چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۴۶
مصادیق عبادت در آیات قرآن

حوزه/ حجت‌الاسلام قاسم خانی گفت: یکی از بزرگترین عبادت‌ها خود خدا شناسی و شناخت اصول دین است. هم در نهج البلاغه و هم در نورالثقلین ذیل همین آیه شریفه از امام رضا علیه السلام آمده است: اول عبادةالله معرفته. اولین عبادت این است که انسان بشناسد خدا را، این خداشناسی خودش عبادت است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از ارومیه، حجت‌الاسلام حجت قاسم‌خانی چهل و پنجمین جلسه از سلسله جلسات تفسیر قرآن کریم که در دفتر امام جمعه خوی برگزار شد، با اشاره به آیه ۲۱ سوره بقره اظهار داشت: این آیه پنج نکته دارد اولی این است که در این آیه از لفظ " ایهاالناس" استفاده شده است و شهید مطهری را در آشنایی با قرآن جلد۱ص۱۲۹ می‌فرماید؛ مکاتب را از خطاباتشان می‌شود فهمید که اینها چقدر سعه دارند. بعضی از مکاتب فقط به فکر ملت خودشان هستند مثلا مثال می‌زند شهید مطهری به انگلستان که دو حزب وجود دارد؛ یکی حزب کارگر و دیگری حزب محافظه کار که فقط به فکر منافع حزب خودشان هستند و تمام همتشان مصروف حزب خودشان می‌باشد.

وی ادامه داد: برخی‌ها فقط به فکر هم‌رنگ‌های رنگ خودشان هستند؛ مثلا فقط برای سیاه پوستان کار می‌کنند می‌گویند ما نهضتی داریم علیه سفید پوستان به نفع سیاه پوستان. فقط نژاد، فقط رنگ. بعضی ها فقط دنبال منافع یک طبقه هستند مثل مارکسیست عقیده اش این است می‌گوید من برای طبقه کارگر تلاش می‌کنم تا به سعادت برسد. با بقیه کاری ندارد. اما دعوت اسلام با " یا أَیهَا النَّاسُ ای همه‌ی مردم" فراگیر است و این سعه دعوت اسلام است.

امام جمعه خوی بیان کرد: همین نکته به تعبیر آیت الله جوادی در تفسیر تسنیم؛ وقتی که خدا سه دسته از انسان‌ها را بیان کرد اول مؤمنین، بعد کفار و بعد منافقین حالا همان سه دسته را با یا ایها الناس خطاب می‌کند. یعنی به جایش بگذارید ای مؤمنین، ای کفار، ای منافقین. اُعبدوا ربکم، عبادت کنید پروردگارتان را . برای مؤمن یعنی همین نمازی که میخوانی ادامه بده. اعبدوا ربکم برای کافر یعنی نماز را شروع کن. و اُعبدوا ربکم برای منافق یعنی نمازت با کسالت و ریا نباشد.

وی در ادامه گفت: نکته دوم این خطاب عمومی به تعبیر آیت الله جوادی آملی است که؛ شما وقتی کسی را مخاطب می‌کنید یعنی به او شخصیت دادید. خدای متعال به انسان دارد شخصیت می‌دهد و از او مسئولیت می‌خواهد و وقتی خداوند ما را مخاطب قرار می دهد یعنی لذت حضور در حریم خدا را دارد به ما می‌چشاند.

حجت‌الاسلام قاسم‌خانی تصریح کرد: نکته سوم آیه ۲۱ سوره بقره این است که خدا در اینکه چرا بندگی کنیم، برهان و استدلالش را هم در این آیه آورده به تعبیر آیت الله جوادی آملی براهین قرآن را که نگاه می‌کنیم در کنا اُعبدوها می‌بینیم به سه برهان استدلال شده است بعضی وقت ها مبدأ خالقیت را خداوند بیان می‌کند. بندگی کنید چون خدا شما را آفریده. خالق شماست. بعضی وقت‌ها می‌فرماید بندگی کنید چون الیه راجعون می‌رویم به سمت خدا. بعضی وقتها هر دو می‌آید. هم خلقت ابتدایی و هم رجعت انتهایی.

وی ادامه داد: نکته چهارم آیه فوق این است که؛ هدف خلقت باز در این آیه آمده است؛ خدا چرا این مجموعه را آفریده است ما یک آیه‌ای در سوره ذاریات داریم آیه ۵۶ که معمولا این آیه را می خوانند برای هدف خلقت: وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلّا لِیَعْبُدُونِ. نیافریدم جن و انس را مگر اینکه خدا را بندگی کند. منتهی این آیه ۲۱ بقره می‌فرماید بندگی، همان اعبدوا مقدمه یک مقام بالاتری است به نام تقوا. یا أَیهَا النَّاسُ اعْبُدُوا رَبَّکُمُ.....لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ.

امام جمعه خوی افزود: یعنی این عبادت نماز، این عبادت نماز جمعه، این راهپیمایی عظیم اربعین همان عبادت تکی، فردی و تدریجی را کاری می کند که انسان ملکه ای راسخ در نفسش بوجود بیاد به نام تقوا که دیگر گناه نمی‌کند و خود این تقوا نیز مقدمه ای برای رسیدن به رتبه‌های بالاتر است.

وی اضافه کرد: نکته پنجم در آیه ۲۱ سوره بقره؛ مصادیق عبادت چیست؟ یکی از بزرگترین عبادت‌ها خود خدا شناسی و شناخت اصول دین است. هم در نهج البلاغه و هم در نورالثقلین ذیل همین آیه شریفه از امام رضا علیه السلام آمده است: اول عبادةالله معرفته. اولین عبادت این است که انسان بشناسد خدا را، این خداشناسی خودش عبادت است.

حجت‌الاسلام قاسم‌خانی تاکید کرد: مصداق دوم برای عبادت تمام واجبات و فرائض عبادت هستند و اگر تمام معتکفین یک شهر را یک آقایی بانی بشود و تمام تغذیه آن‌ها را تامین کند اما خمسش را ندهد امیر علیه السلام در نهج البلاغه می‌فرماید: لا قُربَةَ بالنَّوافِلِ إذا أضَرَّت بالفَرائضِ. هیچ باعث تقرب نمی‌شود اگر واجبات ضربه ببیند.

وی ادامه داد: مصداق سوم عبادت، ولایت امیرالمومنین علیه السلام است و مصداق دیگر عبادت کسب حلال است. هر شغلی که درآمدش حلال است. عبادت محسوب می‌شود.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha