شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ - ۰۲:۲۱
استاد الگوی مِهر و اقتدار را در تدریس رعایت کند

حوزه/ حجت‌الاسلام ربانی مدرس حوزه علمیه با تاکید بر لزوم رعایت الگوی مِهر و اقتدار در تدریس، گفت: استاد باید از یک طرف مانند رفیق شفیق، محرم راز و منبع حمایت عاطفی از شاگردان باشد و از طرفی باید در جایگاه پدری مقتدر بر جریان علم‌آموزی و رشد معنوی آنها نظارت داشته و تذکرات لازم را ارائه دهد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از کاشان، حجت‌الاسلام محسن ربانی در نشست علمی پژوهشی اساتید مدرسه علمیه امیرالمومنین (ع) آران و بیدگل با موضوع «مهارت‌های روانشناختی تدریس» اظهار کرد: در این الگو هیچ کدام از دو عنصر مِهر و اقتدار نباید بر دیگری غلبه کند به گونه‌ای که استاد را به فردی اقتدارطلب و سخت‌گیر یا رفاقت‌طلب و سهل‌گیر تبدیل کند.

وی افزود: استاد باید همواره خود را ملزم به رعایت تکریم و احترام نسبت به خود و دیگران کند چراکه این اصل برآمده از آیه شریف «وَلَقَد کَرَّمنَا بَنِیءَادَمَ ...» سوره اسرا قرآن کریم است و به طرز شگفت‌آوری روابط بین استاد و شاگرد را در سلامت قرار داده و مانع بروز بسیاری از سوء‌تفاهم‌ها نیز می‌شود.

کارشناس ارشد مشاوره تاکید کرد: این مهارت‌ها کمک می‌کند، استاد حتی نسبت به خود نیز احترام را حفظ و رفتار یا کلماتی از او بیان نشود که موجب خدشه‌دار شدن جایگاه علمی و معنوی او نزد دانش‌پژوهان شود.

حجت‌الاسلام ربانی یادآور شد: مهارت‌های روانشناختی تدریس به معنای توانایی اجرا و پیاده‌سازی آن دسته از مطالب روان‌شناسی است که جریان تعلیم و انتقال علم به دانش‌پژوهان را تسهیل می‌کند و به سه دسته مهارت‌های پیش از تدریس، حین تدریس و پس از تدریس تقسیم می‌شوند.

وی، ایجاد و حفظ علاقه به تدریس و موضوع درس، حل تعارض‌های درون فردی، مهارت خودآگاهی و حرکت مستمر استاد در مسیر رشد و توسعه فردی را جزو مهارت‌های پیش از تدریس بیان و تاکید کرد: هر استاد باید نسبت به شناخت همه جانبه از استعدادها، علاقه‌مندی‌ها و نقاط قوت و ضعف خود آگاهی کامل داشته باشد تا بتواند برای رشد و یا اصلاح آنها برنامه‌ریزی کند.

مدرس حوزه علمیه، مهارت ایجاد مرزهای روان شناختی و مهارت مدیریت فعال کلاس را نیز از جمله مهارت‌های روان‌شناختی حین تدریس دانست و گفت: استاد نباید تمام نگاه و توجه خود را به یک دانش‌پژوه معطوف و از توجه به دیگران غفلت کند چراکه این رفتار موجب بروز احساس تبعیض در بین مخاطبان شده و افکار منفی را در اذهان بر می‌انگیزد، در سیره حضرت محمد(ص) آمده است که پیامبر گرامی اسلام، نگاه خود را بین مخاطبان تقسیم و از خیره شدن به افراد پرهیز می‌کردند.

نشست علمی پژوهشی اساتید به همت معاونت پژوهش مدرسه علمیه امیرالمومنین(ع) آران و بیدگل در پژوهش‌سرای این مدرسه برگزار شد.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha