به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، شانزدهمین اجلاسیه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با موضوع «هوش مصنوعی؛ فرصتها، چالشها و راهکارها» صبح امروز پنجشنبه ۲۲ آذرماه ۱۴۰۳ با حضور اساتید سطوح عالی و خارج حوزههای علمیه و با قرائت پیام آیت الله العظمی نوری همدانی، در سالن اجتماعات مدرسه عالی دارالشفاء برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، پیام حضرت آیتالله نوری همدانی خطاب به مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و اجلاسیه «هوش مصنوعی، فرصتها، چالشها و راهکارها» قرائت گردید.
معظم له در بخشی از پیام خود با بیان اینکه غفلت حوزه علمیه از فناوری هوش مصنوعی میتواند منجر به فاصله گرفتن علوم دینی از جریان جهانی دانش شود، گفتند: ضروری است که امروز، هر یک از ما با درک اهمیت و ضرورت این فناوری، به یادگیری و به کارگیری هوش مصنوعی در حوزه تخصصی خود بپردازیم؛ ابزارهای هوشمند میتوانند یاریگر ما در تبلیغ، تحقیق، تدریس، و حتی استنباطهای دقیقتر از متون دینی باشند.
ایشان خاطرنشان کردند: هوش مصنوعی را میتوان ابزاری دانست که با سازماندهی و بهرهگیری هوشمندانه از انبوه اطلاعات موجود، میتواند پژوهشگران را در مسیر تفکر و اندیشه عمیقتر یاری رساند. این فناوری، با تحلیل دقیق دادهها، استخراج الگوها، و تسهیل فرآیندهای تحقیقاتی، پژوهشگر را از صرف زمان بر فعالیتهای غیر ضروری بینیاز کرده و او را در رسیدن به بصیرتی بالاتر یاری میکند. به عبارت دیگر، هوش مصنوعی، دستیار اندیشمند است و نه جایگزین تفکر او.
در ادامه، حجتالاسلام والمسلمین محمدی، دبیر علمی این اجلاسیه گفت: هوش مصنوعی شبیهسازی هوش انسانی و یک برنامه و الگوریتم شامل مجموعهای از دستورالعملها و دادهها با توانایی حل مسئله است.
وی با بیان اینکه در فناوری هوش مصنوعی صرفا تحویل داده مطرح نیست بلکه تحلیل داده انجام میشود، گفت: دنیای امروز دنیای حکمرانی فضای مجازی است که این مهم نیز بدون هوش مصنوعی امکان پذیر نیست.
حجتالاسلام والمسلمین محمدی افزود: هوش مصنوعی یک ضرورت برای رسیدن به تمدن نوین انسانی است که هم یک فرصت و هم یک تهدید است که میتواند هم موجب اقتدار و قدرت و هم موجب سلب اقتدار شود.
وی با اشاره به اینکه برخیها میگویند هوش مصنوعی میتواند مخربتر از سلاح هستهای باشد، گفت: این فناوری برای کشوری که آن را نداشته باشد یک تهدید است و برای کشوری که واجد آن باشد بازدارندگی میآورد.
دبیر علمی این اجلاسیه افزود: به همین جهت است که رهبر انقلاب اسلامی فرمودند بهرهبرداری از هوش مصنوعی امتیاز نیست بلکه باید بر لایههای عمیق آن مسلط شد چون اگر آژانس آن ایجاد شود اجازه نخواهند داد از منطقهی آنان عبور کنیم.
وی با تاکید بر لزوم تسلط حوزه علمیه به جنبههای فقهی، علمی و فرهنگی فناوری هوش مصنوعی گفت: یکی از پرسشها این است که آیا استنباط حکم شرعی از غیر ذوی الشعور جائز است یا خیر و آیا استفراغ وسع وابسته به هوش مصنوعی است یا خیر و مسایلی از این قبیل که باید بررسی شوند.
حجتالاسلام والمسلمین محمدی در پایان گفت: پیش از برگزاری این اجلاسیه، پنج کمیسیون شامل هوش مصنوعی و اصول فقه، فلسفه هوش مصنوعی، اخلاق هوش مصنوعی، هوش مصنوعی و علوم شناختی و حکمرانی هوش مصنوعی برگزار شده است.
حجتالاسلام والمسلمین سلیمانی اردهالی، رئیس مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علیمه قم نیز در سخنانی گفت: در دوره جدید مجمع هیئت رئیسه بر آن شد که بر فعالیت بیشتر معاونتها و کارگروههای ۱۵گانه مجمع متمرکز باشد و در جهت ارتقای علمی مجمع و حوزه اقدام بیشتری نماید.
وی افزود: در راستای اجرای تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر توسعه هوش مصنوعی، این مسئله مهم و مبتلابه جهانی در دستور کار مجمع قرار گرفت و این اجلاسیه با طرح و تصویب هیئت رئیسه مجمع عمومی با برپایی کمیسیونها آغاز به کار کرد.
حجتالاسلام والمسلمین سلیمانی اردهالی ابراز امیدواری کرد تا مجمع عمومی جامعه مدرسین در راستای آشنایی، ارتقای علمی و تسلط اساتید حوزه علمیه بر هوش مصنوعی و بکارگیری از این ظرفیت در جامعه علمی حوزوی و ملی نقش سازندهای ایفا کند.
وی از ایجاد شبکههای تخصصی برای اساتید علاقمند به هوش مصنوعی در آیندهای نزدیک خبر داد و گفت: همچنین تحقیقات اساتید در حوزه هوش مصنوعی میتواند به تولید دانش جدید و کاربردی منجر شود.
حجتالاسلام والمسلمین سلیمانی اردهالی در پایان با بیان اینکه برگزاری دورههای آموزشی بلندمدت و تخصصی برای عمیقتر شدن دانش اساتید در این زمینه ضروری است، گفت: تشویق اساتید به انتشار مقالات و کتابها در حوزه هوش مصنوعی میتواند در ارتقای جایگاه علمی حوزه در سطح بینالملی کمک کند.
گفتنی است؛ آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری رئیس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم سخنران اصلی این مراسم بود.
همچنین در بخش پایانی این اجلاسیه، دکتر مینایی دبیر ستاد توسعه فناوریهای هوش مصنوعی و رباتیک کشور و حجتالاسلام والمسلمین مهندس صفایی عضو هیئت مدیره موسسه هوش مصنوعی و تمدن اسلامی، در مورد تاریخچه هوش مصنوعی، کاربست آن و چگونگی فعالیت در این فناوری، برای حاضرین کارگاه آموزشی ارائه کردند.