به گزارش خبرگزاری حوزه، در روز ششم از جشنواره فیلم فجر، چهار فیلم «کفایت مذاکرات» سهیل موفق، «پسر دلفینی ۲» محمد خیراندیش، «ناتور دشت» سید محمدرضا خردمندان و «مرد آرام» بهنوش صادقی شب گذشته ۱۶ بهمن روی پرده سینما رسانه در برج میلاد رفتند.
«کفایت مذاکرات»؛ مذمتی بر سقط جنین
«کفایت مذاکرات» فیلمی طنز است که حضورش در جشنواره فیلم فجر چندان قابل قبول نیست زیرا این دست تولیدات بیشتر برای گیشه تولید میشوند و حضورشان در یک رویداد سینمایی که تلاش دارد نگاهی هنرمندانه و اندیشمند به سینما داشته باشد توجیهی ندارد. فیلم داستان جوانی است که از ترکیه به کشور باز میگردد و نزد خواهر و خانواده خودش میرود. او که یک خلافکار خردپا است سعی دارد با دزدی کسب درآمد کند اما هر بار در این مسیر شکست میخورد.
پیرامون محتوا در این فیلم میتوان به یک نکته مثبت اشاره کرد. بیشتر داستان فیلم در خدمت طنز است اما پیام انتهایی فیلم که همان مذمت سقط جنین است قابل تقدیر بوده و میتوان به آن به نیکی نام برد. در این فیلم همانگونه که گفته شد به دلیل رویکرد طنز چندان پیرامون آموزههای اخلاقی نمیتوان بحث کرد هرچند شاید نکاتی هم در آن وجود داشته باشد.
درباره کارگردانی سهیل موفق باید گفت، این فیلم یک اثر کمدی ساده است که تنها برای گیشه تولید شده البته کارگردانی قابل قبول بوده و نویسنده نیز سعی کرده داستان جدید بیان کند. بازیهای فیلم یکی از نقاط قوت «کفایت مذاکرات» است؛ به ویژه هنرنمایی محسن کیایی، مهران غفوریان و رویا میرعلمی از جمله اتفاقات خوب این فیلم است. فیلم «کفایت مذاکرات» مطمئناً در گیشه موفق خواهد بود اما این اثر نمایشی نسبت به برخی تولیدات سخیف طنز، فرمی آبرومندانهتر دارد.
«پسر دلفینی ۲»؛ موفق همانند قسمت اول
در قسمت دوم بار دیگر پسر دلفینی جان اهالی جزیره را از دست یک هیولا نجات میدهد. در این قسمت نیز باز هم شاهد اتفاقات شیرین و آموزندهای در قالب یک کار انیمیشن هستیم. فیلم تلاش کرده کودک را بدون شعارهای رایج با فرهنگ بومی و ایرانی آشنا کند. در این میان برای رسیدن به خواستهاش هر آنچه در توان دارد برای خلق یک اثر درخور توجه عرضه میکند. در این فیلم سرگرم کننده بسیاری از آموزههای اخلاقی و دینی نظیر راستگویی، ایثار، فداکاری و... بخشی از قصه را شامل میشود.
داشتههای فنی پسر دلفینی نشان میدهد ما در حوزه انیمیشن دیگر همانند گذشته نیستیم بلکه به واقع رشد چشمگیری در این عرصه داشتهایم. انیمیشن امروز کشورمان به راحتی با محصولات خارجی همردیف است اگر هم میبینیم در برخی تولیدات خارجی کیفیت بهتری مشاهده میشود به واسطه امکاناتی است که در اختیار آنها است وگرنه با وجود انیماتورهای با تجربه در کشورمان، شاهد اتفاقهای خوبی در این عرصه هستیم.
پسر دلفینی و دیگر نیمیشنهایی که در ۱ و ۲ سال اخیر روی پرده رفتند تلاش داشتند موضوعات بومی و حتی قهرمانان این سرزمین را به مخاطب کودک به شکلی تاثیرگذار معرفی کنند. این درک جدیدی که به وجود آمده نویدبخش اتفاقات خوب در سینمای انیمیشن خواهد بود. انیمیشن اگر مورد حمایت جدی قرار گیرد مطمئناً خانوادهها به سینماها گرایش بیشتری نشان خواهند داد و وضعیت سینما به لحاظ اقتصادی نیز بهتر خواهد شد.
حضور صداپیشگان برجسته در این پروژه، نقطه قوت دیگری است که به جذابیت آن افزوده است. این انتخابها نه تنها در انتقال احساسات شخصیتها مؤثر بوده، بلکه به آنها جان بخشیده و باعث میشود تا تماشاگر ارتباط عاطفی بیشتری با داستان برقرار کند. صدای هر شخصیت با ویژگیهای فردیاش هماهنگ است و این امر به ویژه در انیمیشنهایی که در آنها شخصیتها در دنیای تخیلی قرار دارند، از اهمیت زیادی برخوردار است.
از منظر گرافیکی و تکنیکی، انیمیشن «پسر دلفینی ۲» همچنان در حال تکامل است. این اثر با وجود اینکه به طور قابل توجهی پیشرفت کرده، گاهی از لحاظ طراحی محیطی و شخصیتها در برخی از بخشها احساس تکرار میشود. این امر به ویژه در فضاهایی که نیاز به دقت بیشتر در جزئیات دارند، خود را نمایان میکند. با این حال، استفاده از رنگهای زنده و طراحیهای جذاب همچنان باعث میشود که فضای داستان زنده و پویا به نظر برسد.
