به گزارش خبرگزاری حوزه، آیت الله مروی امروز در آیین اختتامیه یازدهمین جشنواره علامه حلی(ره) در مدرسه علمیه معصومیه قم گفت: رشد هر جامعه ای مرهون پژوهش است. زیربنای تولید علم نیز مرهون پژوهش است. حوزه های علمیه ما از گذشته های دور تا امروز تحقیقات پژوهشی بزرگی را در فنون مختلف علوم اسلامی به جهان عرضه نموده اند.
دوم شورای عالی حوزههای علمیه افزود: دانشمندان بزرگ در جهان کاملا تایید می کنند که تحقیقات علمای شیعه در رشته های تخصصی کم نظیر بلکه بی نظیر است.
آیت الله مروی اظهار کرد: دکتر عبدالرزاق احمد السنهوری پدر علم حقوق در جهان عرب است. ایشان در لیون فرانسه دو دکتری حقوق و علوم سیاسی را دریافت کرد. اندیشمندان و محققان لیون بیان کردند که از روزی که دانشگاه لیون تاسیس شده است، دکترایی به عمق علمی دکتر عبدالرزاق نوشته نشده است. ایشان مدون حقوق عمومی و اساسی چند کشور عربی است. ایشان برای تدوین حقوق مدنی عراق به بغداد فراخوانده شد. یکی از اساتید عراقی کتابی را به دکتر عبدالرزاق هدیه داد. ایشان در دانشگاه بغداد و در مراسم تجلیل از خود اعلام کرد که پدر علم حقوق در جهان من نیستم بلکه پدر علم حقوق در جهان عراق صاحب این کتاب یعنی کتاب متاجر از شیخ مرتضی انصاری است. اگر پیش از نوشتن نظریه العقد خودم کتاب مکاسب شیخ انصاری را می دیدم آراء من کاملا تغییر می کرد.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه بیان کرد: در علوم قرآنی، دکتر عبدالصبور شاهین محقق اول جهان عرب در عصر معاصر است. ایشان در یک بحث پیچیده ای نسبت به حجیت قرائات مباحثی را مطرح می کند. وی در این کتاب وقتی چالش های بحث را مطرح می کند و در اینجا نظرات آیت الله خویی را در تفسیر البیان بزرگترین نظر بیان می کند. وی تفسیر ایشان را خیرالبیان عنوان می کند.
وی ادامه داد: دکتر الشاطی در دانشگاه مصر دعا می کرد که حاضرم همه کتاب هایم را در آخرت با یک صفحه از نوشتار علامه طباطبایی عوض کنم.
دوم شورای عالی حوزههای علمیه افزود: امروز نیز با شناختی که از حوزه های علمیه دارم بیان می کنم که ظرفیت های تحقیقی و پژوهشی در حوزه های علمیه شیعه بسیار جالب توجه است.
آیت الله مروی اظهارکرد: امروز در کنار تحقیقات علمی مراجع حوزه علمیه قم که مایه افتخار است، مسئولان حوزه اعلام می کنند که ۶ هزار محقق برجسته در حوزه علمیه به شکل تخصصی در زمینه های مختلف علوم انسانی مشغول به تحقیق و پژوهش هستند.
وی بیان کرد: دو نکته محوری برای رشد پژوهشگران جوان باید مورد بررسی قرار گیرد. اول، الزامات بایستههای ضروری پژوهش و دوم احصای موانع رشد پژوهشی و رفع آنها.
وی ضمن توصیه های به پژوهشگران جوان، نقش ادبیات عرب در تکامل علوم حوزوی و ژرف اندیشی در این علوم ویژه دانست و گفت: در این زمینه و بدون تعارف در مراکز آموزشی و پژوهشی دارای ضعف هستیم.
وی افزود: از شاگردان آیت الله بروجردی(ره) نقل شده است که ایشان پس از نماز صبح تعقیبات نماز خواندند، یکی از طلاب از ایشان پرسید چه زمزمه می کنید که فرمودند که در حال مرور الفیه ابن مالک هستم.
آیت الله مروی اظهار کرد: مسیر تحقیق و پژوهش، مسیر بسیار سختی است. باید همت بلند را در این مسیر با خود همراه کنیم و از هیچ سختی دلسرد نشویم. نظم در آموختن و تلاش ویژه در مباحث علمی ما را به سمت صعود پیش می برد. امام سجاد (ع) از خداوند همت بلند طلب می کردند که برای همه ما درس آموز است. سلف صالح ما از بلند همتی به این مراتب رسیدند.
دبیر دوم شورای عالی حوزه های علمیه بیان کرد: استفاده صحیح از فناوری های جدید و پیشرفته از جمله هوش مصنوعی در حوزه تحقیق بسیار مهم است. در چشم انداز حوزه های علمیه که مصوب شورای عالی حوزه های علمیه است، استفاده از فناوری های روزآمد با حفظ سنت های سلف صالح کاملا قید شده است. در این حوزه باید آسیب شناسی دقیق نیز باید داشته باشیم.
وی گفت: اگر تحقیق علمی با تهذیب اخلاقی و درونی ممزوج شود نتیجه تحقیق ما اثر می دهد. اگر تهذیب با تحقیق عجین نشد، نمی توانیم با تغییر اصطلاحات سودی برای خود و جامعه برداریم. در این زمینه باید به شیوه سلف صالح توجه کنیم که همیشه اهل تهجد و توسل و زهد بودند.
انتهای پیام
نظر شما