به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، مقوله حجاب از عناصر کلیدی دین اسلام است. در دوران حاضر رعایت حجاب در بین برخی از مردم خصوصاً نسل جوان کم رنگ شده است.
در این کتاب دو طرز تفکر با هم به گفتگو می نشینند و سؤالات، شبهات و پاسخ های همدیگر را می شنوند و در مورد آن تأمّل می کنند. دو شخصیت خیالی لیلا و سارا در کتاب با هم گفتگو می کنند و نظرات یکدیگر را می شوند. لیلا طرفدار حجاب و سارا طرفدار بی حجابی است. هر دو برای روشن شدن حقیقت و مسیر صحیح به بحث می نشینند و تفکرشان را با هم به اشتراک می گذارند. قطعاً هر سؤال، پاسخ و نقدی که مطرح می شود قابلیّت گسترش و شاخه های متعدّد را دارد لکن نویسنده سعی نمود اهمّ مسائل را مطرح نماید و از اطاله کلام و طرح مباحث غیر ضرور خودداری نماید. کتاب به گونه ای نگارش شده که تحکم به حجاب ندارد و قضاوت را به خود خواننده واگذار نموده است.
حجت الاسلام والمسلمین محمد نجفی برزگر طلبه سطح عالی حوزه علمیه استان تهران و مدرس دانشگاه این کتاب جذاب را بدون مباحث کلیشه ای و از زوایایی که کمتر به آن توجه شده کتاب را نگاشته است. مسائل مختلف حجاب از ادله نقلی، حدود شرعی پوشش، حجاب در تاریخ و عهد ائمه طاهرین (ع) و بسیاری از موضوعات دیگر در کتاب های دیگر مفصلاً بحث شده است.
این کتاب بصورت تلویحی بیان می کند که بخش اعظمی از عدم رعایت حجاب به عدم اقناع مناسب از مسئله حجاب بر می گردد. انگاره ها و پیش زمینه های ذهنی افراد در پیش داوری و قضاوت پیش دستانه مزید بر علت شده تا کسی به گفتمان ننشیند و هر کسی در ذهن خود پنداری از اندیشه های طرف مقابل درست کند.
قوّت خلقت انسان و بخش اعظمی از برتری او بر سایر موجودات به قوه عقل و نطق است. خدا به انسان قدرت تعقّل و سخن گفتن داده است تا با همنوعان خود به گفتگو بنشیند و از تنش های ناخواسته جلوگیری کند. تحمّل شنیدن و تأمّل کردن مطالب همدیگر لازمه یک گفتمان دوراندیشانه است. باید مطالب یکدیگر را شنید، فهمید و اندیشید تا مسیری درست انتخاب شود. معیارهای صداقت، فطرت و عقل نتیجه هر گفتمان را در نهایت مشخص خواهد کرد.
عقل در مسائل جزئی راه ندارد بلکه مسائل را به صورت کلی بررسی می کند و حجاب مسئله ای جزئی از احکام است؛ اما تحلیل عقلی و عقلائی از مسائل مختلفی که حجاب و بی حجابی برای انسان بوجود می آورد قابلیت بحث دارد. عقل معاش یا منفعت سنج کارکردگرا با تحلیل روابط میان حقوق و اشیاء، بر اساس انتظار نتایج مطلوب و ملائم با شخص پاسخگویی حقوق در برابر انجام آنها را لازم می داند. حجاب مسئله ای حقوقی است که باید منافع رعایتش، مضرّات عدمش و لزوم اجرای آن حکم حقوقی برای عقل منفعت گرا فرد تبیین گردد لذا حجاب از این منظر مورد بررسی قرار گرفت.
نظر شما