حجتالاسلام والمسلمین نوایی، استاد سطوح عالی حوزه علمیه خراسان، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد، ضمن تبریک حلول ماه مبارک رمضان در تشریح دعای روز اول این ماه گفت: در روز اول ماه مبارک رمضان، ما روزهداران از خداوند متعال پنج خواسته و تقاضا داریم که دعای این روز به زیبایی به آنها اشاره میکند.
وی با بیان اینکه خواسته اول این است که از خدا بخواهیم، «اللهم اجعل صیامی فیه صیام الصائمین؛ خدایا روزه من را جزو روزهداری واقعی و حقیقی قرار ده» بیان داشت: اینکه چرا چنین خواستهای داریم، به این دلیل است که روزهداران نیز بر سه دسته قرار میگیرند. دسته اول، تنها دهانشان را از خوردن و آشامیدن بستهاند، اما زبانشان همچنان به غیبت آلوده است، دروغ گفته میشود، تهمت زده میشود و گناهان زبانی دیگر نیز از آنها صادر میشود. این نوع روزه، روزهای صرفاً ظاهری است و گوهر معنوی ندارد.
وی ادامه داد: نوع دوم روزه، بالاتر از این است. در این نوع از روزه، روزهدار علاوه بر امتناع از خوردن غذا، زبان، چشم و تمام اعضای بدن، خود را نیز از گناه حفظ میکند. چنین فردی دروغ نمیگوید، غیبت نمیکند، چشمچرانی نمیکند و خود را از خطاهای گوناگون برحذر نگاه میدارد. اما روزه نوع سوم، روزه حقیقی است؛ روزهای که کاملاً برای خدا و در جهت تقرب الهی انجام میشود. فرد در این حالت نه چیزی میخورد، نه مرتکب گناهی میشود و نه حتی به چیزی غیر از خدا فکر میکند. در این نوع روزه، فرد کاملاً خالصانه و برای خدا عبادت میکند و این همان روزهای است که از خداوند در روز اول ماه مبارک رمضان طلب میکنیم. بنابراین، اولین خواسته ما از خدای متعال، این است که خدایا، روزه ما را اینگونه قرار دهی؛ روزهای حقیقی، روزهای که به معنای واقعی کلمه، روزهداری برای تقرب به درگاه تو باشد.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه خراسان پبرامون دومین خواسته دعای روز اول ماه رمضان گفت: دومین خواسته این است که «و قیامی فیه قیام القائمین؛ یعنی خدایا، قیام من را در این روز، همانند قیام کنندگان حقیقی قرار بده.» در قرآن کریم، آیاتی وجود دارد که بر اقامه نماز تأکید میکند. بهعنوان نمونه، در آیه «وَأَقِیمُواْ ٱلصَّلَوٰةَ وءَاتُواْ ٱلزَّکَوٰةَ»، خداوند امر میکند که نماز را اقامه کنید. اما اقامه نماز نیز میتواند سطوح و شرایط گوناگونی داشته باشد. بسیاری هستند که فقط ظاهر نماز را انجام میدهند؛ رکوع و سجود میکنند، اما قلبشان با خدا نیست و اعمالشان انسجامی با روح نماز ندارد.
حجتالاسلام والمسلمین نوایی افزود: بنابراین، ما در این دعای زیبا از خداوند میخواهیم که ما را در گروه اقامهکنندگان واقعی نماز قرار دهد. نماز یک ظاهر نیست، بلکه یک ارتباط حقیقی و خالصانه با خداوند است که پیامبر اکرم(صلیاللهعلیهوآله) و امام علی(علیهالسلام) در طول زندگی خود بهصورت کامل به آن ملتزم بودند.، ما از خداوند طلب میکنیم که نمازی چنین شایسته نصیب ما گردد.
خواب غفلت؛ خطری بزرگ برای انسان
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به سومین خواسته دعای روز اول ماه رمضان یعنی «و نبهنی فیه عن نوم الغافلین» اشاره کرد و گفت: ما گاهی در تمام طول زندگی خود در خواب غفلت به سر میبریم. این خواب غفلت، خطری جدی و بزرگ برای انسان است. اینکه انسان از موقعیتها و فرصتهای الهی غفلت کند و خود را در دنیای روزمره مشغول کرده و ارزشهای واقعی را فراموش کند، بهمراتب خطرناکتر از خواب جسمی است. بنابراین، از خداوند در این روز میخواهیم که ما را از این خواب غفلت بیدار کند؛ چشمان روح ما را باز کند تا حقیقت زندگی و رحمت الهی را ببینیم و درک کنیم.
درخواست عفو و پوشش گناهان
حجتالاسلام والمسلمین نوایی در ادامه به چهارمین خواسته دعای روز اول اشاره کرد و گفت: خواسته چهارم، این است که «و اعف عنی یا عافیا عن المجرمین؛ خدایا، گناه مرا ببخش» انسان در زندگی خود خطاهای بسیاری مرتکب میشود و تنها کسی که قدرت بخشش تمامی این خطاها را دارد، خداوند متعال است. ما از این بخشش الهی در این روز بزرگ طلب میکنیم. در واقع، هدف از عبادات ما در این ماه آن است که با توبه از گذشته، مسیر آینده خود را به سوی خداوند ترسیم کنیم.
وی افزود: بنابراین، زمانی که از خداوند عفو میخواهیم، و به او میگوییم: «و اعف عنی یا عافیا» به این معناست که خدایا، مرا ببخش و از تمام گناهان و خطاهای من در بگذر.
حجتالاسلام والمسلمین نوایی با تأکید بر اهمیت معنوی ماه رمضان و فرصت بخشش و خودسازی در این ماه پربرکت، تصریح کرد: این ماه، فرصتی بینظیر برای انسان است تا بتواند از لحاظ معنوی به سمت رشد و تقرب الهی حرکت کند. دعای روز اول ماه مبارک رمضان به زیبایی به نیازهای اساسی انسان اشاره میکند و به ما یادآوری میکند که باید نه تنها جسم خود را، بلکه تمام وجودمان را در این ماه متحول کنیم. خداوند متعال درهای رحمت خود را در این ماه به روی تمامی بندگان باز کرده و این ما هستیم که باید از این رحمت بیکران بهرهمند شویم.
وی سخنان خود را با دعای خیر برای تمامی روزهداران به پایان رساند و گفت: از خداوند متعال میخواهم که در این ماه عزیز، تمام دعاهای شما را مستجاب کند و گناهان ما را ببخشد.
نظر شما