به گزارش خبرگزاری حوزه، از جمله مهمترین طلایه داران عرصه جهاد تبیین در طول تاریخ اسلام و شیعه، عقیله بنی هاشم، حضرت زینب کبری(س) بوده اند کما این که در بیانات رهبر معظم انقلاب نیز بر همین نکته به طور خاص تأکید شده است.
نقش کلیدی حضرت زینب(س) در کلام رهبر معظم انقلاب
مقام معظم رهبری، آذرماه سال ۱۴۰۰ در دیدار جمعی از پرستاران و خانواده های شهدای عرصه سلامت کشور بیان می دارند: "وقتی [حضرت زینب] در مقابل مردم قرار میگیرد، آنجا جای اظهار اقتدار نیست، جای تنبیه است، جای تبیین است، جای سرزنش مردمی است که نمیدانند چه کار کردهاند و چه کار باید میکردند... بنده احتمال قوی میدهم یکی از عوامل مهمّ حرکت توّابین که بعد در کوفه سر بلند کردند و قیام کردند و آن حادثهی بزرگ را راه انداختند، همین فرمایش حضرت زینب و همین خطبهی حضرت زینب بود... جوری حرف میزند مثل اینکه امیرالمؤمنین دارد حرف میزند؛ جوری میایستد مثل اینکه پیغمبر در مقابل کفّار میایستد... این رفتاری که [حضرت زینب] در دوران اسارت کرد حقیقتاً شگفتآور است؛ عقیدهی من این است که روی جزءجزء این رفتار بایستی ما مطالعه کنیم، تأمّل کنیم، بنویسیم، بگوییم، اثر هنری تولید کنیم. "
معظم له همچنین ادامه می دهند:" نکتهی مهمّ در زندگی این بزرگوار که نشانهی تدبیر است، این است که این بزرگوار جهاد تبیین را، جهاد روایت را راه انداخت؛ نگذاشت و فرصت نداد که روایت دشمن از حادثه غلبه پیدا کند؛ کاری کرد که روایت او بر افکار عمومی غلبه پیدا کند. حالا تا امروز روایت زینب کبری از حادثهی عاشورا در تاریخ مانده، [امّا] در همان زمان هم تأثیر گذاشت در شام، در کوفه، در مجموعهی سالهای حکومت اموی و منتهی شد به ساقط شدن حکومت اموی. "
زینب کبری(س)؛ قهرمان جهاد تبیین
به تعبیر حجت الاسلام و المسلمین حامد کاشانی، حضرت زینب (س) را باید قهرمان جهاد تبیین توصیف کرد چه آن که جهاد تبیین یعنی برای اینکه حقیقت به دست عدهای برسد یک عده همه هستی خود را فدا میکنند و حضرت زینب (س) برای رساندن حقیقت کربلا به نسلهای بعدی همه هستی خود را فدا کرد.
این کارشناس مذهبی همچنین می افزاید: "بعد از شهادت سیدالشهدا(ع) و یاران آن حضرت، زینب کبری (س) با خطبههایی که در کاخ یزید و دیگر مکانها خواندند یزید و آل ابوسفیان را برای همیشه در تاریخ رسوا کرد و امروز میبینیم که نام حضرت زینب (س) و اهلبیت (ع) بر تارک تاریخ میدرخشد، ولی از دشمنان آنها جز بدنامی باقی نمانده است. "
بانوی شجاعی که مانع از تحریف عاشورا شد
دکتر مهدی اسلامی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه امام صادق(ع) معتقد است جهاد تبیینِ زینب کبری(س)، مانع از تحریف عاشورا در طول تاریخ شد.
وی در توضیح بیان خویش همچنین اظهار می دارد: اگر مجاهدت بی نظیر حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) در راستای تبیین حقایق کربلا و برملا کردن چهره خبیث دستگاه ظالم اُموی و یزیدی نبود، به تعبیر آن بیت معروف، کربلا در همان کربلا باقی می ماند و دیگر این چنین ماندگار و عالمگیر نمی شد. عقیله بنی هاشم(س)، پس از واقعه عاشورا با وجود آن که به ظاهر در اسارت دشمن بود، اما با شجاعت حیدری خود در خطبه هایی که در کوفه و شام قرائت فرمود، پرده از چهره مزورانه، دروغین و فاسد یزید و یزیدیان برداشت و مردم گمراه و یا بی اطلاع را با حقایق به خوبی آشنا نمود.
