یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۴
واقعیت‌های خانواده آمریکایی که نمی‌دانید

حوزه/ استاد دانشگاه کالیفرنیا گفت: مدرنیته غربی اگر امری نتایج مثبت داشته باشد از آن سوءاستفاده می‌کند و اگر نتایج منفی داشته باشد با آن سازگاری می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، دکتر حسن قصیر در نشست «واقعیت‌های خانواده آمریکایی که نمی‌دانید» که به همت پژوهشکده زن و خانواده قم برگزار شد، عنوان کرد: ۵۰ سال است در آمریکا زندگی می‌کنم. بعد انقلاب اسلامی تصمیم به بازگشت گرفتم اما بزرگان توصیه کردند در آنجا بمانم و ماموریت خود را انجام دهم. ماموریت من بررسی تمدن آمریکا از داخل و شناسایی نقاط ضعف و قوت آن‌ها بود تا بتوانیم از آن استفاده کنیم.

وی با اشاره به رابطه بین خانواده و مدرنیته گفت: اغلب کشورهای جهان مدرنیته را تجربه کردند. در گذشته مدرنیته بر اساس دو نهاد «ایده و فکر» و «پیشرفت تکنولوژی» بود و پیشرفت هر کدام باعث پیشرفت دیگری می‌شد؛ ولی انقلاب صنعتی سبب شد که این رابطه از بین برود؛ تکنولوژی پیشرفت فراوانی کرد و فکر و ایده به آن توانست برسد.

استاد دانشگاه کالیفرنیا بیان کرد: از اوایل قرن ۲۰ مدرنیته «تکنولوژی و صنعت» هیولایی شد که از انسان پیشی گرفت و شروع به حمله به همه جوامع بشری کرد.

وی با بیان اینکه مدرنیته دو مبنای حسی و عمرانی دارد، اظهار کرد: عمران مدرنیته از علم تجربی شروع می‌شود و به صنعت، ازدیاد تولید و ثروت می‌رسد و ثروت در نهایت قدرت و سلطه را به وجود می‌آورد. افسارگسیختگی صنعت و مدرنیته به افسار گسیختگی علم تجربی بر می‌گردد.

قیصر اضافه کرد: به مدت هفت قرن علم تجربی در اختیار تمدن نوین اروپایی بود و از مسلمانان گرفته شد و مسلمانان نتوانستند چارچوب فکری خود را بر آن سوار کنند. تمدن غربی چارچوب فکری خود را بر علم سوار کرد و جامعه شناسی، اخلاق و... را از آن جدا کرد. سکولارها جمع بین دین و سیاست را ممنوع کردند، مادی‌گراها نیز همه رفتار بشری را در مسائل مادی تفسیر کردند.

وی ادامه داد: در اوایل قرن بیستم خانواده و زن آمریکایی زندگی قبل از مدرنیته را داشتند یعنی مانند خانواده کلاسیک و مسیحی اروپایی بودند که مرد مالک مطلق خانواده و زن بود اما در آغاز قرن بیستم تغییرات شروع شد.

استاد دانشگاه کالیفرنیا افزود: در این زمان بازاریابی و نظام سرمایه داری شروع شد و تکنولوژی صنعتی وارد و باعث ارزش افزوده شد. مثلاً کارگاهی که صد چرخ خیاطی تولید می‌کرد وقتی از جمع آوری دستی به جمع آوری ماشینی رسید توانست هزار چرخ خیاطی تولید کند. زمانی که تعداد تولید افزایش یافت قیمت کاهش پیدا کرد و کارخانه‌ها بازاریابی را شروع کردند و به این نتیجه رسیدن که باید نیاز را بیشتر و خرید را آسان‌تر کنیم.

وی گفت: با توجه به اینکه مسئولیت و مدیریت و خرید را به عهده داشتند بازاریابی مردها با شکست مواجه شد به همین خاطر به سراغ زنان رفتند. زنان استقلال سیاسی پیدا کردند و توانستند حساب مستقل در بانک‌ها داشته باشند تا بتوانند وام بگیرند، قسط بپردازند و به صورت مستقل خرید کنند. این امر هم‌زمان با حق رأی زنان شد.

