حجت الاسلام والمسلمین سعید صلح میرزایی عضو مجلس خبرگان رهبری در گفتگو با خبرگزاری حوزه به تشریح و تحلیل مسائل مرتبط به قانون صیانت از حریم خانواده یا قانون عفاف و حجاب پرداخت و به این سؤال مهم «چه شد که به لایحه عفاف و حجاب رسیدیم؟» پاسخ داد که آن را در ادامه میخوانید:
ریشه قانون مند شدن حریم زیست خانوادگی
انقلاب اسلامی ایرانی بر اساس آنچه امامین فرمودند، بر اساس انقلاب انبیای الهی شکل گرفت که آرمان های بزرگی را در خود جای داده است.
هدف غایی آرمان انبیا، تحقق توحید است. آنچنان که مقام معظم رهبری نیز اخیرا فرمودند جریان توحید دارای یک سری پایه ها و جریانات و ماموریت های کلان دارد که بر این اساس یک هدف بزرگ لحاظ می شود که در نهایت به حیات طیبه می رسیم.
اگر حیات طیبه را یکی از مهمترین اهداف جامعه توحیدی بدانیم حاکمیت اسلامی نمی تواند به مقوله دین و دنیای مردم بی تفاوت باشد. مقام معظم رهبری فرمودند که رفاه، یکی از اهداف میانی انبیا است. مقام معظم رهبری سالهای سال است که رفع مشکلات اقتصادی را به عنوان یکی از مهمترین اولویت های کشور بر شمردند و بارها روی این مسایل بخصوص معیشت مردم تاکید دارند.
ولی باید در نظر داشته باشیم که حاکمیت صرفا یک نهاد اقتصادی نیست و دارای بخش های مختلف است. ایشان در شهریور سال ۹۶ در دیدار با مجلس خبرگان در پاسخ به بحثی که رئیس جمهور وقت بیان کردند که نمی شود مردم را به زور به بهشت برد فرمودند که این بحث انگاره درست نیست بلکه باید راه این مسیر را باز کنیم.
این دو مقوله باید در کنار هم دیده شود. اگر صرفا به اقتصاد بپردازیم و مردم را در یک رفاه اقتصادی قرار دهیم ولی به دین توجه نکنیم قطعا زیبنده نیست. حکومت اسلامی نسبت به اخلاق و آزادی و استقلال و عزت و برادری و اخلاق و رفاه و... توجه خاص دارد.
نگاه مقام معظم رهبری به بحث زیست مومنانه
یکی از مسائل مهمی که مقام معظم رهبری به عنوان هسته بنیادین تمدن اسلامی بیان کردند، مساله سبک زندگی ایرانی اسلامی است. این سبک زندگی، بین خود و فرهنگ غرب وشرق و فرهنگ های مادی مرز گذاری می کند و تلاش می کند خود را ببیند. البته این سبک زندگی دارای انعطاف است و می تواند در چارچوب اصول خود، خودش را به روز کند ومی تواند به بهبود سلامت جسمی و روحی جامعه کمک کند. کسی که به سبک زندگی ایرانی اسلامی عمل می کند در خوراک و پوشاک و منزل و ارتباطات شخصی و اجتماعی شان به بهترین شکل زندگی میکنند.
در تجربه نیز ثابت شده است که کسانی که به این سبک وفادار هستند دارای آرامش و طول عمر بیشتری هستند. در این زمینه به مقوله ای به نام حیا می رسیم. اینکه انسان نسبت به جنس مخالف و موافق و محارم و نا محرمان شکل خاصی از رفتار را لحاظ می کند و سعی می کند بین خود ودیگران حریمی از جنس احترام قائل شود.
در گذشته مباحثی چون محرم و نامحرم بسیار مهم بود. حتی نوع لباس و پوشش بین همنوعان و فرزندان خود نیز رعایت های خاصی داشتند. در دل این فرهنگ حیا که نسبت به محارم نیز وجود دارد، فقه و اخلاق نیز مراودات با نامحرمان را بیان می کند.
نوع حضور و پوشش و سخن گفتن بین محرم و نامحرم مسائلی در فقه مشخص شده است. در این مسأله جایگاه جنسیتی به عنوان ابزار در نظر گرفته نمی شود و کرامت انسانی آنها حفظ می شود. وقتی چنین اتفاقی افتاد وفاداری زوجین در خانه نیز بیشتر می شود و خیانت ها کم می شود و علاقه بین زن و شوهر به فرزندان نیز منتقل می شود.
سبک زندگی ایرانی اسلامی حقیقت و باطن تمدن نوین اسلامی است
سبک زندگی ایرانی اسلامی حقیقت و باطن تمدن نوین اسلامی را تشکیل می دهد. اربابان تمدن غرب زنان را به یک کالای تجاری مبدل کردند و آثار بد آن را می توان در جوامع غربی مشاهده کرد. در برخی از کشورهای غربی طبق آمارهایی که ارائه می شود بیش از نیمی از فرزندان حاصل ازدواج نیستند.
پرهیز از دوگانه سازی اقتصاد و حجاب
جامعه اسلامی جامعه ای است که در کنار پیگیری مسأله رفاه و امنیت به بحث امنیت روانی جامعه نیز می نگرد و از طرفی آزادی شهروندانش را نیز لحاظ می کند. در غرب نیز خط قرمز آزادی آن است که به آزادی دیگران خدشه وارد می کند.
وقتی یک فرد متشرع بر اساس فتوای مرجع خود نمی خواهد به زنانی که بی حجاب هستند نگاه کند و صحنه های گناه آلود را پیش چشم خوب نبیند، باید به این خواسته نیز احترام گذاشت و فضا را مطلوب تر کرد. علی رغم فعالیت هایی که انجام شده است باید فعالیت های فرهنگی بیشتری در این عرصه انجام شود.
دشمن برای ایجاد خطر برای عقبه فرهنگی ما حضوری فعال دارد. در این بین افرادی نیز هستند که نفوذ جریانی دارند. این مسأله فراتر از نفوذ موردی است. دشمنان با شکل خاصی زبان مخاطب را پیدا می کند و روی او تاثیر می گذارد.
در گذشته اروپاییان رو به استعمار آوردند و منابع آنها را از تصرف کردند. در دوره های بعدی نیز شکل استعمار خود را تغییر دادند و دست نشانده های خود را بر جوامع تحت اشراف مستقر می کردند که آن را استعمار نو می نامند. دقیقا مثل همان اتفاقی که در ایران رخ داد و خاندان پهلوی بر سر کار آمدند.
مقام معظم رهبری از نوع جدیدتری از استعمار به نام استعمار فرانو سخن به میان آوردند که منظور آن است که دشمن افرادی را به کشورهای خود می آورد و آنها را با سبک زندگی خود ممزوج می کند و سپس آنها در کشورهای خود می آمدند و مردم کشور خود متاثر می کردند و به دنبال آن بودند که کشورهای خود را از درون وابسته به غرب کنند.
مقام معظم رهبری به نفوذ جریانی نیز اشاره کردند که دشمن با القای سبک زندگی از طریق رسانه و فضای مجازی تلاش کردند که نظام ارزشی جوانان ما را تغییر دهند. مثلا در جریانات اغتشاشات شاهد بودیم که یک فردی چنین خشمی علیه مفهومی به نام ناموس داشت و چقدر مورد توجه قرار گرفت.
مراحل تغییر ماهیت رفتاری جوامع مذهبی از سوی غرب
در همین راستا که شاهد هستیم که دشمن چگونه سعی می کند که افرادی را به عنوان نمادهای تغییر ارزش مطرح کند و از این طریق جریان نفوذ خود برای از بین بردن ارزشها را به نفع خود مورد استفاده قرار دهد.
در نفوذ جریانی شاهد جاسوسان بی مزد و مواجب هستیم. در این حوزه نیازمند بروز رسانی قوانین هستیم. در سال ۱۴۰۱ و پس از آن جریانات شاهد بودیم که برخی می گفتند که مساله حجاب یک مسأله فرهنگی است. حال، مهم است که نهادهایی که آن زمان این مباحث را مطرح می کردند بیان کنند که در این دو سال چه کرده اند؟
چه شد که به لایحه عفاف و حجاب رسیدیم؟
پس از آن شاهد آماده شدن لایحه عفاف و حجاب و رفت و برگشت به مجلس و پژوهشکده های مختلف بودیم. در این بین قانونی نیز با تایید شورای نگهبان آماده شد که البته چند بار نیز مشمول اصلاحات شد و سپس به شورای عالی نظارت مجمع تشخیص رفت و آنجا نیز تایید شد.
