دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۰
آیا قرآن درباره روز قیامت دچار تناقض شده است؟

حوزه/ قرآن کریم با تأکید بر عدم تناقض و اختلاف در آیات، پیامی روشن از وحدت و هماهنگی را به بشریت ارائه می‌دهد؛ اما برخی از افراد، تناقض‌های ظاهری را مطرح می‌کنند که نیاز به بررسی و تحلیل دقیق دارند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، قرآن کریم با تأکید بر عدم تناقض و اختلاف در آیات، پیامی روشن از وحدت و هماهنگی را به بشریت ارائه می‌دهد؛ اما برخی از افراد، تناقض‌های ظاهری را مطرح می‌کنند که نیاز به بررسی و تحلیل دقیق دارند.

‌یکی از اوصاف قرآن کریم عدم اختلاف و عدم تناقض در آیات است که خود بدان تصریح کرده و فرموده است: اگر غیر خدا برای شما قرآن را تدوین می کرد، اختلاف زیادی در آن یافت می شد.[۱]

همه ‎ی آیات قرآن با هم مرتبط‎ اند و بعضی از آن بعضی دیگر را تفسیر می کنند. هم‎چنین دارای عام و خاص، مطلق و مقید، حقیقت و مجاز است که باید از هم جدا شوند و برای فهم آن از احادیث پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ و معصومین ـ علیهم السّلام ـ ( که مفسر قرآن هستند) استفاده شود؛ و برای درک معانی قرآن یا باید متخصص بود و یا به اهل فن قرآن مراجعه کرد.

در این میان برخی از افراد با ذکر مطالبی در باب آیات قرآن خواسته اند القا کنند که بین آیات قرآن تناقض وجود دارد و لذا گزاره های قرآنی مشتمل بر پارادوکس و تناقض است[۲] نمونه ای از مطالب یاد شده را ذکر و مورد بررسی قرار می دهیم:

«در آیه ی ۵ سوره ی سجده، روزهای خدا را هزار سال بیان می کند، اما در آیه ی ۴، سوره ی معارج ، ۵۰ هزار سال» اشکال فوق، از چند جهت قابل بررسی است که ذیلاً‌ تقدیم می گردد.

با بررسی دقیق در تفاسیر و احادیث، هیچ گونه تناقضی بین دو آیه ی فوق دیده نمی شود.

خداوند در آیه ی ۵ سوره ی سجده می فرماید: (یُدَبِّرُ الْأَمْرَ مِنَ السَّماءِ إِلَی الْأَرْضِ ثُمَّ یَعْرُجُ إِلَیْهِ فِی یَوْمٍ کانَ مِقْدارُهُ أَلْفَ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ) ؛ «امور این جهان را از آسمان به سوی زمین تدبیر می کند. سپس در روزی که مقدار آن هزار سال از سال هایی است که شما می شمرید، به سوی او باز می گردد (و دنیا پایان می یابد).»

و در آیه ی ۴ سوره ی معارج می فرماید: (تَعْرُجُ الْمَلائِکَةُ وَ الرُّوحُ إِلَیْهِ فِی یَوْمٍ کانَ مِقْدارُهُ خَمْسِینَ أَلْفَ سَنَةٍ)؛ «فرشتگان و روح (فرشته ی مخصوص) ‌به سوی او عروج می کنند؛ در آن روز که مقدارش ۵۰ هزار سال است».

با توجه به آیات قبل که درباره ی قیامت و معاد سخن می گفت و دو آیه ی فوق، مراد از یوم (روز)، روز قیامت است و عدد هزار یا ۵۰ هزار سال، مقایسه با روزهای دنیاست؛ یعنی اگر روز قیامت را با روزهای دنیا بسنجیم؛ معادل ۵۰ هزار سال می شود.

اما در اینکه چرا در یک آیه هزار سال و در آیه دیگر ۵۰ هزار سال آمده است، باید گفت: همان‎طور که در مقدمه بیان شد، آیه‎ قرآن را به تنهایی نمی توان تفسیر کرد و لازم است آیه را با آیات دیگر و احادیث معصومین ـ علیهم السّلام ـ تطبیق داد، تا فهم درست از آن استخراج شود.

امام صادق ـ علیه السّلام ـ در تفسیر آیه ی فوق می فرماید: «در روز قیامت ۵۰ توقفگاه برای رسیدگی به اعمال و حساب انسان ها مهیا شده و هر توقفگاه به اندازه ی هزار سال که در مجموع ۵۰ هزار سال دنیایی است».[۳]

از مجموع دو آیه و روایت و قواعد اصولی (عام و خاص) استفاده می شود که هر روز قیامت، ۵۰ هزار سال دنیایی است و دارای ۵۰ توقفگاه است که آیه‎ ۴ سوره ی معارج به صورت عموم به آن اشاره کرده است؛ اما آیه ی ۵ سوره ی سجده به صورت خاص، به اولین توقفگاه اشاره نموده که هزار سال است؛ بدین ترتیب ادعای تناقض در آیات ادعایی پوچ و عبث است.[۴]

پی نوشت ها:

[۱] . سورة نساء ، آیة ۸۲.

[۲] . سایت سکولاریسم در ایران، تاریخ ۱۲/۹/۸۴.

[۳] . علامه مجلسی، بحارالانوار، بیروت: مؤسسة الوفاء، ج ۷، ص ۱۲۶ .

[۴] . ر. ک: جعفر سبحانی، مفاهیم قرآن، مکتبة التوحید، قم، چاپ اول، ۱۴۲۰ق، ج ۸، ص ۲۴۵ مکارم شیرازی و همکاران، تفسیر نمونه، سید محمد حسین طباطبایی، تفسیر المیزان، ،‌ذیل آیات فوق.

منبع: مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه های علمیه

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha