شنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۵۴
بررسی ظرفیت‌های فقه در الهیات و اخلاق شبیه‌سازی

حوزه/ استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان در نشست بررسی فقهی کاربردهای سلول های بنیادی به بررسی ظرفیت‌های فقه در الهیات و اخلاق شبیه‌سازی پرداخت و بر اهمیت توجه به اصول اخلاقی در تحقیقات سلول‌های بنیادی تاکید کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، نشست بررسی فقهی کاربرد سلول های بنیادی به همت موسسه علمی پژوهشی به سوی اجتهاد با مشارکت مرکز سلول بنیادی پرنیا در محل دانشکده پزشکی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

حجت الاسلام والمسلمین مجتبی الهی خراسانی، استاد دروس خارج حوزه علمیه خراسان در این نشست به موضوع ظرفیت های فقه در الهیات و اخلاق شبیه سازی پرداخت و با بیان این که چالش‌های مختلفی در حوزه سلول‌های بنیادی وجود دارد، گفت: یکی از این چالش‌ها، مسئله شخصیت و منشأ سلول‌های بنیادی است و اینکه آیا جنین انسان کامل است و حقوق کامل دارد؟ آیا تخریب رویان برای دسترسی به سلول های بنیادی مجاز است یا نه و اینکه نحوه کسب رضایت از اهداکنندگان و والدین و مالکیت سلول‌ها و محصولات نیز از مسائل مهم به شمار می‌روند.

استاد دروس خارج حوزه علمیه خراسان با اشاره به رویکرد فقه به موضوعات پزشکی از جمله شبیه سازی و سلول های بنیادی، تصریح کرد: رویکرد فقه به موضوعات پزشکی، به ویژه شبیه‌سازی و تحقیقات سلول‌های بنیادی، دارای ابعاد الهیاتی و معنوی است و این رویکرد شامل کرامت ذاتی انسان و جایگاه وی در نظام خلقت است و به اخلاق پزشکی و فناوری مرتبط می‌شود.

حجت الاسلام والمسلمین الهی خراسانی با بیان این که فقه به عنوان مبنای قانون‌گذاری در کشور، می‌تواند تأثیرگذار بر توسعه یا محدودسازی استفاده از سلول‌های بنیادی باشد، خاطر نشان کرد: امروزه بنیادهای الهیاتی را از کلام و فلسفه مطالبه می کنیم اما الهیات عملی در اختیارات فقه است و می بایست تبیین الهیاتی دقیقی درباره خلقت و مرزهای مجاز دخالت انسان صورت بگیرد.

وی در ادامه به ضرورت مداخلات قانونی و حقوقی فقه در حوزه پزشکی اشاره و عنوان کرد: به منظور کنترل هرگونه آسیب و یا چالش در این عرصه، باید کلیه مداخلات قانونی و حقوقی با رعایت چارچوب های خاص خود باشد و می بایست نسبت به اصول اخلاقی در تحقیقات سلول های بنیادی و تاثیرات آن بر جامعه و نسل های آینده اهتمام ویژه ای داشت.

حجت الاسلام والمسلمین الهی خراسانی همچنین بر اهمیت توجه به اصول اخلاقی در تحقیقات سلول‌های بنیادی و تأثیر آن بر جامعه و نسل‌های آینده تاکید و ضمن اشاره به ارتباط میان نظریات پزشکی و فقه، اظهار داشت: نظریات پزشکی باید با توجه به اصول فقهی و عرفی مورد بررسی قرار گیرند و این دو حوزه باید به یکدیگر مرتبط و در تعامل باشند.

استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان همچنین با اشاره به نقش دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه در ایجاد همکاری‌های علمی و اخلاقی در عرصه های علمی، بر ضرورت توجه به اصول اخلاقی در تحقیقات پزشکی تاکید کرد.

انتهای پیام 313/49

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha