پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

آنچه که در بحث پژوهش بسیار مهم است، پرداختن به مباحث و پروژه­های زیربنایی این عرصه است که همچنان مهجور و فقیر مانده است.

حجت­الاسلام احمد شجاعی در گفتگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره به تاریخچه مرکز تخصصی علم کلام، اظهار داشت: این مرکز از سال 1370 کار خود را با پذیرش طلابی که چهارسال در درس خارج مشغول به تحصیل بودند آغاز کرد و در طول 9 دوره، دانش­پژوهانی در سطح 4 دانش­آموخته شدند.

وی ادامه داد: بعد از پایان دوره نهم معاونت آموزش مرکز بر آن شد که مقاطع سطح 2 و 3 نیز در این مرکز پذیرش شوند؛ به طوری که دانش­پژوهان بعد از اتمام سطح 3 با آزمون ورودی وارد سطح 4 شوند.

معاون پژوهش مرکز تخصصی علم کلام اهداف ایجاد این مرکز را مدنظر قرار داد و افزود: این مرکز با هدف ارائه مباحث اعتقادی به دانش­پژوهان، آشنایی با مباحث قدیم و جدید کلامی و آشنایی با مبانی فلسفه اسلامی، فعالیت خود را آغاز و به تربیت طلاب علوم دینی پرداخت.

وی با اشاره به کیفیت تدریس علوم در این مدرسه تصریح کرد: دانش­آموختگان این مرکز افرادی توانمند بوده و عمدتا در عرصه­های تدریس، تحقیق، تالیف کتب و مقالات در مراکز علمی حوزوی و دانشگاهی مشغول فعالیت هستند.

* به مباحث اعتقادی عمیق و دقیق پرداخته شود

حجت­الاسلام احمد شجاعی با اشاره به ضرورت تشکیل این مرکز و بیان این­که قسمت عمده قرآن کریم مربوط به مباحث اعتقادی است، اذعان داشت: با توجه بر این که مباحث اعتقادی، زیربنای معارف اسلامی را تشکیل می­دهد و علوم متداول حوزه که غالبا در قالب فقه و اصول متمرکز بود، لذا مسئولان را بر آن داشت که فقه و اصول به تنهایی نمی­تواند پاسخگوی نیازهای جامعه باشد.

وی با اشاره به این که مباحث کلامی و اعتقادی عرصه وسیعی را به خودش اختصاص داده است، گفت: با توجه به این که مهم­ترین مسائل، شبهات، نیازمندی­های فکری و اعتقادی مردم، مباحث اعتقادی هستند و این یک ضرورت اجتناب­ناپذیر است، لذا به مباحث اعتقادی باید به صورت عمیق و دقیق پرداخته شود.

*از افتخارات ماست که دانش­آموختگان این مرکز، اساتید آن را تشکیل داده­اند

وی تعداد دانش­آموختگان این مرکز را نزدیک به 800 نفر اعلام کرد و یادآور شد: ما با دانش­آموختگان این مرکز به صورت مداوم در ارتباط هستیم و سالانه گردهمایی دانش­آموختگان را برای آنها برگزار کرده و برخی از فعالیت‌های پژوهشی این مرکز نیز توسط همین افراد انجام می­پذیرد از طرفی سعی بر‌ آن بوده بسیاری از اساتید مرکز از دانش­آموختگان همین مرکز باشند.

معاون پژوهش مرکز تخصصی علم کلام به تبیین جایگاه پژوهش در این مرکز پرداخت و تصریح کرد: معاونت پژوهش در این مرکز، استقلال ده ساله داشته و نظام مستقل و پویایی در این معاونت برای رشد پژوهشی دانش­پژوهان تدارک دیده شده است.

*راه­اندازی شورای پژوهش

این استاد حوزه با اشاره به شورای پژوهشی این مرکز، گفت: ما در معاونت پژوهش، شورای پژوهشی پنج نفره­ای را راه­اندازی کردیم که وظیفه آنها سیاست­گذاری در امر پژوهش، نظارت بر اجرای آیین­نامه و اساس­نامه­ها و مدیریت علمی پژوهشی دانش­پژوهان در قالب پذیرش استاد راهنما، مشاور و ارزیابی تحقیقات دانش­پژوهان می­باشد.

حجت­الاسلام شجاعی در ادامه سخنان خود تحقیقات و پایان­نامه­های دانش­پژوهان را مدنظر قرار داد و اظهار داشت: در این مرکز بر روی تحقیقات و پایان­نامه­ها حساسیت خاصی داریم، تحقیقات مرکز در سه بخش تحقیقات ضمن درس، تحقیقات مستقل و تحقیقات پایانی صورت پذیرفته و توجه ویژه­ای بر روی آن صورت می­گیرد.

وی با ارزیابی مثبت امکانات پژوهشی این مرکز خاطرنشان ساخت: یکی از امکاناتی که ما در این مرکز در اختیار دانش­پژوهان خود قرار داده­ایم، سالن پژوهش رایانه­ایست که به امکانات نرم­افزاری خوبی مجهز شده و در اختیار دانش‌پژوهان قرار می‌گیرد، کتابخانه‌ای نیز با ظرفیت 6هزار جلد کتاب در اختیار محققین و دانش­پژوهان می‌باشد.

*پژوهش در حوزه فقیر است

معاون پژوهش مرکز تخصصی علم کلام با تأکید بر این که پژوهش در حوزه مهجور و فقیر است، تصریح کرد: آنچه که در بحث پژوهش بسیار مهم است، پرداختن به مباحث و پروژه­های زیربنایی این عرصه است که همچنین مهجور و فقیر مانده است.

*دانش‌نامه کلام اسلامی نتیجه توجه پژوهش

این استاد حوزه گفت: یکی از مباحث و پروژه­های زیربنایی عرصه پژوهش، تدوین آیین­نامه و اساسنامه پژوهش ضمن آموزش است که باید در حوزه انجام پذیرد و ما این کار را در این مرکز چندین سال است که انجام داده­ و امروز شاهد نتایج فوق­العاده آن هستیم که یکی از آن نتایج، رونمایی از دانش­نامه کلام اسلامی بود که برای اولین بار در دنیا تدوین شد.

حجت­الاسلام شجاعی در پایان به برنامه­های آینده این مرکز پرداخت و گفت: در حوزه پژوهش، پروژه بی­نظیری در حال جریان است که تکمیل مجلدات دانش­نامه کلام اسلامی است. این دانش­نامه باید در 5 جلد به اتمام برسد که در حال حاضر دانش­پژوهان و اساتید این مرکز در حال اتمام آن هستند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha