یکشنبه ۱۷ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۷:۳۸
چرا مسلمانان با هم اختلاف دارند؟

حوزه/ اختلافات بین مسلمانان یکی از دردناک‌ترین واقعیت‌های جهان اسلام است. این اختلافات، که برخلاف دستورات الهی و پیامبر (ص) شکل گرفته‌اند، ریشه در عوامل متعددی دارند. تعصبات قبیله‌ای، عدم فهم دقیق مفاهیم دینی، منع تدوین و نقل حدیث، توطئه‌های دستگاه‌های حکومتی، و وجود منافقان از جمله این عوامل هستند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، چرا مسلمانان علی‌رغم پیروی از دین واحد، با اختلافات فراوانی مواجه‌اند؟ ریشه این مسأله را می‌توان در عوامل گوناگونی از جمله تعصبات قبیله‌ای، برداشت‌های نادرست از دین و توطئه‌های سیاسی جستجو کرد.

سؤال:

چرا مسلمانان با هم اختلاف دارند مگر آنان از دین واحد تبعیّت نمی‌کنند؟

پاسخ:

بی‌گمان، یکی از دردناک‌ترین جریانات و واقعیات انکار ناپذیر اسلام، پیدایش اختلافات و تفرقه‌هاست که علی‌رغم منع خدا و پیامبر گرامی‌ اسلام[۱] بین جوامع و اقوام مسلمین وجود دارد. این اختلافات و تفرقه‌ها، گاهی به شکل نحله‌های سیاسی، فرقه‌های مذهبی، واکنش‌های اجتماعی، جنگ‌ها و خون‌ریزی‌های داخلی، بروز پیدا کرده است. رسول مکرم اسلام ـ صلی الله علیه و آله ـ و به تبع آن ائمه اطهار ـ علیهم السّلام ـ تلاش می‌کردند که اتحاد و یکپارچگی مسلمانان حفظ شود و هیچ‌گونه اختلاف و فتنه‌ای بین مسلمین اتفاق نیفتد، حتی ائمه اطهار، در این راه، علی‌رغم نص صریح بر حق امامت ایشان، به خاطر مصلحت و تفرقه نیفتادن بین مسلمانان، از حق مسلم خود چشم‌پوشی کرده و خانه‌نشین شدند با این حال، در بین جوامع و اقوام مسلمین، عوامل، زمینه‌ها و بسترهایی بودند که وجود تفرقه و اختلاف را به طور طبیعی فراهم آورد.

متفکران و دانشمندان اسلام در تحلیل و بررسی اختلافات، عوامل و زمینه‌های زیادی را برای اختلاف در میان مسلمانان ذکر کرده‌اند که ما به بعضی از آنها اشاره می‌کنیم.

۱. تعصبات قبیله‌ای و گرایش‌های حزبی، چنانچه سایر قبایل قریش همیشه به خاطر رقابت و حسادت قبیله‌ای با قبیلة بنی‌هاشم به خاطر وجود حضرت محمد ـ صلی الله علیه و آله ـ با آن، دشمنی کرده و سعی می‌کردند آنها را تضعیف کنند.

۲. عدم فهم دقیق مفاهیم و حقایق دینی از سوی بعضی از مسلمانان، که این خودش باز، دلایل و عوامل زیادی دارد از جمله، مسلمان شدن سریع و غافل‌گیرانه و بدون برنامه اقوام و قبیله‌های عرب و ملل گوناگون با فرهنگ‌های مختلف، در اثر فتوحات و گسترش اسلام. چنانچه رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله ـ در حدیثی از گروهی سخن می‌گوید: که قرآن می‌خوانند، اما در فهم دین، آنچنان به خطا می‌روند که تیر از کمان.[۲]

۳. منع تدوین و نقل حدیث از سوی خلیفه اول، دوم و سوم،[۳] که آثار سوء زیادی داشت از جمله: الف. از بین رفتن بخش عظیمی از احادیث؛ ب. وضع و جعل احادیث؛ ج. اختلاف حدیث؛ زیرا هنگامی‌که اعتماد بر حافظه باشد، بدیهی است که خصوصیات الفاظ گاه از ذهن غائب گردد. د. تشکیک در سنت؛ ه. کنار زدن اهل بیت و تبعات سوء دیگری که در جامعه مسلمین به دنبال داشت.

۴. توطئه‌ دستگاه‌های حکومتی در جهت دامن‌زدن به اختلافات فکری و مشغول کردن مردم به مسائل غیر مهم و بهره‌برداری سیاسی از آن و در حقیقت حکام جور، از سه عامل تطمیع، تهدید و تبلیغ در جهت دامن‌زدن به اختلافات و دور کردن مردم از اسلام واقعی و زمینه‌سازی برای حکومت خود استفاده می‌کردند.

۵. وجود منافقان در بین مسلمانان که به خاطر منافع متعدد خود به ظاهر اسلام آوردند، ولی در باطن و خلوت خود بر علیه اسلام و مسلمین توطئه می‌کردند.[۴]

مواردی که ذکر شد، متأسفانه بستری شد برای اختلاف مسلمانان بعد از رحلت رسول مکرم ـ صلی الله علیه و آله ـ و به وجود آمدن فرقه‌های مختلف، ولی بی‌گمان تنها وظیفه و مسئولیتی که برگردن مسلمانان در عصر ما هست این است که با اتکاء به توحید و کتاب و سنت و اشتراکات فراوانی که در جهان اسلام می‌باشد وحدت و همدلی خود را بیشتر کرده خود و جهان اسلام را در مقابل دشمنان آن تقویت کنند.

معرفی منابع برای مطالعه بیشتر:

۱. شبهای پیشاور، سلطان الواعظین شیرازی.
۲. نقش ائمه در احیاء دین، علامه سیدمرتضی عسکری.
۳. مناقب خوارزمی، خطیب خوارزمی، ترجمه سید ابوالحسن حقیقی.

پی نوشت ها:

[۱] . انعام/۱۵۲ ، آل عمران/۱۰۳، حجرات/۱۰، انفال/۶۳؛ جزری، ابن الأثیر، جامع‌الاصول فی احادیث الرسول، ج ۳، ص ۴۸ به نقل از کتاب سبحانی، جعفر، «مبانی حکومت اسلامی».
[۲] . ابن حنبل، المسند، بیروت، دارالجیل، ج ۱، صص، ۱۶۰، ۱۴۷، ۱۱۳، ۱۰۸، ۹۲، ۸۸ و ج۲، ص ۲۱۹ و ج۳، صص ۲۹، ۳۲، ۱۵، ۵ و ج ۴، ص، ۴۲۲، و ج ۵، ص ۳۱؛ مسلم بن حجاج، صحیح مسلم، بیروت، موسسه عزالدین، ج ۱، ص ۱۰۶۴-۱۰۶۳، متقی هندی، کنزالعمال، بیروت، موسسه الرساله، ص ۱۳۱-۱۲۶.
[۳] . ابن کثیر، تاریخ ابن کثیر، بیروت، دار احیاء التراث العربی، ج ۸، ص ۱۰۷؛ کنؤالعمال، ج ۵، صص ۲۳۹ و ۴۸۶۵.
[۴] . بقره/۸-۱۶؛ توبه/۱۰۱.

منبع: مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه‌های علمیه

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha