جمعه ۱ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۸
قرآن؛ معلم اخلاق و راهنمای زندگی است

حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد گفت: قرآن کریم بهترین معلم اخلاق است و با بیان دقیق تأثیرات اعمال انسان در دنیا و آخرت، راه درست زندگی را به ما نشان می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد در جلسه درس اخلاق ماه رمضان دفتر مقام معظم رهبری که شامگاه پنجشنبه در حسینیه امام خمینی(ره) قم برگزار شد، به بیان مباحثی پیرامون اهمیت پایبندی به دین و تأثیر اعمال انسان در دنیا و آخرت پرداخت و با اشاره به آیه «بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَیْکَ» اظهار کرد: اگر امت اسلام به دین غدیر پایبند می‌ماندند و امر پیامبر(ص) را اجرا می‌کردند، امروز شاهد این گرفتاری‌ها نبودیم. ائمه‌ی ما در ذیل این آیات تأکید کرده‌اند که عمل نکردن به دستورات الهی، عامل سقوط امت‌هاست.

قرآن کتاب هدایت و الگو برای امت اسلام

وی با اشاره به تاریخ انبیا افزود: قرآن کتاب هدایت و الگو برای امت اسلام است. حتی در داستان حضرت موسی(ع) و هارون(ع) می‌بینیم که عمل نکردن به دستورات الهی، امت را به گوساله‌پرستی کشاند. این روایات تاریخی در قرآن بیان شده‌اند تا برای ما درس‌هایی عبرت‌آموز باشند.

تقوا عامل افزایش روزی و بی‌تقوایی عامل نقصان عمر

وی با تأکید بر تأثیر اعمال انسان بر دنیا و آخرت، گفت: تقوا عامل افزایش روزی و بی‌تقوایی عامل نقصان عمر است. احسان به پدر و مادر و بزرگان، باعث افزایش عمر می‌شود، در حالی که بی‌اعتنایی به آن‌ها، نقصان عمر را به دنبال دارد. این مفاهیم در آیات و روایات به وضوح بیان شده‌اند.

تأثیر اعمال انسان بر دنیا و آخرت، از برکت تا فساد در زمین

حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد با اشاره به آیه ۴۱ سوره روم، افزود: فساد در زمین و دریا به دلیل اعمال انسان‌هاست. خداوند رزاق است، اما اعمال نادرست انسان‌ها باعث کم‌شدن روزی و بروز مشکلات معیشتی می‌شود. این آیات نشان می‌دهند که اعمال ما نه تنها بر خودمان، بلکه بر طبیعت اطرافمان نیز تأثیر می‌گذارد.

تجسم اعمال در قیامت، هر عمل کوچک در پیشگاه الهی حاضر می‌شود

وی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع تجسم اعمال در قیامت اشاره کرد و گفت: در قیامت، هر عمل کوچک و بزرگی به صورت مجسم حاضر می‌شود. قرآن می‌فرماید: «یَوْمَ تَجِدُ کُلُّ نَفْسٍ مَا عَمِلَتْ مِنْ خَیْرٍ مُحْضَرًا». این تجسم اعمال، باعث می‌شود که انسان از اعمال زشت خود به شدت پشیمان شود و آرزو کند که ای کاش بین او و آن اعمال فاصله‌ای بسیار زیاد وجود داشت.

توجه به قیامت، کلید اخلاق دینی و قرآنی

حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد با تأکید بر اهمیت توجه به معاد، گفت: معاد انسان‌ساز است. توجه به قیامت، کلید اخلاق دینی و قرآنی است. قرآن در سرتاسر خود به معاد اشاره کرده و این نشان‌دهنده‌ی اهمیت این موضوع است. اگر انسان به معاد باور داشته باشد، اعمال خود را به گونه‌ای تنظیم می‌کند که در قیامت شرمنده‌ی اعمال خود نشود.

وی در ادامه با اشاره به اینکه قرآن کریم در سه عرصه اصلی به تربیت و تهذیب نفس انسان می‌پردازد گفت: اعمال انسان‌ها نقش اساسی در ساختار وجودی فرد ایفا می‌کنند.

اعمال انسان؛ موجودی زنده که سرنوشت فرد را می‌سازد

این استاد حوزه علمیه با اشاره به اهمیت اعمال انسان، بیان کرد: هر عملی که از انسان سر می‌زند، چه خوب و چه بد، مانند یک موجود زنده است که پس از صدور، تأثیرات خود را بر جای می‌گذارد. اعمال انسان نه تنها در دنیا، بلکه در قیامت نیز به صورت مجسم حاضر می‌شوند و سرنوشت فرد را رقم می‌زنند.

وی افزود: اعمال نیک و بد انسان، پیش از آن‌ که به دیگران برسد، به خود فرد باز می‌گردد. به عنوان مثال، انفاق در راه خدا، پیش از آن‌ که به نیازمندان برسد، شخص انفاق‌ کننده را به مقامات بالاتر می‌رساند و روح او را تلطیف می‌کند.

معاد؛ بازگشت اعمال به صورت موجودی زنده در قیامت

این استاد حوزه با اشاره به آیات قرآن، توضیح داد: در قیامت، اعمال انسان به صورت موجودی زنده و مجسم حاضر می‌شوند. قرآن کریم می‌فرماید: "یوم تجد کل نفس ما عملت من خیر محضراً"، یعنی هر کس اعمال خوب و بد خود را به صورت عینی مشاهده خواهد کرد.

وی ادامه داد: اعمال انسان نه تنها در دنیا، بلکه در آخرت نیز تأثیرات عمیقی دارند. حتی کوچک‌ترین اعمال، مانند ذره‌ای خردل، در قیامت حاضر می‌شوند و حساب و کتاب دقیقی برای آن‌ها انجام می‌گیرد.

نگاهی به آیات قرآن درباره انفاق و گنج‌اندوزی

حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد در بخش دیگری از سخنان خود به آیات قرآن درباره انفاق و گنج‌اندوزی اشاره کرد و گفت: قرآن کریم می‌فرماید: "والذین یکنزون الذهب والفضه ولا ینفقونها فی سبیل الله فبشرهم بعذاب الیم"، یعنی کسانی که طلا و نقره را گنج‌اندوزی می‌کنند و در راه خدا انفاق نمی‌کنند، به عذابی دردناک دچار خواهند شد.

وی افزود: در قیامت، نه تنها شخص گنج‌اندوز، بلکه خود گنج‌ها نیز به صورت مجسم حاضر می‌شوند و به عنوان شاهد اعمال انسان، در محکمه الهی حاضر خواهند شد.

قرآن؛ معلم اخلاق و راهنمای زندگی

حجت‌الاسلام والمسلمین رستم‌نژاد در پایان سخنان خود تأکید کرد: قرآن کریم بهترین معلم اخلاق است و با بیان دقیق تأثیرات اعمال انسان در دنیا و آخرت، راه درست زندگی را به ما نشان می‌دهد. اگر انسان به این آموزه‌ها توجه کند، می‌تواند سرنوشت خود را به بهترین شکل ممکن بسازد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha