جمعه ۱۲ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۲
نقد و بررسی روش‌های نوین برای اثبات اعجاز قرآن با استفاده از هوش مصنوعی

حوزه/ رویداد علمی پژوهشی با عنوان «قرآن‌پژوهی رایانشی»‌ با هدف آشنایی طلاب با هوشمندسازی علوم اسلامی و ارتقای کیفیت پژوهش‌های دینی، به ‌همت مرکز تحقیقات نورالرضا علیه‌السلام برگزار شد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، مرکز تحقیقات نورالرضا علیه‌السلام با همکاری ستاد راهبری فناوری‌های هوش مصنوعی حوزه‌های علمیه، مدیریت پژوهش و توسعه علمی حوزه علمیه خراسان و پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن»، اقدام به برگزاری رویداد علمی مهمی با عنوان «قرآن‌پژوهی رایانشی» با محوریت نقد و بررسی کتاب «باور به اعجاز قرآن؛ مبتنی بر کمی‌سازی گزاره‌های کلامی» نمود.

هدف از این رویداد، آشنایی طلاب با هوشمندسازی علوم اسلامی و تغییر زیست‌بوم حوزه علمیه در راستای کیفیت‌افزایی در این فضا بود.

در این رویداد علمی، اساتید برجسته‌ای از جمله «دکتر علیرضا طالب‌پور؛ عضو هیأت علمی و مؤسس پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن دانشگاه شهید بهشتی»، «حجت‌الاسلام‌والمسلمین حاج شیخ عبدالحمید واسطی؛ مدیر مدرسه علمیه و مرکز تحقیقات نورالرضا علیه‌السلام و عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی»، «دکتر محمدرضا قاسمی؛ دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه»، «دکتر مصطفی مرادی؛ عضو هیأت علمی و رئیس پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن دانشگاه شهید بهشتی» و «دکتر ابراهیم دانشی‌فر؛ عضو هیأت علمی دانشکده بین‌المللی امام رضا علیه‌السلام و مدیر مرکز فناوری اطلاعات آستان قدس رضوی»، به ایراد سخنرانی پرداختند.

مراسم با قرائت قرآن توسط حجت‌الاسلام شیخ احمد حاجی ابوالقاسم آغاز شد. سپس حجت‌الاسلام‌والمسلمین واسطی، ضمن خوش‌آمدگویی به اساتید مدعو، به شرح و تفصیل در خصوص موضوع اصلی رویداد پرداخت و به اهمیت «کمی‌سازی» و «منطق فازی» در تحلیل گزاره‌های قرآن اشاره کرد.

وی این روش را به عنوان ابزاری برای دقیق‌تر فهمیدن مفاهیم قرآن معرفی کرد و اظهار داشت: استفاده از عددگذاری، به فهم عمیق‌تر الفاظ و روابط بین آن‌ها کمک می‌کند.

در ادامه، دکتر محمدرضا قاسمی، دبیر رویداد، با تأکید بر اهمیت هوش مصنوعی در حوزه علمیه، به بیان وضعیت فعلی این فناوری در جهان اسلام پرداخت و اظهار داشت: اگر حوزه در هوش مصنوعی و پردازشگرهای هوشمند ورود نکند، دچار یک عقب‌ماندگی عجیبی می‌شود.

وی افزود: در غرب بیش از ۱۰۰ جلد کتاب درباره فلسفه و اخلاق هوش مصنوعی نوشته شده، اما ما هنوز در این زمینه کمبود داریم و این یک خلأ جدی است

سپس دکتر مصطفی مرادی، رئیس پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن دانشگاه شهید بهشتی، به معرفی کتاب «باور به اعجاز قرآن؛ مبتنی بر شیوه ای نوین در ارزیابی گزاره‌های کلامی» پرداخت و توضیح داد: این کتاب به نقد و بررسی معجزات قرآن و به‌ویژه اعجاز علمی آن پرداخته و به روش‌های مختلفی چون رویکرد تاریخی، کلامی، ذوقی و آماری به مسئله اعجاز قرآن نگاه کرده است.

مرادی با اشاره به مشکلات موجود در اثبات قطعی اعجاز قرآن، بر لزوم وجود یک روش جدید تأکید کرد که از آن طریق بتوان به‌طور دقیق‌تری اعجاز قرآن را اثبات کرد.

در ادامه دکتر علیرضا طالب‌پور، دانشیار هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و مؤسس پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن، با اشاره به ارائه روش نوینی که در کتاب خود به آن پرداخته است، گفت: بعضی انسان‌ها قطّاع بوده و زود به یقین می‌رسند، از طرفی برخی شکاک بوده و دیر به یقین می‌رسند. بنابراین باید مشخص کنیم که بحث ما سر اطمینان نوعی می‌باشد و شخصی نیست.

وی در توضیح ویژگی‌های این روش نوین گفت: این روش باید قابل اعمال بر همه متون باشد، کمّی باشد و از سلیقه افراد تأثیر نپذیرد، برون‌دینی باشد، متقن باشد و به هیچ‌وجه شبهه برانگیز نباشد، و امکان افزایش باور نسبت به اعجاز قرآن وجود داشته باشد.

طالب‌پور همچنین نحوه امتیازدهی به پارامترهای اصلی را بیان کرد و گفت: این پارامترها شامل «صراحت»، «صحت»، «اعتبار»، «سبقت» و «سندیت» هستند. برای هر یک از این پارامترها، حد آستانه‌ای (TRL) معین شده و امتیاز تجمیع پارامترها از طریق ضرب محاسبه می‌شود.

مؤسس پژوهشکده مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن، به آزمایش این روش در مدارس اشاره کرد و از افزایش دینداری دانش‌آموزان پس از استفاده از این روش خبر داد و گفت: در مرحله بعدی، این روش باید در تک‌سوره‌ها نیز پیاده‌سازی شود، چرا که تحدی قرآن تنها در یک سوره نبوده است.

وی همچنین به استفاده از حروف مقطعه به‌عنوان ابزاری برای اثبات عدم تحریف قرآن و اعجاز آن تأکید کرد.

طالب‌پور به اهمیت استفاده از ابزارهای جدید و هوش مصنوعی در پژوهش‌های دینی اشاره کرد و افزود: آشنایی با ابزارهای جدید کمک می‌کند تا ابتکار و نوآوری‌های زیادی در عرصه قرآن‌پژوهی صورت گیرد. حمایت‌های رهبری از کامپیوتری کردن منابع دینی و ساخت نرم‌افزارهای نور بسیار جدی است.

در ادامه این رویداد، جلسات گفت‌وگو و تبادل نظر بین فعالان این عرصه برگزار شد که منجر به گفت‌وگوهای بسیار مغتنمی گردید.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha