به گزارش خبرگزاری حوزه، آشنایی مبلغ با اصول و شرایط تبلیغ در زندان برای موفقیت و جلوگیری از آسیبهای احتمالی ضروری است و نکاتی را باید به عنوان بایدها و نبایدها در مسیر موفقیت تبلیغ در زندان مورد توجه قرار دهد.
بایدهای تبلیغ در زندان
شناخت اموری که در قالب بایدها در محیط زندان به عنوان مرکزی برای بازپروری وجود دارد، می تواند در دستیابی به موفقیت در کاری که شروع شده است مؤثر باشد.
مبلغ زندان، اگر بایدها و نبایدها را نشناسد و آنها را در مسیر تبلیغی خود مورد توجه قرار ندهد، چه بسا آنچه در زمان طولانی به آن اهتمام ورزیده به انجام مطلوب نرسد و تمامی تلاش او از بین برود. از این رو شناخت این گونه آسیبها برای موفقیت در امر تبلیغ بسیار مهم و بنیادین است.
مبلغانی که قصد تبلیغ در محیط زندان را دارند، باید دارای شرایط ذیل باشند:
شرایط عمومی
* اشتغال به تحصیل در سطح عالی حوزه علمیه
* آراستگی ظاهری
* توانایی در امر پرسش و پاسخ و برقراری ارتباط مؤثر
* داشتن مهارت بیانی
* آشنایی لازم با احکام شرعی مشاوره مسائل اعتقادی و اخلاقی و روان شناسی
* شناخت مسائل مربوط به جوانان
* رعایت شئونات طلبگی در گفتار، رفتار، پوشش و...
* داشتن فضایل بایسته اخلاقی در امر ،تبلیغ مانند شرح صدر، تواضع، صمیمیت، و...
* نشاط و شادابی
* داشتن روحیه کار جمعی و پیروی از تصمیمهای گروهی
شرایط ویژه
* علاقه مندی به فعالیت در زندان و توانایی روحی و روانی لازم
* آگاهی اجمالی به مسائل مربوط به مباحث حقوقی و جزائی و درک مسائل و مشکلات مددجویان و خانواده های ایشان
* تعهد به حضور مستمر.
مبلغی که قصد حضور در زندان را دارد و برای امر تبلیغ میخواهد وارد زندان شود، باید پیش از ورود به زندان، یک دوره آموزشی کوتاه مدت را طی نماید و پس از کسب امتیازهای لازم و موفقیت در کارگاه آموزشی به حضور در این مراکز اقدام کند؛ زیرا آگاهی از محیط زندان و شیوه تبلیغ در این محیط از ظرافتهای خاصی برخوردار است که عدم آگاهی از آن، باعث آسیب هایی برای مددجو مبلغ و دیگر رابطان و مسئولان زندان می گردد.
سرفصل های آموزش در زندان
* آموزش مهارت شیوه اجرای طرح تبلیغ در زندان
* آگاهی از مباحث اخلاقی و تربیتی و اعتقادی مورد نیاز مددجویان
* احکام تخصصی زندان در مواجهه با مددجویان
* مهارت اصول مشاوره و مخاطب شناسی
* مهارت ارتباط مؤثر
نبایدهای تبلیغ در زندان
آنچه در مورد نبایدهای تبلیغ در زندان مطرح میشود نکاتی است که توجه به آن، موجب تداوم و استمرار کار تبلیغی در محیط زندان شده و هدف تبلیغ در زندان را محقق می سازد.
مبلغ باید توجه داشته باشد که حضور او در میان مددجویان و در محیط ،زندان ممکن است مورد سوء استفاده قرار گرفته و زمینه گرفتاری وی را فراهم آورد؛ چراکه زندان محیطی است که مجرمان را در آن نگهداری میکنند.
از طرفی اگر مبلغ نبایدهای تبلیغ در زندان را مورد توجه قرار ندهد، زمینه کار تبلیغی موفق او سست شده و حتی در مواردی موجب محرومیت از حضور در این جایگاه تبلیغی می شود.
از مواردی که باید در ورود به زندان مراعات شود، عبارت است از:
عدم ورود به موضوع پروندههای حقوقی و قضایی مددجویان
مبلغ نباید از محتوای پرونده مددجو پرس وجو کند؛ زیرا گاهی پرونده هایی است که بسیار پیچیده و چندلایه است و با صحبت چند دقیقه ای یا حتی بیشتر امکان حل وفصل آن فراهم نمی شود و از حیطه کار تبلیغی مبلغ نیز خارج است.
