههای معنوی کوتاهتر گردد.
مدیر مدرسه علمیه هراتی تربت حیدریه در پایان یادآور شد: دستیابی به معنویتی عمیقتر، نیاز به تلاشی مستمر و مداوم دارد و ما باید در تلاش باشیم تا هر مناسبی را با نیتی خالص و در راستای تقرب به خداوند متعال برگزار کنیم. اینگونه است که خواهیم توانست به مراسمها و سنتهایی کهنه، روحی تازه ببخشیم و یاد خداوند و معصومین را زنده نگه داریم.
نظر شما