این پژوهشگر بیان کرد: جنگ جهانی دوم میلیون‌ها نفر از مردان را روانه جنگ کرد و این امر باعث شد که زنان وارد کارخانه شوند. بعد از جنگ جهانی دوم نهضت بزرگی در خانواده آمریکایی به وجود آمد و مدارس و دانشگاه‌ها درهای خود را به روی مردان و زنان گشودند.

وی اظهار کرد: سال ۱۹۶۰ قرص‌های ضد بارداری کشف شدند. آزادی جنسیت شروع شد و بیان شد که نیازی نیست بین روابط زن و مرد ازدواجی باشد. این امر باعث تاخیر در ازدواج، از بین رفتن خانواده و طلاق شد همچنین بارداری‌های خارج از ازدواج و سقط جنین نیز افزایش یافت.

استاد دانشگاه کالیفرنیا تصریح کرد: در آمریکا نسل اول، مشکلات طلاق را داشتند، نسل دوم با ازدواج دیرهنگام، عدم ازدواج و مشکلات ناشی از طلاق خانواده مواجه بود و نسل سوم (امروز) همه مشکلات دو نسل قبل را به صورت چند برابر دارد.

وی با بیان اینکه مدرنیسم غربی بر پایه سکولار، مادی‌گرایی، تجربه گرایی، فردگرایی، فمینیسم لیبرالیسم و سرمایه داری است، عنوان کرد: مدرنیزم غربی اگر امری نتایج مثبت داشته باشد از آن سو استفاده می‌کند و اگر نتایج منفی داشته باشد با آن سازگاری می‌کند.

قیصر ادامه داد: مثلاً یک جامعه مدرن بر اساس مدرسه و دانشگاه پایه ریزی شده است و سیستم سرمایه گذاری نیز همه توانایی‌ها را وارد بازار کارمی کند تا از آن استفاده کند و به همین خاطر سرمایه گذار به دنبال این است که همه کار کنند تا به سود بیشتری برسند. اگر اولویت این باشد فرد بعد مدرسه وارد دانشگاه و بازار کار می‌شود که به طور طبیعی ازدواج را ۷ تا ۱۰ سال تعویق می‌اندازد. راه حل غرب برای سازگاری با این امر آزادی جنسیتی بود.

وی با بیان اینکه با این راهکار خانواده شروع به فروپاشی کرد و به طور طبیعی مشکلات روحی و روانی افزایش یافت، اضافه کرد: زمانی که وارد دانشگاه شدم، روابط خارج از خانواده غیرطبیعی بود، اما امروزه روابط غیرخانوادگی عادی شده است. وقتی کودکی در خانواده غیرطبیعی بزرگ شود مشکلات روحی و روانی زیادی خواهد داشت. براساس تحقیقات، زنان تاوان بیشتری در این زمینه می‌دهند و این تأثیر مستقیمی بر آموزش، کار و فقر زنان دارد.

استاد دانشگاه کالیفرنیا گفت: مشکلاتی که کودکان در خانواده تجربه کرده بودند باعث شد که امروزه نیمی از زنان و مردان نسبت به جنس مخالف کراهت داشته باشند به همین خاطر به سمت هم‌جنس کشش پیدا کردند. به خاطر این موضوع شروع به سازگاری کردند که زن و مرد بودن در ذات انسان نیست بلکه ناشی از اجتماع و برخاست اجتماعی است.

وی اضافه کرد: قوانینی را در مدارس ایجاد کردند که اگر در مدرسه کودکی را ببینند که به همجنس خود میل دارد مدرسه موظف است حمایت کند و اطلاعات را به خانواده کودک ندهد.

این پژوهشگر با بیان اینکه در جامعه مدرنیسم شاهد فروپاشی کامل در مسائل خانواده هستیم، اظهار کرد: این امور باعث شده است که افراد به ویژه زنان رغبتی برای فرزندآوری نداشته باشند زیرا کودک وقت، پول و فرصت کارکردن را می‌گیرد.

