خبرگزاری حوزه | امیرالمؤمنین علیه السلام در نهج البلاغه پیرامون ارزش و عملکرد تقوا اینگونه بیان می کنند:
«اعْلَمُوا عِبَادَ اللَّهِ أَنَّ التَّقْوَی دَارُ حِصْنٍ عَزِیزٍ .... أَلَا وَ بِالتَّقْوَی تُقْطَعُ حُمَةُ الْخَطَایَا.»۱
ترجمه:
«ای بندگان خدا بدانید که تقوا، دژی محکم و شکست ناپذیر است ... آگاه باشید با پرهیزکاری، ریشه های گناهان را می توان برید.»
شرح:
همان گونه که انسان برای پوشاندن بدن و عورت خود نیازمند لباس ظاهری است، برای پوشاندن زشتی های باطنی خویش نیز نیازمند لباسی است. لباس ظاهر، بدن را از سرما و آسیب های ظاهری حفظ می کند و می تواند مایه زینت ظاهری انسان باشد. باطن انسان نیز در معرض خطر است و همچنین نیازمند مزیّن شدن به صفات الهی است.
خداوند متعال این خطر را اینچنین به ما گوشزد نموده است:
«یَا بَنِی آدَمَ لَا یَفْتِنَنَّکُمُ الشَّیْطَانُ.»۲
ای فرزندان آدم! شیطان شما را نفریبد.
اگر چه ما شیطان را نمی بینیم، اما او به خوبی متوجه ماست. ریز و درشت اعمال ما را دائماً رصد می کند و همواره به دنبال فرصت و روزنه ای است برای نفوذ به وجود و روح انسان. چنانچه قرآن می فرماید:
«إِنَّهُ یَرَاکُمْ هُوَ وَقَبِیلُهُ مِنْ حَیْثُ لَا تَرَوْنَهُمْ.»۳
او (شیطان) و همکارانش شما را میبینند از جایی که شما آنها را نمیبینید.
از همین روست که فرمود:
«وَلِبَاسُ التَّقْوَی ذَلِکَ خَیْرٌ.»۴
لباس تقوا و پرهیزکاری بهتر است.
این مطلب حکایت از این دارد که خداوند متعال می خواهد انسان را در برابر شیطان - این دشمن قسمخورده - مسلّح به سلاحی کند که دیگر او و دار و دسته اش قدرت نفوذ به وجود انسان را نداشته باشند.
سلاحی که امیرالمؤمنین علیه السلام از آن به عنوان «دژی محکم و شکست ناپذیر» یاد می کند. سلاحی که می تواند ریشه همه گناهان - که باعث دوری انسان از خالق خویش می شوند - را بخشکاند.
پی نوشت ها:
۱. نهج البلاغه، خطبه ۱۵۷.
۲. سوره اعراف، آیه ۲۷.
۳. همان.
۴. همان، آیه ۲۶.
تهیه شده در سرویس علمی-فرهنگی خبرگزاری حوزه
نظر شما