به گزارش مرکز خبر حوزه، آیت الله حائری شیرازی صبح امروز در همایش تحول علوم انسانی که در تهران برگزار می شود، اظهار داشت: تحول در علوم انسانی بدون مناظره امکان پذیر نیست.
وی با طرح سؤالی مبنی بر این که آیا هیچ گاه فکر کرده اید، چرا ما امروز امثال سعدی ها و هشام ها را نداریم، گفت: باید ریشههای پیدایش این شخصیت ها را بیابیم و به نظر من ریشه پیدایش هشام بن حکم، ترویج فرهنگ مناظره بود.
این استاد اخلاق گفت: امام صادق (ع) در برابر تهدید، تطمیع و شکنجه گاه های بنی امیه، راه مناظره را افتتاح و با مناظره علمی فرهنگ بنی امیه را برانداخت و اگر ما امروز می خواهیم رویدادهای سیاسی را در سطح کلان مدیریت کنیم باید از همین روش پیروی کنیم.
وی در ادامه با بیان این که آن چه امروز موجب بیداری ملت های منطقه شده است، مربوط به خون شهداست، گفت: این بیداری ها و تحولات فکری به واسطه خون شهدا ایجاد شده و حتی اروپا و آمریکا نیز در بر خواهد گرفت.
آیت الله حائری شیرازی در ادامه گفت: مردم یک شرافت انسانی مثبت و در حال رشد دارند که حکومتهای وابسته بر ضد این شرافت عمل میکنند و چون مردم در این شرافت حکومتی منفی، نمی گنجند، انفجار صورت میگیرد که ریشهاش در اختلاف مثبت و منفی بودن آن است.
وی افزود: تشیع به افزایش شرافت انسانیت کمک مثبت می کند، از این رو می توان گفت؛ امروزه فرهنگ تشیع تبدیل به یک عامل انسانی و اجتماعی شده است؛ زیرا تحولات انقلابی مردم ایران به عالم محدود نماند و جهان اسلام را در بر گرفت و چون ریشه در انسانیت انسان داشت، دیگر محدود به جهان اسلام هم نبوده و کل انسانهای عالم رافرا میگیرد.
وی در ادامه افزود: هر جا حکومتها در حد مردم نباشند، این انفجارها واقع خواهد شد. زیرا مردم به واسطه پیشرفت علوم انبساط روحی و گسترش ظرفیتی پیدا کنند و در این رابطه، حکومتی که میخواهد این چنین مردمی را مدیریت کند، باید دید وسیعی داشته باشد؛ چرا که ابزارهای گذشته یعنی مدیریت تهدید و تطمیع دیگر توانایی اداره ملتها را ندارد و گر نه شاه در این زمینه موفق میشد.
آیت الله حائری اضافه کرد: اینها همه از برکات خون شهداست که موجب تکوین آزاداندیشی در میان ملتها شده است. شهدا در قبال جهادی که کردند، به این مقام رسیدهاند که شرافت مثبت را به عالم صادر کنند و همینطور دانشمندان هم در زمینههای علمی با مقابله کردن با علمای بلاد دیگر میتوانند به این مرحله برسند.
وی گفت: آنچه امروز تمدن بشری را تهدید میکند این است که به هر میزان مسئولیت عالم بالا میرود، ظرفیت تکلیف پذیری و مسئولیت پذیری کاهش مییابد.
این استاد حوزه تصریح کرد: علم در حوزه خودبازداری چیزی برای گفتن ندارد و تنها در حوزه دگربازداری دارای مطلب میباشد و در این رابطه از موشکها و تأسیسات نظامی استفاده میکند؛ در حالی که در قرآن کریم در آیه «فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ وَ مَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ»زمینه احساس مسئولیت و خودبازداری مطرح شده که باید در فرهنگ ما نیز وارد شود.
وی در ادامه به تفاوت علوم انسانی و علوم تجربی اشاره و ابراز داشت: تفاوت علوم انسانی و علوم تجربی در این است که علوم انسانی بار چیز دیگری را مطرح میکند واندیشمندان جهان باید سؤال نمود، شما انسان را کجا شناختهاید؟ از انسان چه میدانید؟ اولاً بگویید انسان چیست و سپس در مورد کمال او سخن بگویید.
آیت الله حائری افزود: اطلاعات بشر در مورد پیچیدگیهای انسان هیچ است. چه میتوانید داشته باشید در برابر موجودی که قلب او جایگاه خداست، قلب عبد مؤمن خانه اصلی خداست و کعبه ماکت آن است و چون خواستند قلب مؤمن را مجسم کنند خانه کعبه ساختند.