استاد دانشگاه کالیفرنیا ادامه داد: به همین خاطر کشورهای صنعتی به این نتیجه رسیدند باید فرزندآوری کمتر از میانگین پایدار باشد. ده کشور صنعتی امروز با مشکل جمعیت مواجه هستند و دچار مرگ جمعیتی شدند.

ایران بالاترین رشد مدرنیته را در کشورهای اسلامی دارد

وی بیان کرد: ایران سریع‌ترین کشور مسلمان در زمینه مدرنیته است و هندسه کنترل جمعیت از جمله دلایل آن است. ایران در میزان فارغ‌التحصیلان در رشته‌های علوم طبیعی بالاترین نرخ را نسبت به جمعیت دارد و در این زمینه با کشور رتبه دوم فاصله زیادی دارد. ایران با روسیه، چین، هند، آمریکا از لحاظ فارغ‌التحصیلان این رشته در یک رده است در حالی که آنها جمعیت بیشتری دارند.

قیصر دلیل دوم را پژوهش دانست و اظهار کرد: در ۴۰ سال اخیر سرعت رشد پژوهشی ایران بالاترین رشد را داشته است.

کاهش جمعیت، زنگ خطری که باید جدی گرفته شود

وی افزود: در دهه ۶۰ رشد جمعیتی ایران حدود ۶.۴ بود که در سال‌های بعد با تشویق امام خمینی(ره) به فرزندآوری به ۶.۸ رسید. به خاطر افزایش جمعیت برنامه ریزی شده بود که طی ۳۰ سال نرخ فرزندآوری ایران ۴ فرزند برسد اما در ۱۱ سال به زیر ۳ فرزند رسید.

استاد دانشگاه کالیفرنیا گفت: سازمان ملل می‌گوید تجربه‌ای که ایران داشته است موفقیت آمیزترین تجربه برای کنترل جمعیت بوده است و همه باید از آن استفاده کنند. مشکلی که در این برنامه وجود داشت عدم توجه به مدرنیته بود. وقتی با سرعت وارد مدرنیته می‌شویم کنترل جمعیت بسیار خطرناک است. اگر برنامه ریزان می‌دانستند مدرنیته چه تاثیری دارد معکوس عمل می‌کردند.

وی با بیان اینکه امروز میانگین نرخ فرزندآوری ۱.۸ است که بسیار خطرناک است، یادآور شد: این فاجعه مدرنیته است. باید راهکاری برای آن در نظر گرفته شود. ایران به قدرت بزرگ تبدیل شده است و از لحاظ سیاسی و امنیتی توانایی بالایی دارد. در زمینه اقتصادی، جامعه شناسی و... نیز باید به این نقطه برسد در غیر این صورت با چالش مواجه می‌شود.

قیصر گفت: علم سبب کاهش ارزش‌های اسلامی نمی‌شود بلکه مسئله سیستم است که باید اصلاح شود. سیستم آموزشی امروز بر پایه مدل‌های غربی است.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • منتشرشده: ۴
  • در صف بررسی: ۰
  • غیرقابل‌انتشار: ۰
  • مصطفی IR ۱۲:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۲
    استاد با اقامت چندین ساله مشغول مطالعه نقاط ضعف و قوت جامعه امریکا بودند تا مقامات ان کشور را مشاوره داده و با عبور از نقاط ضعف نقاط قوت ان افزایش دهند
    • ؟ IR ۱۹:۴۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۴
      جامعه دور از تدین به دین سعادت آور خدا، تمکین کدام دستورالعمل رو می تواند بکند؟
  • احمد IR ۰۵:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۱
    چرا کاهش جمعیت در ایران زنگ خطر است؟ به دلیل وجود فقر، بیکاری، تورم و گرانی در ایران می باشد.
    • یا الله IR ۱۹:۴۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۴
      تورم و گرانی آری. پتروشیمی ها، فولاد، سیمانی ها در ازدیاد نرخ دلار و به تبعش گرانی و تورم موثرند. ارز رو راحت برای چیزهای بی اهمیت میدن باعث کمبود و افزایش نرخش میشن و ...