این مدرس دانشگاه همچنین با تأکید بر این نکته که اگر خود را محب و پیروی راه زینب کبری(س) می دانیم باید با اهتمام نسبت به جهاد تبیین، زینبی وار عمل کنیم، ادامه می دهد: حقیقتاً باید این بانوی بزرگوار را طلایه دار میدان بزرگ و حساس جهاد تبیین دانست، چه آن که بصیرت افزایی و آگاهی بخشی ایشان بود که زمینه شکل گیری قیام های مردمی بعد از واقعه عاشورا را فراهم آورد. ان شاءالله که همه ما با تأسی به سیره نورانی حضرت زینب(س) بتوانیم در معرکه روزگار کنونی و در آزمون جدی امروز، سربلند باشیم و با عمل به مطالبه مقام معظم رهبری در زمینه جهاد تبیین، بتوانیم به جبهه حق علیه جبهه باطل، به سهم و وُسع خود مدد و یاری برسانیم.
کربلا در کربلا می ماند اگر...
سیده فاطمه سیدمدلل کار، مدرس و پژوهشگر حوزه علمیه خواهران نیز این گونه به بیان نظرات خویش پرداخت: حقیقتاً اگر می بینیم که نهضت عاشورای حسینی، این چنین در قلب تاریخ، جاودانه مانده و بیش از هر نهضت و قیام دیگری، الهام بخش و تأثیرگذار است، بخش مهمی از آن به خاطر ایفای رسالت پیام رسانی کربلا از سوی حضرت عقیله بنی هاشم(س) است
وی همچنین می گوید: یکی از مهم ترین مأموریت های بی بی دوعالم پس از شهادت حضرت ثارالله(ع) این بود که نگذاشتند امویان در بحث تحریف عاشورا به اهداف شوم خود دست یابند و البته تأثیر حضرت زینب (س) در طول تاریخ در این باره کاملاً مشهود و ماندگار است. امروز هم اگر ما می خواهیم که در مقابل خط تحریف حقایق اسلام و مکتب اهل بیت(ع) ایستادگی کنیم، باید به سیره و روش زینب کبری(س) تأسی بجوییم و در این راه از سختی ها و فشارهای دشمنان و مصائب نهراسیم چرا که اگر در راه خدا و برای رضای خالق متعال گام برداریم و در این مسیر ثابت قدم باشیم، به تعبیر عقیله بنی هاشم(ع) چیزی جز زیبایی نمی بینیم.
تجلی بارز علم و دانش و تعهد
سیدمدلل کار ابراز می دارد: از مهمترین ویژگیهای شخصیتی حضرت زینب در مسیر جهاد تبیین به تعبیر رهبر عزیزمان، «دانا و خبیر و دارای معرفت والا» بودن آن حضرت است، چه آن که بی بی دوعالم با وجود اطلاع و آگاهی کامل از سرنوشتی که برای برادر بزرگوارش قرار بود واقع شود، گام در مسیر این جهاد گذاشتند و به خوبی به نقش خود در به اتمام رساندن این مأموریت الهی واقف بودند و لذا در همین زمینه بیان حضرت آقا بسیار پرمعناست آن جا که میفرمایند: "ارزش و اهمیت زینب کبری به معرفت و آگاهیاش بود؛ به این بود که میفهمید دارد چه کار میکند. "
وی همچنین با بیان این که از جمله ویژگی ها و شاخصه های بسیار مهم در رابطه با سیره و شخصیت حضرت زینب(س) آن هم به خصوص ناظر به عرصه جهاد تبیین، بهرهگیری از علم و دانش است، می افزاید: امام زین العابدین (ع) پس از خطبهای که عمه بزرگوارشان حضرت زینب (س) در مسجد کوفه بیان فرمودند خطاب به ایشان بیان داشتند: "عمه جان آرام باش و سکوت اختیار کن که تو بحمدالله دانشمندی بدون آموزگار و فهمیدهای بدون فهماننده هستی. "
گزارش از: سید محمدمهدی موسوی
نظر شما