علی عبدی، کارشناس مسائل فلسطین، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد، ضمن بررسی تأثیرات گسترده طوفان الاقصی بر بیداری نخبگانی و مردمی در جهان، به اهمیت جهاد روایت، نقش نخبگان و حوزویان، و راهکارهای مقابله با جنگ شناختی دشمن پرداخت.
سرمایهای بزرگ برای مقاومت و بیداری نخبگانی
عبدی در پاسخ به این پرسش که چگونه میتوان سرمایه بیداری جهانی پس از طوفان الاقصی را حفظ و گسترش داد، اظهار داشت: شریعتی جملهای دارد که میگوید هر انقلابی دو چهره دارد: خون و پیام. امروز ما در مرحلهای هستیم که مسئله خون بهخوبی درک شده، اما چالش اصلی، رساندن پیام است.
وی تصریح کرد: در دنیای امروز، این مفهوم در قالب روایت، جهاد تبیین و جهاد روایت تعریف میشود؛ مهمترین کار برای پاسداشت خون شهدای فلسطین و دستاوردهای طوفان الاقصی، تمرکز بر پیام و روایت این واقعه است.
وی با تأکید بر اینکه طوفان الاقصی یک بیداری جهانی به وجود آورده است، گفت: امروز نهتنها در جهان اسلام، بلکه در اروپا و آمریکا، استادان دانشگاهها، اندیشمندان و حتی مردم عادی نسبت به مسئله فلسطین بیدار شدهاند.
وی خاطرنشان کرد: در ایران اسلامی نیز شاهد افزایش سطح آگاهی و حساسیت مردم نسبت به این موضوع هستیم؛ اما مهمترین چالش این است که چگونه این بیداری را حفظ و گسترش دهیم و اجازه ندهیم با آتشبسهای مقطعی یا تبلیغات رسانهای دشمن، این موج فروکش کند.
جهاد روایت؛ مهمترین وظیفه نخبگان
این کارشناس مسائل فلسطین با اشاره به اهمیت جهاد روایت در جنگ شناختی، گفت: امروز در کنار جهاد نظامی، ما نیازمند جهاد روایت هستیم. رسانهها، دانشگاهیان، حوزویان و همه نخبگان باید در این عرصه فعال باشند؛ روایت درست از وقایع، مقابله با تحریف رسانههای غربی و ایجاد گفتمان صحیح، مهمترین ابزار ما در برابر جنگ شناختی دشمن است.
وی افزود: متأسفانه دستگاههای رسمی کشور، بهویژه رسانه ملی، هنوز حاضر نیستند از کلیشههای تکراری دست بکشند. رسانهها باید بهجای استفاده از ادبیات خشک و تبلیغاتی، به زبان مردم نزدیک شوند.
وی اضافه کرد: زمانی جهاد تبیین معنا دارد که فضایی برای نقد و بررسی واقعی فراهم شود. اما اگر این فضا نباشد، سخنان ما شکل تبلیغاتی به خود میگیرد و دیگر تأثیری بر مردم نخواهد داشت.
نقش نخبگان در جنگ شناختی
عبدی به نقش نخبگان در مقابله با توطئه هایی که دشمن در جنگ شناختی ایجاد میکند، پرداخت و اظهار داشت: ایران اسلامی امروز درگیر یک جنگ شناختی تمامعیار است؛ دشمن با استفاده از رسانهها، شبکههای اجتماعی و ابزارهای مختلف، در تلاش است افکار عمومی را مدیریت کند. در چنین شرایطی، نخبگان دانشگاهی، حوزویان و فعالان رسانهای وظیفه سنگینی بر عهده دارند.
وی ادامه داد: جنگ شناختی زمانی معنا دارد که ما مخاطب را در نظر بگیریم. متأسفانه در بسیاری از مواقع، ما بدون توجه به سؤالات و دغدغههای واقعی مردم، صرفاً در حال پاسخگویی به دشمن هستیم ؛ این در حالی است که بسیاری از سؤالات موجود در جامعه، ساخته و پرداخته دشمن نیست، بلکه پرسشهای طبیعی یک شهروند ایرانی است که باید به آن پاسخ داده شود.
لزوم پذیرش گفتگو و شنیدن انتقادات
این کارشناس مسائل فلسطین با انتقاد از نگاه تکبعدی برخی رسانهها، تأکید کرد: در جنگ شناختی، نباید صرفاً یکسویه صحبت کنیم. باید به انتقادات گوش دهیم، آنها را به رسمیت بشناسیم و به سؤالات واقعی مردم پاسخ دهیم.
وی تاکید کرد: اگر همه پرسشهای جامعه را به دشمن نسبت دهیم، اعتماد مردم را از دست خواهیم داد و دیگر کسی حاضر نخواهد شد روایت ما را بشنود.
وی خاطرنشان کرد: قطعاً بخش عمدهای از شبهات موجود در جامعه، نتیجه مهندسی افکار عمومی توسط دشمن است، اما این به آن معنا نیست که همه سؤالات، ساخته و پرداخته دشمن باشد؛ باید فضای گفتوگو و تبادل نظر ایجاد شود تا بتوانیم از دل این دیالوگ، به پاسخهای روشن و اقناعکننده برسیم.
نظر شما