نمایندگان مجلس نیز روی این قانون کار کردند و سپس این قانون به شورای نگهبان ارائه شد و سپس مجمع تشخیص به عنوان مرجعی که با سیاست های کلی آن را تراز می کند این قانون را تایید کرد.
به محض اینکه خبرهایی مبنی بر تایید و ابلاغ این قانون آمد شاهد آن بودیم برخی که شاهد کنش خاصی از آنها در حوزه حجاب نبودیم، شروع به انتقاد کردند.
منتقدان معمولا اشرافی به این لایحه ندارند
این قانون دارای ۴۰ صفحه و ۷۴ ماده است و در نهایت، به یک یا دو ماده اشاره می کنیم. گویا اصلا اشرافی به این قانون ندارند. در این بین برخی نظرات فقهی و حقوقی ارائه کردند و برخی نیز بعضی از موادها را خلاف برخی کنوانسیون های بین المللی دانستند.
متاسفانه برخی از افراد ممکن است اهل نماز شب هم باشند ولی بیان می کنند که باید مردم را رها کرد.
افراد منتقد باید با خود خلوت کنند که به این مسأله بیندیشند که آیا نباید دلسوز دین و انقلاب و کشور و این جوانان باشیم.
بیشترین جریمه هایی که در برخی بندهای این قانون وجود دارد متناسب با ایجاد عدالت در این مسأله است. یعنی قبلا بیان می کردند که چرا با آن جوان برخورد می کنید ولی با کسی که مروج این مسائل است و لباس های زننده تولید و توزیع می کند برخورد نمی کنند. در این قانون به شکل دقیقی به این مسأله پرداخته شده بود.
برخی بیان می کردند که چرا به سراغ بانک ها و ادارات نمی روید و آنها را سامان دهی نمی کنید؟ در فصل پنجم به شکل کاملی به این مسأله توجه شده است.
ماده ۳۷ این قانون در خصوص برخورد با کسانی است که با رسانه های بیگانه و دولت های بیگانه همکاری می کنند و علیه فرهنگ حجاب اقدام کنند. همچنین قوانینی در خصوص ترویج برهنگی یا تخلفات افراد شهره و تاثیرگذار و... .
همچنین درخصوص تعلیق جریمه ها نیز کاملا قوانین شفافی وجود دارد ولی در خصوص خانواده مسئولان بیان شده است که به این افراد تخفیف و تعلیقی داده نمی شود.
شرکت های حمل و نقل نیز در این قانون مشمول نظارت هایی در خصوص حجاب شده است.
حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر از جمله موادی است که در این قانون به خوبی بیان شده است. معمول نقدها مرتبط به فصل پنجم است که مشمول جرائم است.
قانونی شدن مسأله عفاف و حجاب نیازمند کنشگری در میدان جهاد تبیین است
اگر از نکات مثبت قانون به خوبی دفاع نشود و میدان جهاد تبیین خالی شود قطعا در این عرصه چالش هایی ایجاد می شود.
اگر نخبگان جامعه به میدان جهاد تبیین بیایند و از خوبی های قانون بگویند و حتی بیان کنند که نقاط ضعف قانون به خودی خود قابل حل است قطعا می توانیم مسیر این قانون را تسهیل کنیم.
حتی می توانیم روی اکثر مواد قانونی که مورد اتفاق است اشتراک کنیم و حتی روی آیین نامه های برخی موارد اختلافی سامان دهی مناسبی از سوی دولت انجام دهیم.
در غرب به کسی اجازه نمی دهند هرگونه که دلش می خواهد لباس بپوشد
حتی امروز در غرب نیست به کسی اجازه نمی دهند که هرگونه که دلش می خواهد لباس بپوشد. حتی در یکی از کشورهای غربی نیز افرادی که برای نشان دادن مخالفت با نظام اسلامی عریان شدند، دستگیر شدند.
اینکه گفته می شود که این قانون مردم را در مقابل مردم قرار می دهد نیز درست نیست. چون موارد مختلف این قانون، هوشمند سازی شود و تلاش دارد که جلوی این برخوردها گرفته شود.
فصل سوم این مسأله همان دغدغه منتقدین در خصوص مسأله فرهنگی است. در ماده ۷ این به وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد و ماده ۸ به وظایف صداوسیما اشاره شده است. همه این نهادها باید به این فرهنگ اصیل کمک رسان باشند. آموزش و پرورش و نهادهای دیگر همگی در این عرصه نقش آفرین هستند. در این عرصه نباید وقت را از بین برد. معاونت علمی و فناوری، وزارت کشور، حوزه های علمیه و... از دیگر نهادهای نقش آفرین در این قانون هستند. حدود ۸ مورد در خصوص وظایف حوزه های علمیه نیز در این قانون برشمرده شده است.
وزارت صمت برای حمایت از تولید کالاهای مرتبط به لباس و حجاب، وزارت راه در زمینه ترویج فرهنگ و سبک زیست ایرانی و اسلامی در ساختمان سازی، وزارت ارتباطات در زمینه تکمیل شبکه ملی اطلاعات و و نهادهای امنیتی کشور و... نیز در این قانون صاحب تکلیف هستند.
آیا قانون وضع شده تا جرائم آن به کمک دولت بیاید؟
برخی بیان می کنند که این قانون وضع شده است تا جرائم آن به کمک دولت بیاید تا کسری بودجه را تأمین کند ولی در ماده ۷۲ بیان شده است که منابع حاصله از جرائم این قانون به حساب خزانه داری ریخته می شود و باید این هزینه برای رفع آسیب های اجتماعی و ازدواج و مسکن جوانان و حل مشکلات خانواده هزینه شود.
در این دو سال مجموعه ای حاکمیت تجمیع شدند و این قانون را شکل دادند. در حال حاضر نباید غایب باشیم و باید کنشگری فعال داشته باشیم. نباید مردم احساس کنند که اجماعی از سوی نخبگان برای اجرا نشدن این قانون وجود دارد و نهاد حاکم به زور می خواهد این قانون را اجرا کند.
باید به مردم بگوییم که کسانی که این قانون را نوشتند همان افرادی هستند که در حوزه معیشت و اقتصاد و امور اجتماعی نیز در مجلس تلاش می کنند. پس اینگونه نیست که این افراد فقط به فکر این مسأله هستند و کاری به امورات دیگر ندارند.
تلاش رژیم پهلوی برای توسعه برهنگی در ایران
نسلی که جنایات رضاشاه و محمدرضا شاه پهلوی در زمینه هتک حرمت به فرهنگ عفاف و حجاب و همچنین تلاش جدی آنها برای توسعه فرهنگ برهنگی در ایران را دیده اند و حتی تلاش های فرهنگ غربی برای ایجاد فضای برهنگی را تجربه کرده اند دلسوزان واقعی هستند که با چشم باز و با تجربه با این جریان مخالف هستند و به دنبال حل این بحران ها هستند.
فرهنگ سنتی اروپا نیز کاملا با مسأله برهنگی در تضاد بوده است. اگر به فیلم های ده ها سال پیش اروپا و آمریکا بنگریم نوع پوشش آنها را می بینیم که کاملا با آنچه امروز وجود دارد در تعارض است. حتی ملکه انگلیس نیز عروس خاندان سلطنتی را به دلیل پوشیدن لباسی که سنگینی و وقار مد نظر آنها را نداشت مواخذه کردند.
معمول افرادی که بیشترین تذکرها را در خصوص بحث عفاف و حجاب مطرح می کنند بخشی از طبقه پایین اقتصادی جامعه هستند که با همه مشکلات اقتصادی دارند بیشترین دغدغه را در این حوزه دارند.
بسیاری از دغدغه مندان که وضع اقتصادی مناسبی هم ندارند امروز مسأله حجاب را به عنوان یک مشکل مهم و حیاتی می بینند و به همین دلیل به دنبال حفاظت و صیانت از فضای فرهنگی خانواده و جامعه هستند.
ارج گذاری بر مومنانی که دغدغه حجاب و امنیت و جامعه دارند از وظایف مهم فعالان فرهنگی و اجتماعی است.
مطالبه درست با روش درست باید تبلیغ و آموزش داده شود
برای فرهنگ سازی بستن کمربند، پلیس راهور از ابزار هنر و ظرفیت کودکان و نوجوانان با عنوان همیار پلیس استفاده کرد. ما نیز می توانیم از گروه های فعال در این حوزه استفاده کنیم.
قطعا همه ما با فقر و فساد و تبعیض مخالف هستیم ولی قطعا از عناصر مهم این حوزه، مسأله فرهنگ است. حوزه نباید در این عرصه غایب باشد. مقام معظم رهبری فرمودند که اگر کسی با تحول در حوزه مخالف باشد گویا با مسأله نشر دین در جامعه مشکل دارد.
انتهای پیام
نظر شما