عدم پاسخگویی و راهنمایی در موضوع حقوقی و قضایی پرونده مددجو
معمولاً کسی که در زندان است چندین مرحله پرونده اش از طرف سیستم قضایی مورد بررسی ۱۰۰ قرار گرفته و چه بسا مددجو خودش نیز اشراف کامل به پرونده اش نداشته باشد و فقط وقت مبلغ از این جهت تلف میشود و ممکن است در طی مراحل قانونی پرونده، بهانه ای هـم بـه دســت مددجو بدهد و عنوان کند که فلان مطلب یا حکم را مبلغ روحانی زندان یادآوری کرده است.
عدم پیگیری امور شخصی مددجو در خارج از زندان
گرچه کارگشایی از کار مؤمنان بسیار ارزشمند است اما مددجویان در خارج از زندان امور مختلف و کارهای فروانی دارند و مبلغ با ورود به برخی از آن کارها، زمینه ورود به کارهای دیگری که اطلاع و آگاهی از آن ندارد برایش فراهم میشود و چه بسا پای شاکیان مختلف به آن کار باز شود و در مواردی نه تنها گره ای از کار او باز نمیکند بلکه مشکلات دیگری نیز برای مبلغ ایجاد خواهد شد.
پرهیز از هم غذا شدن با مددجو
مُبلغی که وارد زندان میشود حتی المقدور از هم غذا شدن و استفاده از نوشیدنی و مواد غذایی و خوراکی که از طرف مددجویان پذیرایی می شود، خودداری نماید.
دوری از وساطت
یک مبلغ نباید در خصوص دریافت امتیازهای مددجویان در بند، مانند: زمان تماس تلفنی، انواع ملاقات و مرخصی وساطت نماید؛ اموری که به عنوان امتیاز برای بهره برداری از امکانات زندان برای مددجویان در نظر گرفته میشود و با توجه به نوع رفتار انضباطی و همکاری و مشارکت مددجویان در برنامه های زندان مدنظر قرار میگیرد این امتیازات را وکیل بند یا مسئول فرهنگی لحاظ میکند. وساطت مستقیم مبلغ در بهره مندی از این امتیازات، به خصوص اگـر بـا درخواست از طرف مددجو باشد ممکن است زمینه تبعیض و اختلاف در برنامه های زندان را فراهم آورد؛ اما خود مبلغ در صورت صلاحدید و به عنوان تشویق، بدون اطلاع مددجو می تواند از مسئول مربوطه درخواست کند که زندانی را مورد تشویق قرار دهد.
عدم دریافت هدیه از طرف مددجویان
برخی مددجویان، در زندان اقدام به ساخت کارهای هنری دستی از چیزهایی که در اختیار دارند می کنند؛ مثل تسبیح و وسایل بافتنی یا حکاکی؛ حتی المقدور مُبلغ از دریافت این گونه وسایل به عنوان هدیه خودداری نماید؛ چراکه در برخی موارد ممکن است زمینه سوء استفاده از ارتباط صمیمی مددجو با مبلغ در میان سایر مددجویان، مشکلاتی را ایجاد نماید.
عدم تقابل با رسم و رسومات جا افتاده در زندان بین مددجویان در میان مددجویان
در محیط زندان برخی رسوم اجرایی، رفتاری و یا گفتاری به صورت عرف زندان وجود دارد که ممکن است برخی از آنها به مذاق همه خوش نیاید. مبلغ با تغافل از این گونه رفتارها نباید برخورد تقابلی داشته باشد؛ به ویژه اگر با مبانی دینی هم ناسازگاری نداشته باشد.
عدم بیان مباحث چالش برانگیز در میان مددجویان
بیان مباحثی که موجب ایجاد چالش رفتاری و گفتاری بین مددجویان می شود زمینه بروز اختلاف و ناراحتی و یا در مواردی زمینه ایجاد فتنه و درگیری در زندان را فراهم میکند طرح مباحث اختلافی مذهبی بین شیعه و اهل تسنن طرح مباحث ماورایی مثل خواب و جن به خصوص در بند زنان موجب بروز مشکلاتی برای مددجو میشود؛ زیرا کسی که در زندان به سر میبرد، به اندازه کافی تحت فشار هست و مبلغ نباید موجبات بروز ناآرامی در زندان را فراهم آورد.
عدم واگذاری کارت تردد به مبلغ دیگر
گاهی مبلغ نمیتواند در وعده نماز جماعت زندان حاضر شود در این گونه موارد، نباید کارت تردد خود را برای انجام نماز به مبلغی دیگر واگذار نماید؛ چراکه صدور کارت تردد، از طرف حراست زندان انجام شده و واگذاری به غیر از نظر قوانین زندان مجاز نیست.
منبع: پژوهشنامه تبلیغ اسلامی
نظر شما