«دشت ناتور»؛ فیلمی در مدح خانواده
فیلمنامه فیلم «ناتور دشت» با الهام از یک داستانی واقعی، توسط سید محمدرضا خردمندان و حمید اکبری خامنه به نگارش درآمده است. آنطور که مشخص است این فیلم، ربطی به «ناطور دشت» رمان معروف و محبوب سلینجر ندارد و تنها نام آن شباهت به این رمان دارد و داستان فیلم به یکی از اتفاقهای مهم اجتماعی ایران برمیگردد.
سیدمحمدرضا خرمندان پیش از این با فیلم «۲۱ روز بعد» در دوره سی و پنجم جشنواره نامزد بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد و حالا نویسنده و کارگردان این فیلم است و حضور دوباره در جشنواره فیلم فجر را تجربه میکند.
در خلاصه داستان این فیلم آمده؛ دختربچه در مزرعه در حال بازی کردن است، چند بار پدر را صدا میزند تا کاردستی اورا ببیند، اما پدر اعتنایی نمیکند و به کار خود ادامه میدهد. قصه از اینجا شروع میشود که پدر فراغت پیدا میکند و به سمت دخترک میآید اما او نیست، و «یسنا» گم شده است. کم کم همه روستا و با ویدیویی که یکی از اهالی در اینستاگرام میگذارد، آدمهای زیادی از اطراف روستا به کمک میآیند تا دخترک را پیدا کنند. مسأله اول روستا و آدمهایی که برای پیداکردن او میآیند، یسنا، دختر گمشده روستاست. در این لحظات، روستا مضطرب است، و بقیه قصه که فراز و نشیب و زیادی دارد و اتفاقاتی میافتد که بعضاً غیرقابل پیش بینی است.
«ناتور دشت» این پیام را میدهد که به دختران خود توجه کنید و دست آنها را از منبع عواطف خود و خانواده رها نکنید. در فرازی از فیلم، پدر دختر تاسف می خورد که چرا به او نگاه نکرده است. این جمله، جمله طلایی ناتور دشت است که اگر مادر یا پدر توجه خود را از فرزند خویش بردارند، معلوم نیست چه اتفاقی میافتد.
یکی از نکات قابل توجه فیلم «ناتور دشت» حضور بازیگران برجسته و شناختهشدهای چون هادی حجازیفر، میرسعید مولویان، شبنم قربانی، سعید آقاخانی، علی مصفا و بابک کریمی است. فیلمنامه این اثر سینمایی بسیار جذاب و گیرا است هر لحظه از فیلم پر از تعلیق است که تماشاگر را با هیجان فراوان با خود همراه میکند. در این فیلم به موضوع خانواده نگاهی ویژه میشود. مهمترین رکن در حقیقت خانواده و اهمیت آن است به ویژه فرزندان جایگاه ویژهای در این کار دارند.
موضوعات اخلاقی این فیلم بسیار تاثیرگذار است و برخی از هشدارها همچون پتک بر سر مخاطب کوبیده میشود. فیلم به تمام پدر مادرها یادآوری میکند که موظفند به نیازها و حرفهای بچهشان توجه کنند. فیلم «ناتور دشت« را میتوان یکی از آثار موفق جشنواره دانست. کارگردانی این اثر سینمایی برای فیلمسازش یک نمره بسیار خوب محسوب میشود.
«مرد آرام»؛ فیلمی در مدح وفاداری
فیلم سینمایی «مرد آرام«، ساخته بهنوش صادقی، یکی از قابل اعتنا آثار جشنواره چهل و سوم فیلم فجر است که به موضوعی حساس و انسانی پرداخته است. این فیلم درامی اجتماعی است که با تمرکز بر زندگی مهاجران افغان در ایران و مشکلات اجتماعی آنان، داستانی پر تنش و تأثیرگذار را به تصویر میکشد. «مرد آرام» دومین فیلم بلند بهنوش صادقی به عنوان کارگردان است و این بار با نگاهی متفاوت و عمیقتر به موضوعات اجتماعی پرداخته است. در این فیلم، صادقی، توانسته است با استفاده از ویژگیهای سینمایی خود، درام اجتماعیای بسازد که از نظر هنری و مفهومی پرمحتوا است
:مرد آرام» داستان زندگی نوبهار، زن افغان است که در ابتدای زندگی مشترک خود با مردی سالمند به نام زمان، درگیر مسائل عشق و تعصب میشود. نوبهار که در ابتدا در مسیر دشواری قرار دارد، با گذشت زمان و مواجهه با واقعیتهای جدید، تغییراتی در زندگی خود تجربه میکند. داستان فیلم حول محور این شخصیتها و تعارضهای درونی آنها میچرخد که نمایانگر چالشهای اجتماعی، عاطفی و اخلاقی است.
از دیگر نقاط قوت «مرد آرام» بازیهای قدرتمند و بهجا در آن است. مهدی هاشمی، بازیگر پیشکسوت سینما، در نقش مرد سالمند زمان به ایفای نقش پرداخته است و در کنار او، شمیلا شیرزاد، بازیگر افغان نیز بازی بسیار خوبی از خود ارائه میکند.
البته «مرد آرام»، فیلم گیشه نیست و مطمئناً فروشی در سالنهای سینما نخواهد داشت اما یک کار فرهنگی است که در آن موضوعات اخلاقی و دینی به شکل انسانی مورد توجه قرار گرفته است. پیام فیلم در دو واژه وفاداری و خانواده خلاصه میشود. «مرد آرام» به تماشاگر میگوید ایبندی به اصول اخلاقی و دینی میتواند در هر شرایطی خوشبختی زندگی ما را تضمین کند.
انتهای پیام
نظر شما