چهارشنبه ۸ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۱
روحانیت در برابر تحجر و انفعال باید ایستادگی کند

حوزه/ استاد حوزه علمیه خراسان با بیان اینکه خطر نفوذ تحجر و انفعال در میان برخی جریان‌های فکری حوزه‌ جدی است، گفت: تنها با بصیرت‌افزایی، مسئولیت‌پذیری و پایبندی به ارزش‌های اصیل روحانیت می‌توان از این انحرافات جلوگیری و مسیر استکبارستیزی را استمرار بخشید.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حجت‌الاسلام فلاحتی در همایش منشور روحانیت که در محل سالن همایش‌های هتل آفتاب ولایت برگزار شد، به چالش‌های پیش‌روی روحانیت و طلاب جوان پرداخت و خطر گسترش تحجر نوین و انفعال در برخی از جریان‌های فکری حوزه را مورد نقد قرار داد.

وی با اشاره به شرایط پیچیده دنیای اسلام در مواجهه با عصر مدرن و استکبار جهانی، تصریح کرد: بسیاری از تحلیل‌های ساده‌انگارانه و عوام‌گرایانه در این زمینه نه‌تنها کارآمد نیستند، بلکه محیط فکری جامعه اسلامی را دچار نوعی انحراف ساختاری کرده‌اند.

این استاد حوزه علمیه خراسان درباره ماهیت این خطر بزرگ توضیح داد: هشدارهای امام خمینی(ره) علیه تحجر در منشور روحانیت ناظر بر تهدیدی عظیم است که نباید از دید طلاب و مسئولان حوزه‌ها پنهان بماند. امام‌ فرموده بودند که «روحانیت اصیل با قناعت، شجاعت، صبر، زهد، طلب علم، عدم وابستگی به قدرت‌ها و، مهم‌تر از همه، احساس مسئولیت در قبال توده‌ها زنده و محبوب باقی مانده است» لذا تصور ساده‌لوحانه‌ای است اگر گمان کنیم که استعمار، روحانیتی چنین باشکوه، عمیق و تاثیرگذار را نادیده می‌گیرد و از میان برداشتن آن را در دستور کار خود قرار نمی‌دهد.

تهاجم فکری به روحانیت از بستر تحجر و انفعال

حجت‌الاسلام فلاحتی در بخش دیگری از سخنان، با نگاهی انتقادی نسبت به تاریخ معاصر روحانیت، افزود: نفوذ اندیشه انفعال و بی‌مسئولیتیِ برخی افراد در میان روحانیت، بازتولید چهره‌هایی از تحجر است که پیش‌تر نیز در بزنگاه‌های تاریخی آسیب‌های جدی به انقلاب و مردم وارد کرده است. این جریان، که سابقه‌اش به دوران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی برمی‌گردد، گاه انفعال در برابر استبداد پهلوی را نشان شجاعت و عقلانیت می‌پنداشت و با استناد به شبهاتی چون شیعه بودن شاه، از همراهی با نهضت اسلامی خودداری می‌کرد.

وی افزود: پس از انقلاب نیز شعبه‌ای از همین تحجر تلاش کرد حرمت دفاع مقدس را با دستاویزی به نبود معصوم(ع) در راس فرماندهی جنگ خدشه‌دار کند و حتی در منابر به انحراف امام خمینی(ره) و شهید مطهری فتوا دهد.

حجت‌الاسلام فلاحتی ضمن توضیح درباره مصادیق معاصر این جریان‌ها، گفت: متاسفانه امروز، بخشی از این تفکر در برابر تقابل امت اسلامی با رژیم صهیونیستی و استکبار جهانی نیز منفعلانه عمل می‌کند و با دستاویز قرار دادن شعارهایی نظیر آسیب‌دیدن معیشت مردم یا هزینه‌دار بودن شعار مرگ بر آمریکا، سعی در کم‌رنگ جلوه‌دادن مبارزه با استکبار دارد. تلخی این ماجرا زمانی بیشتر می‌شود که به یاد آوریم برخی از این جریان‌ها دستاویزهای به‌ظاهر مذهبی، مانند شبهه پراکنی درباره عقاید مردم مظلوم فلسطین و ناصبی دانستن آنان، را ابزاری برای حمله به مقاومت اسلامی قرار داده‌اند. اتفاقی که جز خنجری از پشت به تبیین‌گران فرهنگ مقاومت اسلامی نیست و موجب شرمندگی ما در برابر مکتب غنی امام صادق(ع) شده است.

وی با اشاره به مناقشات اخیر در رابطه با عملیات «طوفان الاقصی »گفت: در میانه نبرد فکری که بر سر فهم درست و دقیق این عملیات بر جامعه حاکم بود، مشاهده کردیم که عده‌ای با تکرار همان تحجر دیرینه، تصمیمات استراتژیک فرماندهی مقاومت را به ماجراجویی تعبیر کردند و آن را در خلاف منافع شیعه عنوان نمودند. مفاهیمی که تداعی‌گر همان شیوه‌های منفعلانه گذشته است، این‌بار در لباس تحلیل روشنفکرانه، در منابر و سخنرانی‌ها بازتاب یافت.

لزوم آگاهی‌بخشی طلاب جوان و نقش کلیدی مسئولیت‌پذیری

وی با فراخوان طلاب جوان به بیداری و تعهد نسبت به رسالت خود، تاکید کرد: وظیفه امروز ما ایستادگی، تبیین و آگاهی‌بخشی است؛ زیرا تنها با روشن کردن افکار و پالایش جریان‌های فکری می‌توان طلاب جوان را از مهلکه مارهایی خوش‌خط‌وخالی که به زهر خطرناک تحجر آغشته‌اند، رهانید. این مسئولیت تنها در پرتو تعهد به اهداف مکتب جعفری و بصیرت نسبت به ابزارهای نفوذ فکری دشمن میسر خواهد بود.

مدرس حوزه علمیه خراسان با بیان اینکه روحانیت در پیچیده‌ترین شکل تاریخی خود در مواجهه با استکبار جهانی قرار دارد، تصریح کرد: روحانیون باید همچنان پیش‌قراول مردم، ظلم‌ستیز و استکبارستیز باقی بمانند و در عین حال، از نفوذ تحجر در میان خود جلوگیری کنند. در غیر این‌صورت، به گفته امام خمینی(ره)، سرمایه بی‌بدیل قناعت، شجاعت، زهد و عدم وابستگی خود را از دست خواهند داد و این است همان چیزی که استعمارگران در کمین آن هستند.

حجت‌الاسلام فلاحتی اظهار امیدواری کرد: روحانیت بار دیگر به رسالت خطیر خود در هدایت جامعه عمل کند و از مسئولان حوزه‌های علمیه خواست تا برای تربیت طلابی متعهد، آگاه و مسئولیت‌پذیر تدابیر جدی اتخاذ کنند.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha