جمعه ۱۵ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۲
یادداشت | وجوب آموختن «علم ساختن بمب اتم»

حوزه/ شهید مطهری با اشاره به آیه ۶۰ سوره انفال «وَأَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ ...» که بر وجوب آماده‌سازی نیرو برای مقابله با دشمنان دلالت می‌کند، می‌گوید: «زمانی بود که‌ چهار تا آهنگر می‌توانستند آن وسائل نیرو را با همان معلومات تجربی زمان‌ خودشان تهیه کنند، ولی یک زمان دیگر انجام این وظیفه معلومات بسیاری‌ می‌خواهد، علم ساختن بمب اتمی هم لازم است، پس برای آنکه آن وظیفه‌ انجام داده شود واجب است که این [مبحث] هم خوانده شود.»

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین احمدحسین شریفی، رئیس دانشگاه قم در مطلبی در صفحه شخصی خود با عنوان «اسلام و وجوب آموختن «علم ساختن بمب اتم» نوشت:

شهید مطهری رضوان الله تعالی علیه در کتاب «اسلام و مقتضیات زمان» جلد یک، ص۷۰ به بعد در مبحثی تحت عنوان «آیا اجتهاد نسبی است؟» می‌گوید:

نیازهای بشر دوگونه‌اند: نیازهای ثابت و نیازهای متغیر. در اسلام برای نیازهای ثابت، احکام و قوانینی ثابت، و برای نیازهای متغیر نیز احکام و قوانینی متغیر وضع شده است. البته احکام و قوانین متغیر نیز به گونه‌ای است که پشتوانه‌ای از قوانین ثابت اسلامی دارد. یعنی روح آنها یک قانون ثابت است.

به عنوان مثال، قانون ثابت اسلام این است که «طلب العلم فریضة علی کل مسلم». معلوم است که «العلم» مقید یا محدود به علم خاصی نشده است. در عین حال، واجبات یا وظایفی داریم که عمل به آنها متوقف بر تحصیل علم یا علوم خاصی است. مثلاً برای تأمین سلامتی نیازمند تحصیل علم طب هستیم، اما چه حدی از علم طب را باید بیاموزیم؟ آیا آموختن کتاب «تحفه حکیم» یا «قانون بوعلی» برای همه زمان‌ها و درمان همه بیماری‌ها کفایت می‌کند؟ معلوم است که جواب منفی است. میزان واجب و مورد نیاز از دانش طب را زمان و نیازهای زمان مشخص می‌کند.

شهید مطهری سپس با اشاره به آیه ۶۰ سوره انفال «وَأَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ ...» که بر وجوب آماده‌سازی نیرو برای مقابله با دشمنان دلالت می‌کند، می‌گوید:

«زمانی بود که‌ چهار تا آهنگر می‌توانستند آن وسائل نیرو را با همان معلومات تجربی زمان‌ خودشان تهیه کنند، ولی یک زمان دیگر انجام این وظیفه معلومات بسیاری‌ می‌خواهد، علم

ساختن بمب اتمی هم لازم است، پس برای آنکه آن وظیفه‌ انجام داده شود واجب است که این [مبحث] هم خوانده شود.»

سپس در پاسخ به این شبهه که پیامبر اکرم(ص) هرگز به صراحت نگفته است «ایها الناس! بروید اتم‌شناسی یاد بگیرید» می‌گوید:

«پیغمبر چنین چیزی نگفته، لازم هم نبوده بگوید ولی پیغمبر چیزی‌ گفته که اگر بخواهیم به آن عمل کنیم، باید این مقدمه را هم انجام بدهیم‌، چون روح این حکم آن است.»

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha